среда, 23. март 2016.

SAD osudile Moskvu

Sjedinjene Države osudile su danas Moskvu zbog odluke da ukrajinski pilot Nađa Savčenko bude osuđena na 22 godine zatvora.
Za zvanični Vašington, radi se o eklatantnom ignorisanju principa pravde, prenosi AFP.
"Ponavljamo poziv Rusiji da odmah oslobodi Nađu Savčenko i druge nelegalno pritvorene", rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.
Inače reakcija Stejt departmenta dolazi neposredno uoči odlaska američkog državnog sekretara Džona Kerija u Moskvu na razgovore sa tamošnjim zvaničnicima o Siriji i Ukrajini.
Sud u Rusiji osudio je danas ukrajinskog pilota Nađu Savčenko na 22 godine zatvora i novčanu kaznu zbog umešanosti u ubistvo dva ruska novinara na istoku Ukrajine.
Savčenko je proglašena krivom po svim tačkama optužnice, osim za ubistvo ukrajinskih civila, prenela je Raša tudej.
Sudija Leonid Stepanenko nije mogao da završi čitanje presude, jer ga je Savčenko prekinula počevši da glasno peva ukrajinsku himnu, javio je Rojters.
Savčenko (34), koja negira sve optužbe, borila se na strani ukrajinskih dobrovoljaca protiv ruskih snaga u istočnoj Ukrajini, gde je i zarobljena u junu 2014. godine.

http://www.blic.rs/vesti/svet/sad-osudile-moskvu-zbog-presude-nadji-savcenko/8mgm0cc

Stratfor: Rusija u Siriju prebacuje vojnu tehniku

Stratfor navodi da je Rusija na avio bazu u Siriji prebacila nove borbene helikoptere Mi-28 i Ka-52,
koji mogu da vrše zadatke zaštite objekata, ali i da sprovode izviđanje, realizuju spasilačke operacije i pružaju podršku kopnenim snagama.
Rusija planira da zadrži svoje vojno prisustvo u Siriji, tvrde eksperti privatne istraživačko-analitičke kompanije Stratfor.
Svoju tvrdnju oni potkrepljuju snimcima avio baze u Latakiji i baze u luci Tartus od 17. marta, na kojima se može videti razvoj infrastrukture vojnih objekata: betoniranje površina, kapitalna izgradnja i podizanje novog kontrolnog punkta. Dosad je iz Sirije povučeno oko četvrtine ruske avijacije, objavio je Stratfor, a prenose mediji.
Nakon što je 14. marta objavila da će iz Sirije povući svoju avijaciju, Rusija ipak još nije povukla avione Su-30 i Su-35 i nastavila je bombardovanje podržavajući sirijske vladine snage u borbama protiv Islamske države oko Palmire, navodi se u istraživanju, a prenose mediji.
Osim toga, Moskva je istakla da će PVO sistemi ostati na istim položajima, što stručnjaci potvrđuju snimkom aktivne baterije S-400, piše Stratfor.
Eksperti takođe ističu da se ne primećuje značajno kretanje tehnike u luci Tartus. Kompanija objavljuje snimke vojne tehnike, koja je spremna za transport. Pritom ukazuje na nepostojanje teške artiljerije i borbenih oklopnih vozila koje je Rusija prebacila ovamo. Eksperti zaključuju da bi oni mogi biti predati Damasku kao podrška vladinim snagama, kao što je učinjeno poslednjih meseci sa tenkovima i artiljerijom, prenose mediji.  

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/560533/Stratfor-Rusija-u-Siriju-prebacuje-vojnu-tehniku

Šef DB-a Ukrajine: Možda su Rusi iza napada u Briselu!

Šef Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Gricak uveren je da je tragedija u glavnom gradu Belgije
povezana sa "hibridnim ratom" koji vode ruske vlasti, prenose mediji.

Medvedev: On je budala!

Gricak je dodao da je znao da će svi da optužuju Islamsku državu za napade na Belgiju.
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev oštro je osudio izjavu načelnika SBU i na svojoj Fejsbuk stranici napisao je da je Gricak budala.
Šef predsedničke administracije Rusije Sergej Ivanov takođe je komentarisao izjavu Vasilija Gricaka:
- Već sam čitao komentar Dmitrija Medvedeva. Kao filolog moram da ga pohvalim za precizno izabranu reč. Čini mi se da reč "budala" tačno opisuje načelnika SBU Ukrajine, koji je pretpostavio da je u terorističkim napadima u Briselu umešana Rusija, da tamo postoji "ruski trag". Ako tražimo druga opredeljenja, pada mi na pamet samo nešto iz medicinske psihologije. Iz te oblasti iskoristio bih za Vasilija Gricaka reč "degenerik", rekao je Ivanov, a prenose ruski mediji.
Brisel je u utorak pogodila serija atentata na aerodromu i u metrou. Dve snažne eksplozije su odjeknule nešto pre osam sati u zoni odlazaka briselskog međunarodnog aerodroma "Zaventem", ima više desetina poginulih.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/560534/Sef-DB-a-Ukrajine-Mozda-su-Rusi-iza-napada-u-Briselu


Rusi pretekli Saudijce u proizvodnji nafte 

Ruska dnevna proizvodnja nafte u januaru premašila je onu u Saudijskoj Arabiji u isto vrijeme, objavio je Rostat.
Rusija je u januaru 2016. godine proizvodila 10,46 miliona barela nafte dnevno, čime je pretekla Saudijsku Arabiju, prema najnovijim objavljenim podacima ruske statističke službe Rostat.
Saudijska Arabija je objavila da je u januaru proizvodila 10,09 miliona barela nafte dnevno, dok su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) prijavile ukupnu proizvodnju od 32,33 miliona barela nafte dnevno, prenosi ruska agencija Tas.
Smanjen izvoz
Iračka proizvodnja nafte je u januaru dostigla 4,38 miliona barela nafte dnevno.
U decembru 2015. godine, proizvodnja nafte u Rusiji je iznosila 10,32 miliona barela dnevno, što je također bilo iznad saudijske proizvodnje od 10,01 milion barela.
Prema podacima Rostata, izvoz nafte iz Rusije je u januaru smanjen za 2,3 posto na godišnjem nivou, na 19,2 miliona tona.
Izvor: Agencije

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/rusi-pretekli-saudijce-u-proizvodnji-nafte

 Руси под окриљем ноћи покренули системе "Топољ" и "Јарс"

Руске оружане снаге, синоћ су без икакве предходне најаве, извршили дислокацију ракетних
пукова у Новосибирској области.
Системи Топољ и Јарс покренути су у оквиру честих провера спремности руских војника и технике.
Русија је ове године повећала број својих ракетних пукова. Ова вежба је уједно била и завршетак обуке нових посада.
Србија и Русија спремају нову заједничку војну вежбу због чега чувени руски генерал Владимир Шаманов долази у Србију

http://www.pravda.rs/2016/03/22/rusi-pod-okriljem-noci-pokrenuli-sisteme-topolj-i-jars-video/

Нема коментара: