среда, 23. март 2016.

Словенци послали „Први мај“ на добош

СТЕЧАЈНИ управник пропале компаније „Аха Мура – Први мај“ у Пироту, на основу решења о банкротству, заказао је продају имовине ове фирме за 25. април у Привредном суду у Нишу. Почетна цена је 315,5 милиона динара, а на продају је готово целокупна имовине некадашње перјанице југословенске економије у којој се одевала тадашња политичка, естрадна и спортска елита.
Ово је епилог двоструке приватизације иза које осим објеката и машина није остао ни „камен на камену“, а радници су завршили на улици или у некој од шнајдерских радионица, које се сада називају малим и средњим предузећима. Истини за вољу, ван овог „пакета“ продаје остао је и погон у коме су се последњих месеци израђивали џакови за расуте терете, као што су жито, кукуруз и слична роба. Од фирме у којој су рађена првокласна одела и трикотажа, остао је поменути погон за џакове.
Компанију „Први мај“ је 2007. године најпре купио београдски конзорцијум „Ирва инвестиције“, који је иза себе оставио милионске дугове за порезе и доприносе и огромне обавезе према банкама. После неколико година, многобројних протеста радника и сличних социјалних врења, купопродајни уговор је раскинут.
Као гром из ведра неба одјекнула је вест о томе да је нова власница „Првог маја“, уз помоћ државних субвенције од око шест милиона евра, те 2011. постала Мојца Луканчич, власница „Муре“ у Словенији и још неколико сличних предузећа. Прича са новом приватизацијом се поновила у драстичнијем облику: када је банкротирала словеначка „Мура“ за собом је у амбис повукла и пиротску фабрику која је у најбољим временима, са погонима широм Србије и са више од 170 продавница запошљавала близу 7.000 радника.
У време ове приватизације у „Првом мају“ је било „свега“ 1.300 радника, који су данима и недељама протестовали градом и у фабричким просторијама тражећи своје десетомесечне принадлежности, међу којима је и овера здравствених књижица. Ово је, у најкраћем, историја пропадања препознатљиве компаније, која је пронела славу Пирота широм СФРЈ.
ПАРКОВИ СА ФОНТАНАМА
НОВИ власници могу рачунати на три огромне производне хале конфекције, мноштво трафостаница, стару и нову управну зграду и ресторан са кухињом. Нуде се и моделарница, зграда фабричке библиотеке, музеј, магацини, али и игралишта и паркови са фонтанама у којима су некад шетали паунови, јелени…
Новости

http://www.srbijadanas.net/slovenci-poslali-prvi-maj-na-dobos/

Нема коментара: