петак, 25. март 2016.

Невреме оборило чак 245 бандера, српска преносна мрежа се распада док ЕМС баца милионе евра у црногорску преносну мрежу

САЛДО мартовског невремена у планинским селима југозападне Србије је чак 245 срушених бандера на средњем напону, неколико пута више уништених стубова на ниском струјном напону и покидани водови, који су у мраку на неколико дана оставили читава насеља. Штета, која је на „Електропривреди Србије“, износи око 50 милиона динара само у овом делу земље, а поједини рурални крајеви тек чекају завршне радове.
Бујичне поплаве су највећим делом захватиле подручја огранака Ужице, Нови Пазар, Чачак и Краљево, а у планинским деловима је највећи проблем донео јак и влажан снег, због кога су се проводници ледили и пуцали. На местима где далеководи пролазе кроз шуму, гране су под тежином влажног снега и под јаким ударима ветра додиривале проводнике, док је на појединим деоницама, услед пада већих стабала, долазило и до њиховог кидања.
– Невреме са јаким олујним ветром и обилним падавинама које је захватило југозападну Србију почетком марта изазвало је велику штету на електроенергетској мрежи – кажу у ЕПС. – Према првим проценама, штета премашује 50 милиона динара. Поломљено је и оштећено више од 245 стубова на средњенапонској мрежи и много више на нисконапонској, а тежак снег и лед покидали су водове. Већина кварова на електроенергетској мрежи отклоњена је у кратком року захваљујући даноноћном раду екипа монтера.
Неки делови мреже, поготово викенд насеља, и даље се отежано снадбевају електричном енергијом, а у ЕПС кажу да динамика отклањања кварова не зависи толико од спремности и опремљености екипа монтера колико од ситуације на терену.
Житељи најудаљенијих насеља на Јадовнику, Златару, Каменој гори, Чемерници, Тари и осталим планинским деловима Србије апелују да би превентивним радовима, којим би се средио електроенергетски напон у планинама, могле да се избегну нове хаварије које гасе светла у планинским селима.
– Мрежи нико не прилази годинама, само кад дође до квара – каже Зоран Џекулић из Трудова, села на падинама Чемернице, које је седам дана било у мраку. – У нашем селу постављене су импрегниране бандере пре 15 година да замене багремове, али нису повезане жице. Сатрулили су и неки нови стубови. Довијамо се годинама подупирући стубове, везујући их ланцима, страхујући да неко не погине. Поправке урађене минулих дана су само за невољу, неопходна је темељна реконструкција.
ПОМОГЛА ИСКУСТВА
Монтерима су у проблемима на високим надморским висинама доста помогла прошлогодишња искуства стечена у Књажевцу и Мајданпеку. До неприступачних делова се стизало тако што је једна екипа ишла као „извидница“ и констатовала кварове на мрежи и објектима, а друга их је отклањала.
Новости
Фото: ФоНет, Марина Лопичић, Агенције 

http://www.srbijadanas.net/nevreme-oborilo-cak-245-bandera-srpska-prenosna-mreza-se-raspada-dok-ems-baca-milione-evra-u-crnogorsku-prenosnu-mrezu/
Постави коментар