среда, 13. мај 2015.

Brutalni Kim Džong Un! Pogubio ministra ZOLJOM

Severnokorejske vlasti pogubile su ministra odbrane te zemlje Hjog Jol Čola zato što je zaspao tokom jednog sastanka kojim je predsedavao lider države Kim DŽong Un i zato što mu se više puta usprotivio.
Severnokorejska Obaveštajna agencija (NIS) je obavestila parlamentarni komitet da je Čol pogubljen krajem aprila vatrom iz ručnog raketnog bacača.Pogubljenju je prisustvovalo više stotina posmatrača, na strelištu vojne akademije Kang Kon, izjavio je zastupnik Šin Kjuong-min, koji je prisustvovao sastanku u parlamentu, prenela je agencija AP.
Inače, južnokorejske obaveštajne službe tvrde da uklanjanjem političkih protivnika mladi severnokorejski vođa nastoji da učvrsti svoju vlast. Samo ove godine navodno je naredio pogubljenje 15 državnih funkcionera.
Mediji pišu da je otrovao i svoju tektku, koja se u javnosti nije pojavila više od godinu i po dana.
Otkad je preuzeo vlast krajem 2011, Kim DŽong Un je smenio niz zvaničnika, u pokušaju da učvrsti svoju vlasti, navodi američka agencija, dodajući da su analitičari i dalje podeljeni oko toga da li krvava smaknuća znače da mladi lider vlast čvrsto drži u svojim rukama ili da neko drugi pokušava da se nametne.
Najistaknutija smena na vrhu severnokorejske vlasti se dogodila 2013. godine, kad je Kim DŽong Un pogubio svog ujaka i glavnog zamenika DŽang Song Teka, pod optužbama za izdaju.

http://mondo.rs/a794333/Info/Svet/Kim-Dzong-Un-pogubio-ministra-uz-rucnog-bacaca.html
 

Нема коментара: