субота, 31. јануар 2015.

ŠEST NATO CENTARA Odavde će Zapad držati Rusiju na nišanu






NATO će u predstojećim mesecima uspostaviti komandne centre u šest evropskih država, najavio je danas
generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u okviru plana za reakciju na ponašanje Rusije.




Stvaranje snaga za brzo reagovanje najsnažniji je korak NATO
 Ti centri će obrazovati lanac komandnih centara za najavljene snage za brzo reagovanje od oko 5.000 vojinika, o čemu bi detalji trebalo da se usaglase na sastanku ministara odbrane NATO sledeće nedelje, preneo je Vol strit džurnal (Wall Street Journal). 

Centri u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji će takođe omogućiti vezu između NATO i oružanih snaga tih zemalja.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu takođe tražio od članica NATO da povećeju izdvajanja za odbranu kako bi se pariralo ruskom vojnom budžetu.
 
On je najavio da će sastati s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim na marginama bezbednosne konferencije u Minhenu za dve nedelje.


"Posebno kada su vremena teška, kao sada, važno je sastati se i razgovarati o teškim pitanjima", rekao je Stoltenberg.
 
Komandni centri delomično imaju za cilj da upozore Rusiju i potvrde uveravanje saveznicima u NATO koji su sve nervozniji posle agresivnog delovanje Rusije u Ukrajini, navodi Vol strit džurnal.

Stvaranje snaga za brzo reagovanje, koje su osmišljene tako da mogu biti angažovne za dva sata u slučaju ratobornih poteza neprijatelja, najsnažniji je korak NATO za jačanje odbrane otkada je Rusija anektirala Krim i pomagala pobunjenike na istoku Ukrajine, dodaje američki list. 

"To će biti najveće pojačanje naše zajedničke odbrane od kraja Hladnog rata", rekao je Stoltenberg.

U svakom komandnom centu u šest istočnoevropskih države biće oko 50 članova vojnog osoblja iz različitih članica Alijanse. To je delomično i kompromis između istočnoevropskih članica, koje žele prave baze NATO na svojoj teritoriji, i drugih članica koje se uzdržavaju od izgradnje skupih postrojenja koje bi mogle provocirati Moskvu.
 
Komandni centri će biti otvoreni 2016. godine kada bi trebalo da budu operativne nove snage za brzo reagovanje, a do tada će prelazni oblik tih snaga predvoditi Nemačka, Holandija i Norveška.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/530764/SEST-NATO-CENTARA-Odavde-ce-Zapad-drzati-Rusiju-na-nisanu



"Putina pozvati da se obrati Bundestagu"

Nemački parlamentarac Volfgang Gerke predložio je da predsednik Rusije Vladimir Putin bude pozvan da se obrati poslanicima Bundestaga 8. maja, povodom obeležavanja 70 godina od kraja Drugog svetskog rata u Evropi.

- Bundestag bi trebalo da doprinese razvoju odnosa sa Rusijom povodom godišnjice oslobađanja Evrope od fašizma. Predlažem da pozovu Putina da se tom prilikom obrati - izjavio je Gerke u intervjuu za "Tagešpigl".
Gerke je dodao da bi Duma, donji dom ruskog parlamenta, morala da pozove nemačkog predsjednika Joakima Gauka da se obrati ruskim parlamentarcima i učestvuje na vojnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi podovom Dana pobjede 9. maja.

Vladimir Putin se obratio nemačkom parlamentu 2001. godine, podsjća agencija "Sputnjik".
Ruski predsednik je tokom većeg dela obraćanja, koje je trajalo oko 30 minuta, govorio na nemačkom jeziku.

http://vesti-online.com/Vesti/Svet/467422/Putina-pozvati-da-se-obrati-Bundestagu


Most do Krima gradi Putinov drug

Ruska vlada angažovala je kompaniju dugogodišnjeg saradnika predsednika Vladimira Putina za izgradnju mosta s Krimom u vrednosti od tri milijarde dolara

U danas objavljenom saopštenju, ruska vlada navodi da će kompaniji u vlasništvu Arkadija Rotenberga biti dodelejni radovi na izgradnji mosta preko Kerčkog prolaza koji bi povezao Rusiju s Krimom, koji je Moskva proletos anektirala.

Troškovi izgradnje ne mogu biti preko 212 milijardi rubalja (tri milijarde dolara) i most mora biti gotov do decembra 2018. godine. Ugovor je dodeljen Rotenbergovoj kompaniji bez tendera.

Rotenberg je Putinov prijatelj iz detinjstva i dugogdišnji džudo partner, a nalazi se među osobama kojima su SAD i EU uvele sankcije zbog angažovanja Rusije u Ukrajini.

http://www.akter.co.rs/27-drutvo/117148-most-do-krima-gradi-putinov-drug.html



Putinova mezimica!

Bila je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu
Otkrivena tajna! Ruski novinari su otkrili identitet mlađe ćerke Vladimira Putina, predsednika Rusije, čiji je privatni život godinama bio daleko od očiju radoznale javnosti.

Ekatarina Katja Kihonova (28) radi kao naučnica i bavi se sportskim plesom. Ona je mezimica Vladimira Pitina, koji se prošle godine razveo od Ljudmile Aleksandrovne. Putin i Ljudmila imaju dve ćerke - starija Marija (Maša) prošle godine je bila u centru pažnje kada je navodno morala da napusti Holandiju jer joj je otkriven identitet. To je kasnije demantovano iz Kremlja

Obožava da pleše: Ekatarina Tihonova
Ekatarina Tihonova je na čelu programa vrednog 1,5 milijardi evra za proširenje Univerziteta “Lomonosov” u Moskvi. Ona je ujedno i član naučnog saveta univerziteta. Novinar Oleg Kasin tvrdi da je Ekatarina, ćerka bivšeg agenta KGB-a, potpredsednik svetske konfederacije akrobatskog plesa. Ona je rođena 31. avgusta 1986. Na fotografijama koje je novinar objavio, Ekatarina pleše sa partnerom Ivanom Klimovom. Ekatarina je ranije ovog meseca bila deo ruske delegacije na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Uprkos detaljnim navodima, zvaničnici u Kremlju nisu želeli da potvrde da je Ekatarina zaista Putinova ćerka:


“Ne znam ko je ta devojka. Ne mogu da demantujem navedene informacije jer zaista ne znam ko je to. Mnoge devojke su govorile da su ćerke predsendika Putina”, rekao je Dmitrij Peskov, portparol predsednika Putina.



Putin je u novembru otkrio da obe njegove ćerke žive u Rusiji. Zna se da su Ekatarina i Maša išle u međunarodnu nemačku školu u Moskvi pre nego što im je otac postao šef Federalne službe bezbednosti, naslednice KGB-a.


http://www.alo.rs/vesti/svet/putinova-mezimica/84061 



PUTIN ZAPRETIO OLIGARSIMA: Ili ste uz Rusiju, ili nećete imati ništa!

Putin je dao oligarsima izbor - da rade za državu ili će se država izboriti sa njima i oduzeti im imovinu

Pojedini liberali pričaju kako će ruska ekonomija uskoro doći do potpunog kolapsa i sve bi to bilo vrlo lepo da pravi Rusi nisu svesni u kakvom je stanju Rusija zaista.

Pred Rusima je teška godina, ali je prosto nemoguće da oni žive u konstantnom strahu da će „oligarsi zbaciti Putina i izvesti patriotski Majdan“. To je ono u šta manipulatori žele da ubede javnost, ali im ne uspeva jer su Rusi svesni da se sve odigrava u suprotnom smeru.

U radnom planu strukture ruske ekonomije, Kremlj je odlučio da uzme u obzir i pozitivna i negativna iskustva krize 2008. godine uz amandmane na trenutne geopolitičke realnosti.

Kao što je poznato, Vladimir Putin je dao oligarsima izbor: da rade za državu (izbacivanje dolara, podržavanje rublje, prebacivanje kontrole preduzeća u vlasništvo Rusije itd.) ili će se država ‘izboriti’ sa njima i oduzeti im imovinu.

Evo kako su novine prenele da se odigrala ova rekonstrukcija:

"…Predstavnici ministarstava i agencije su kontaktirali veće izvoznike, deoničare i vlasnike i lepo popričali sa njima. Razgovor je tekao ovako: „Jeste li čuli kakva je situacija sa rubljom?“ – „Da“ – „Da li biste onda olakšali situaciju tako što biste prodali deo prihoda u stranim valutama da podržite rublju i umirite građane?“

To je bila prekretnica u razgovoru. Neki su se složili sa predlogom, a neki ne. Oni koji nisu, odgovorili su: „Dužan sam u stranoj valuti dok rublja lebdi u vazduhu. Nemate prava da me primorate na to“.

Oni su na to dobili odgovor: "Pa, kako želite. Nemamo pravo nikoga da primoramo. Međutim, ako se sutra obratite vladi da vas podrži u vidu državnih garancija, kredita i sličnog… ne očekujte ništa“.

Oligarsi su imali vremena da razmisle, a prvi rezultati su se pojavili odmah. Odluka Ališera Usmanova da prebaci kontrolu svojih kompanija (Megafon, Metalloinvest) u Rusiju jeste znak da su najpametniji oligarsi rizikovali i dobili. Usmanovu se može samo zavideti, obzirom da su njegovi finansijeri još letos probili na kinesko tržište.

Veoma neočekivani primer dobrog poteza jeste vlasnik AFK Sistema, Jevtušenkov. On je imao sve predispozicije da postane Kodorovski 2, kao i mnogi drugi. Ipak, Jevtušenkov se „prebacio“ za samo par meseci, dok Kodorovskom nije bilo dovoljno ni 10 godina u zatvoru.

Zanimljiva je njegova tvrdnja koja se nije dopala Zapadu, a koju je nedavno izjavio povodom dolara:
„Ovo je veštačka situacija, koja je napravljena u panici i koja će se povući u februaru ili martu, nakon čega će dolar pasti i ponovo povećati jaz sa evrom. Potrebno je samo malo sačekati. Ako neko u panici pribegne dolaru, izgubiće… pozovite me ponovo krajem marta-početkom aprila da pričamo o ovoj temi. Tek tada ćete shvatiti da sam u pravu“.

Drugu izjavu, Vladimir Jevtušenkov dao je o vladi i državi:

Aleksandar Gamov (KP): Ne gajite nimalo prezira prema vlastima, ako sam vas dobro razumeo?

Vladimir Jevtušenkov: Šalite li se? Država i ja smo u istom sosu, zašto bih je prezirao?

Jevtušenkov je shatio kakav oligarh treba biti u ruskoj državi, a svi oni koji misle da su „van granica“, „iznad države“ i „iznad zakona“ uskoro će ostati bez svoje imovine, odnosno imovine za koju su smatrali da je njihova.Evo kako Herman Gref opisuje skoriju rusku budućnost:

"Prema mojim kalkulacijama, po ceni od 45 dolara po barelu nafte, Rusija će morati da ostvari otprilike 3 triliona rublji rezervi u 2015. godini. To znači da će vlada kapitalizovati banke i povećati udele u njima, a banke će kupiti industrijska preduzeća i pretvoriti ih u finansijsko-industrijske grupe. Čitava ekonomija će tada biti država“.

U realnosti, u pitanju je eliminacija neefikasnih vlasnika. Cena nafte ne igra ama baš nikakvu ulogu. Prosto je došlo vreme da poslovna zajednica Rusije napravi izbor: ukombinovati interese sa interesima države ili suprotstaviti interese interesima države.

Pametni oligarsi odlučili su se da podrže stabilizaciju rublje, da započnu sa izbacivanjem dolara i da potvrde svoju odanost državi tako što su dali kontrolu Rusiji. Ovo će biti veoma česta pojava u 2015. godini.
Hajde da uzmemo kompanije Severstal i Mechel kao primer - Mordašov (vlasnik Severstal-a) je odabrao pravi put u političkom kontekstu. On redovno prodaje prihode u stranim valutama, ne nakupljajući ih.
Veruje se da će Severstal dobro poslovati.

Zjužin (vlasnik Mechel) nije odabrao pravu stranu. Da konkretizujemo:

"Banka je 30. decembra 2014. godine poslala formalni zahtev za isplatu duga i kamate od 16 milijardi rublja koji je u vidu dva kredita isplaćen kompaniji Singapore Trading Mechel Carbon (Singapur) Pte Ltd. Isti zahtev je 7. januara poslat kompanijama Mechel Trading AG i Mechel Carbon AG u Švajcarskoj, u kojem se zahtevala isplata dugova od 47 milijardi rubalja, odnosno 16 milijardi rubalja. VTB banka je potvrdila navedene tvrdnje i dodala da namerava da naplati čitav dug kompanije Mechel“.

Lako se da uočiti da državne banke izazivaju bankrot kompanije Mechel kao odgovor na odbijanje saradnje od strane Zjužina. On od vlade ne može više da očekuje ništa.

Kako navodi Gref, država koristi ekonomsku i geopolitičku situaciju i kroz državne banke kreira finansijsko-industrijske grupe po cenu onih koji se nisu uklopili u novi ruski kapitalizam. Nije teško primetiti da je Kremlj trenutno u sukobu sa Zapadom i da se Rusija na Zapadu nikad neće tretirati kao jednaka.

Sve to ima svoje ekonomske posledice.

http://www.pressonline.rs/svet/globus/349489/putin-zapretio-oligarsima-ili-ste-uz-rusiju-ili-necete-imati-nista.html



Rusija smanjuje budžet za Mundijal 2018.

Rusija će smanjiti planirani budžet za organizaciju fudbalskog prvenstva sveta 2018, najavio je ministar sporta Rusije Vitalij Mutko.

Smanjenje planiranih troškova posledica je problema u kojima se nalazi ruska ekonomija.

Mutko je, međutim, naglasio da se kresanje troškova neće odnositi na izgradnju i rekonstrukciju stadiona već na "razne organizacione aspekte".

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), Sep Blater rekao je da ga je predsednik Rusije Vladimir Putin ranije uverio kako ekonomski problemi neće uticati na šampionat.

http://sport.blic.rs/Fudbal/Svetski-fudbal/266866/Rusija-smanjuje-budzet-za-Mundijal-2018



TAKTIKA "MASKIROVKA": Kako su Rusi porazili sve neprijatelje kroz istoriju i ostali nepokoreni!? 

Prošlogodišnje pripajanje Krima Rusiji zateklo je Zapad spuštenog garda. Akcija koju su Rusi izveli bila je
brza, efikasna i što je najvažnije - neočekivana. Najveću zaslugu za to ima takozvana "maskirovka" - taktika obmane koja se nalazi u ruskim vojnim priručnicima.

General major Aleksandar Vladimirov, potpredsednik Ruskog kolegijuma vojnih eksperata kaže da je maskirovka  "žig koji se nalazi utisnut na svakoj velikoj pobedi ruske vojske kroz istoriju."
Iz fioke vadi dve ogromne knjige crvenih korica i baca ih na sto uz zaglušujuću buku.
- "Moja teorija nauke ratovanja!" Tri puta duža od Tolstojevog "Rata i mira" - kaže ponosno.

- Od kada se rodio, čovek je počeo da se bori. Kada je počeo da lovi, morao je da se kamuflira tako što je telo bojio raznim bojama kako bi se uklopio u divljinu i izbegao da bude pojeden od strane tigra. Od tog trenutka, "maskirovka" postaje deo čovekovog života. Čitava ljudska istorija može se opisati kao istorija obmane - nastavlja svoju zanimljivu priču ruski general, citiravši pritom rimskog generala Frontiusa i kineskog filozofa Sun Cua, koji su rat opisali kao "večnu stazu lukavosti." Ipak, Rusija je ta koja je ovu tehniku kroz vekove dovela do savršenstva, tvrdi Vladimirov.


Taktička nadmoć u odnosu na brojnijeg neprijatelja Jedan od najpoznatijih primere seže nazad u davnu 1380. godinu i bitku kod polja Kulikovo, kada je mladi princ Dmitri Donskoj predvodio 50 hiljada ruskih ratnika protiv trostruko brojnije tatarsko-mongolske armije pod vođstvom Mamai Kana. To je bio prvi put da se slovenska armija ujedinila u borbi protiv osvajačke Zlatne horde.

- Borba je bila izuzetno teška, ali na kraju je Rusija trijumfovala, najviše zahvaljujući jednom puku koji se krio u šumi i došao sa leđa neprijatelju - kaže Vladimirov i dodaje da je to samo početak, te da je bilo još mnogo legendarnih bitaka u kojima su Rusi "maskirovkom" odneli pobede.
Vladimirov spominje bitku kod Jasi Kišinjeva u Drugom svetskom ratu 1944. godine, kada su Rusi gomilom lažnih tenkova naveli Nemce u potpuno suprotnom smeru, čime su sebi omogućili zauzimanje strateški bitnih pozicija na frontu. Nakon toga je usledila bitka u Belorusiji koja je Hitlerovim snagama nanela ponižavajući poraz.


- Svima je bilo jasno da je sovjetska vojna veština za klasu iznad nacističke. Nemci su jednostavno bili nadmudreni. Naši generali su odlučili da ne idu putevima, što su Nemci očekivali, već da protivniku priđu sa druge strane, kroz močvaru, napavši protivnika s boka. Maestralno! Nakon šamara koji su dobili u Belorusiji rat je praktično bio gotov - ponosno kaže Vladimirov.

U toj bici Sovjeti su ubili čak pola miliona nacista. Ključni faktor koji je doprineo ovako ubedljivom trijumfu bio je iznenađenje, što je glavna odlika "maskirovke." Istim principom preuzet je Krim, samo bez žrtava.
- Tokom dana je sve bilo manje-više uobičajeno, iako se očekivala tenzija zbog nezakonitog svrgavanja Viktora Janukoviča. Međutim, tokom noći su se praktično niotkuda stvorili mnogobrojni vojni kamioni, iz kojih su izašli ruski specijalci. To niko nije očekivao, barem ne tako brzo. Sutra ujutru, Krim je i zvanično postao ruski - kaže Šelomovski, i kaže da su ljudi nisu imali predstavu da su ruske specijalne snage ušle u Krim te večeri, s obzirom da su nosili neobeležene uniforme.

Drugi bitan element "maskirovke" je poricanje. Na konferenciji za štampu tog dana, Vladimir Putin je odbacio bilo kakvu umešanost ruske vojske u pripajanje Krima, rekavši da su to uradili "proruski borci, odnosno stanovništvo nezadovoljno nezakonitim svrgavanjem Janukoviča."

- Uđite u bilo koju prodavnicu vojne opreme, svuda ćete naći uniforme kakve viđate na Krimu - hladno je odgovorio novinarima Putin. U tom trenutku, to je zaista delovalo tako. Obmana je uspela Pet nedelja kasnije, kada je i vrapcima na grani bilo jasno da Krim više ne izlazi iz okvira Rusije, Putin je priznao da su ruske trupe uzele učešće u akciji na poluostrvu.  To više nije bilo važno. Obmana je uspela, a neprijatelji su ostavljeni u mraku, da nagađaju ko je te večeri ušao i zauzeo Krim. "Maskirovka" je još jednom donela pobedu. Čak je i general major NATO alijanse Gordon Dejvis priznao da je njemu i njegovim saradnicima bilo potrebno "prilično vremena da shvate šta se desilo." Priznanje generala rivalske vojske dovoljno govori o besprekornoj strategiji koja je po ko zna koji put donela pobedu Rusima.

Šta je Maskirovka?

"Maskirovka" je ruska reč koja u bukvalnom prevodu znači "vojna obmana." Iako se često pogrešno poistovećuje sa kamuflažom, "maskirovka" je zapravo mnogo širi pojam, i predstavlja čitavu nauku u ratnoj strategiji.


http://www.pressonline.rs/svet/globus/349507/taktika-maskirovka-kako-su-rusi-porazili-sve-neprijatelje-kroz-istoriju-i-ostali-nepokoreni-.html






1 коментар:

Анониман је рекао...

sram vas bre bilo