среда, 14. јануар 2015.

Radim po nalozima premijera

BEOGRAD - Direktor Poreske uprave Srbije Marko Marinković istakao je u intervjuu za današnji Blic da radi u skladu sa akcionim planom Vlade Srbije za borbu protiv sive ekonomije, korupcije i organizovanog kriminala, po nalozima premijera Aleksandra Vučića.

Na mesto prvog poreznika Srbije došao je iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i mnogi ga nazivaju srpskim Eliotom Nesom, a Marinković kaže "da sebe ne vidi kao Eliota Nesa koji u filmu gubi ljude, a ljudi su moje najveće bogatstvo".

"S njima sam na terenu u svakoj većoj akciji. Zadovoljni su, osećaju da rade važan posao za državu. Samoinicijativno predlažu nove akcije, što se na kraju odražava i na rezultate, pa u poslednja četiri meseca imamo suficit u odnosu na planirani budžet", kaže Marinković.

Za prvih pet meseci njegovog mandata, Poreska uprava je otkrila utaju poreza od oko 3,3 milijarde dinara i podnela 690 krivičnih prijava.

Poslednja velika akcija bila je zaplena 1.338 tona duvana.

"To je bila zajednička akcija BIA, Poreske uprave i MUP i trajala je duže od pola godine. U fabrici 'Duvan' iz Ljubovije radili smo osam dana i devet noći u tri smene i otkrili da 1.338 tona duvana nije proknjiženo u poslovnim knjigama. U jednu paklicu cigareta ide 20 grama duvana, pa dolazimo do maloprodajne vrednosti od 40 do 50 miliona evra. Državni budžet je oštećen za 139 miliona dinara. Svi dokazi su predočeni tužilaštvu i na pravosudnim organima je da preduzmu dalje korake".

Na pitanje koje su sledeće akcije, Marinkoivić kaže da "sva akcizna roba je naš prioritet, pogotovu duvan i nafta".

Prema njegovim rečima u najvećim akcijama Poreska uprava sarađuje sa BIA i ostalim državnim organima.
"Cilj PU je punjenje budžeta, jačanje finansijske discipline i stvaranje ambijenta za normalan poslovan odnos u Srbiji, iskorenjivanje sive ekonomije, onemogućavanje delovanja fantomskih firmi, sprečavanje monopolizacije tržišta... Naš cilj je da svi poreski obveznici plaćaju porez, ali i povećanje baze poreskih obveznika, izvora naplate poreza. To se radi smanjivanjem sive ekonomije i uvođenjem u legalne tokove", naglasio je direktor Poreske uprave Srbije.

Crne knjige estrade

Upitan da li se kontrolišu i zarade pevača i da li oni plaćaju porez, Marinković kaže da su "kontrolu velikih ugostiteljskih objekata započeli krajem avgusta. Ustanovili smo postojanje crnih knjiga u kojima su evidentirane isplate estradnim umetnicima koje nisu prijavili ni vlasnici objekta ni sami estradni umetnici".

Prema njegovim rečima prilikom provere poreskih prijava estradnih umetnika utvrđeno je da postoje određene anomalije kada je reč o imovini koju poseduju, zvaničnim prihodima koje su prijavili i podacima do kojih smo došli operativnim radom i pretresom lokacija na kojima su ti umetnici nastupali.

"Uočili smo da vlasnici lokala imaju problem s isplatama estradnih umetnika, jer oni zahtevaju da budu isplaćeni na ruke, mimo zakona, čime se izbegava prijavljivanje prihoda na koji se plaća porez. Vlasnici lokala onda taj novac obezbeđuju tako što prodaju robu i usluge na crno. Mi to otkrivamo i kažnjavamo ih, između ostalog, i zatvaranjem objekata. Postoje estradni umetnici za koje verujemo da uredno prijavljuju prihode, ali proverićemo i njih. Postoje i oni koji ništa ne prijavljuju, a imaju imovinu za koju tvrde da su je dobili na poklon", kazao je Marinković.

Prvi čovek poreske uprave nije želeo da navede imena, jer je po zakonu to službena tajna.

"Mogu da vam kažem da će svi estradni umetnici, pa i oni najpoznatiji, biti pozvani u PU da daju izjavu o svojim radnim angažmanima i prihodima koje su ostvarili", rekao je Marinković.

On je ukazao da imamo sektor poreske policije čiji su pripadnici ovlašćena službena lica i po zakonu imaju pravo na uniforme, koje nikad nisu dobili.

Manji broj poreskih inspektora će biti opremljen vatrenim oružjem

"Mi sada vršimo pripreme za njihovu nabavku. Namera nam je da jedan manji broj poreskih inspektora, posebno onih koji se bave pitanjima organizovanog kriminala, opremimo vatrenim oružjem. Oni će proći potrebne psihološke preglede i obuku za rukovanje oružjem", kazao je Marinković.

On je kazao da je bilo "više rizičnih situacija u kontaktima sa licima iz sveta podzemlja, ali nismo imali većih problema jer imamo odličnu komunikaciju i pomoć bezbednosnih organa države. Pamtim situaciju kada smo se sukobili s grupom naoružanih kriminalaca pod dejstvom droge. Oglušili su se o direknta naređenja pripadnika MUP i BIA, ali su, zahvaljujući hrabrosti pripadnika BIA, odstranjeni iz objekta gde su poreski inspektori vršili kontrolu".

Velika kampanja da se više hiljada kineskih privrednika uvede u legalne finansijske tokove

Prema njegovim rečima "s diplomatskim predstavništvima Kine krećemo u veliku kampanju čiji je cilj da se kineski privrednici u Srbiji, kojih ima više hiljada, uvedu u legalne finansijske tokove. Objasnićemo im zakone Srbije, šta su njihove obaveze, ako treba i na kineskom jeziku. Posle te kampanje, u aprilu ili maju, počećemo veliku akciju kontrole poslovanja kineskih privrednika. Svako od njih ko posle kampanje i dalje ne bude poslovao legalno biće najstrožije finansijski kažnjen i biće mu otežano poslovanje u Srbiji" - kaže Marinković.

Na pitanje "Kako je moguće da Miroslav Bogićević, najveći poreski dužnik čije su firme u blokadi, osnuje novu firmu?", Marinković kaže da je to nije pitanje za PU i da se time bavi druga državna agencija.

"Mi smo istovremeno ušli u sva povezana pravna lica sa Bogićevićevim 'Farmakomom' i sravnili sva stanja da ne bi bilo falsifikovanja dokumentacije i štimovanja finansijskih rezultata. To je radio naš tim od 30 poreskih inspektora. Rezultate smo predali tužilaštvu", rekao je Marinković.

http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/marinkovic-radim-po-nalozima-premijera_557510.html
 
 

Нема коментара: