субота, 13. децембар 2014.

Kompanija Južna Bačka dobila 50 miliona evra državnih poslova

Ova kompanija dobila je najvrednije tendere EPS, RTB Bor, Rafinerije Pančevo, Toplane „Niš“, Ministarstva energetike... JB se 2010. bavila samo sekundarnim sirovinama, bakrom i obojenim metalima


BEOGRAD - Iako su srpske firme suočene s brojnim problemima zbog nedostataka poslova i retko koja od njih poslednjih godina može da se pohvali dobrim poslovnim rezultatima, postoje i retki izuzeci među kojima je „Elektromontaža Južna Bačka“.

Ova kompanija, čiji je suvlasnik Dragoljub Zbiljić, osumnjičen i za poresku utaju, od 2012. do danas pobedila je na velikim državnim tenderima i tako samo po tom osnovu prihodovala čak 50 miliona evra.

Najviše je, naravno, angažovana u „Elektroprivredi Srbije“ jer joj je to jedna od glavnih delatnosti, ali indikativno je da je uključena čak i u poslove izgradnje kanalizacije i da gotovo na svim javnim nabavkama u javnom sektoru upravo pobeđuje „Elektrotehnika Južna Bačka“. Jedan od vlasnika firme, koja je zajedno s „Južnom Bačkom“ učestvovala na nekim od tendera, tvrdi da većina ponuđača već dve godine postaje dekor jer je unapred jasno ko će dobiti posao.

- Očigledno je da neko stoji iza ove firme jer čak i kad daju neispravnu dokumentaciju, oni pobeđuju na tenderu. To ide čak toliko daleko da se uvaži i neispravna menica, odnosno da se posao dobije s neoverenom menicom koja pritom nije ni original. Takav je bio slučaj s tenderom u „Elektrodistribuciji Beograd“ za javnu nabavku dobara „VN blokovi 10 kV unutrašnja montaža“ JN br. 1/09-13/17, kad se jedan od ponuđača i žalio, ali je ugovor potpisan i bez odgovora Republičke komisije za zaštitu prava. Posebna je priča „Kolubara“, gde se bukvalno mesec dana čekalo da se zatvori konstrukcija kako bi ova firma dobila posao - kaže naš izvor.

On dodaje da je za poslednje dve godine ova kompanija uspela da uđe i gde neke mnogo moćnije nisu uspele:

Malo je nelogično da od kompanije koja je 2010. godine bila registrovana za promet obojenih metala, sekundarnih sirovina, uglavnom bakra, odjednom postane glavna karika za izgradnju najvećih investicija u Srbiji.

Podsetimo, suvlasnik kompanije „Južna Bačka“ Dragoljub Zbiljić optužen je 2009. da je utajom poreza oštetio državu za 1,73 miliona evra. I pored ovoga, njegova firma je dobila tender za ispumpavanje kopa „Tamnava“.

Prof. Mlađen Kovačević
USPEH JE VEĆI ŠTO SI BLIŽI VLASTI

I dok Dragoljub Zbiljić u izjavi za Kurir navodi da su svi njegovi poslovi „dobijeni legalnim putem“, profesor ekonomije Mlađen Kovačević je sumnjičav prema ovako brzom uspehu: Sve se kompanije utrkuju koja će biti bliža vlasti jer je država najveći kupac, ali i prodavac poslovnih usluga. Zato je svaka firma koja preko noći ostvari veliki profit, a poslove je dobijala od države, povezana s nekim u vlasti.

Neki od poslova u 2013. i 2014. godini

- ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava“ - 25 miliona evra
- izgradnja borske „Energane“ - 5,7 miliona evra
- rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji (Ministarstvo energetike) - 1,3 miliona evra
- rekonstrukcija toplane „Jug“ u Nišu - 2,3 miliona evra
- nekoliko trafostanica u Rafineriji nafte Pančevo i gasovod - 2,2 miliona
- kotlovsko postrojenje za biomasu u Sremskoj Mitrovici - 2,5 miliona evra

http://www.kurir.rs/vesti/biznis/ekonomsko-ili-politicko-cudo-kompanija-juzna-backa-dobila-50-miliona-evra-drzavnih-poslova-clanak-1636038

Нема коментара: