петак, 29. август 2014.

I video nadzor i zaštita podataka

Beograd -- Poverenik Rodoljub Šabić i ministar Nebojša Stefanović saglasili se da treba unaprediti 
sistem video nadzora saobraćaja i garantovati zaštitu ličnih podataka.

Kako je saopšteno iz kabineta poverenika, Šabić i Stefanović razgovarali su o pitanjima unapređenja normativnog okvira i drugih uslova u vezi sa raznim obradama ličnih podataka koje obavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pored više tema u vezi sa obradom podataka o ličnosti poseban akcenat razgovora bio je na pitanjima video-nadzora u oblasti bezbednosti saobraća, piše u saopštenju.

Kako se navodi, zajednički je konstatovano da ne samo nekoliko poslednjih tragičnih dogadjaja koji su dobili veliki publicitet u javnosti, nego ukupna situacija ukazuju na potrebu unapredjenja tog sistema.

Poverenik i ministar su se složili da je "potrebno i nužno da se obezbedjenjem normativnih, finansijskih, materijalnih i logističkih pretpostavki stvaraju uslovi za funkcionisanje jednog savremenog sistema video sistema nadzora saobraćaaja koji će policiji omogućiti efikasno otkrivanje počinioca krivičnih dela i obezbedjivanja potrebnih dokaza u krivičnom postupku".

Oni su ocenili da taj sistem istovremeno mora i garantovati da će podaci o ličnosti biti korišćeni isklj˜učivo u svrhe predvidjene zakonom i isklŃ˜učiti, odnosno na minimum svesti moguće zloupotrebe tih podataka i jemčiti da će u slučaju eventualnih zloupotreba počinioci biti lako identifikovani i kažnjeni, piše u saopštenju.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=08&dd=29&nav_category=12&nav_id=893456

Нема коментара: