недеља, 14. јун 2015.

Stranke uzimaju i ne pitaju

POLITIČKE stranke nisu dužne, niti imaju mogućnosti da proveravaju ko su donatori koji pune njihove kase, kao ni odakle darodavcima novac koji daju za izbornu trku omiljenih stranaka. Jedina obaveza partije jeste da obezbede da se pare direktno s računa finansijera slivaju na račun stranke, kao i da izdaju potvrde o donaciji.
Iako partije "ne gledaju u zube prilogu", to čini Agencija za borbu protiv korupcije, koja je utvrdila da su se među pomagačima našli ljudi koji primaju socijalnu pomoć, kao i firme čija su poslovanja u minusu.
- Skoro svi ti korisnici socijalne pomoći uplaćivali su novac političkim strankama sa svog tekućeg računa na račun stranke i time postupali u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti - kažu u Agenciji, i dodaju da Ministarstvo za rad proverava da li ovi donatori zaista zaslužuju pomoć države.
Međutim, Nemanja Nenadić, direktor "Transparentnosti Srbija", tvrdi da je priča skrenula s pravog pravca:
SIROMASI NA PAPIRU MEĐU sumnjivim donatorima nalazi se jedan "siromah" koje je socijalistima za izbornu trku prošle godine dao 650.000 dinara, a od države je za život tokom 2014. dobio 94.694 dinara. U kasu SNS slilo se 806.000 dinara priloga od korisnika socijalne pomoći. Firme koje su poklanjale novac bile su široke ruke, pa su strankama davale priloge koji su i do 143 puta veći od ostvarene dobiti.
- Poenta je da se prekontroliše da li su partije lažirale podatke o prihodima. Donatori koji koriste socijalnu pomoć i čije su firme u likvidaciji treba da se saslušaju i da se utvrdi da li su oni strankama uplaćivali tuđi novac - objašnjava Nenadić.
Na spiskovima donacija skoro svih partija našli su se "sumnjivi" finansijeri. U SNS nam je rečeno da treba ispitati sve nepravilnosti koje utvrdi Agencija.
Poslanik SPS Đorđe Čabarkapa, kaže za naš list, da se "do sada mnogo uradilo na kontroli finansiranja političkih stranaka, ali da ovaj posao još treba unaprediti":
- Kontrola donatora i njihova likvidnost jeste tema, ali stranke ne mogu da proveravaju ekonomsku situaciju donatora.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:552773-Stranke-uzimaju-i-ne-pitaju

Нема коментара: