среда, 27. мај 2015.

Do posla preko partije

Odbornici nikšićkog parlamenta PZP i DF obratili se vrhovnom tužiocu Ivici Stankoviću. Opozicija tvrdi da
je u izbornoj 2012. više od 200 građana nezakonito zaposleno
GODINU dana nakon što su podneli krivičnu prijavu protiv NN lica u opštini Nikšić za nezakonito zapošljavanje u 2012. (godini izbora) čak preko dvesta građana u organima lokalne uprave, kao i javnih ustanova i preduzeća, odbornici lokalnog parlamenta Pokreta za promjene i Demokratskog fronta obratili su se za pomoć Ivici Stankoviću, vrhovnom državnom tužiocu.

- U vremenu političke korupcije, kada je koalicija DPS-SDP šopingom promenila volju građana Nikšića, kao nastavak afere "Snimak", a to je jedan zaposleni - četiri glasa, bez sistematizacija, od kojih su mnoge falsifikovane, kao i bez javnog oglašavanja, nastalo je ovo po nama krivično delo, o kojem zvanično Tužilaštvo već godinu dana ćuti. Šteta nastala ovim nezakonitim odlukama egzistira i danas, a ona iznosi godišnje između 1,5 i dva miliona evra, što prostim sabiranjem za ove tri godine iznosi preko pet miliona evra. S obzirom na to da su navodi u krivičnoj prijavi odgovori na odbornička pitanja, kao i da ih je potpisao gradonačlenik Veselin Grbović, onda je zanimljivo, koliko treba vremena Vrhovnom državnom tužilaštvu da se odredi prema navodima prijave - navodi se u pismu odbornika Vladana Raičevića i Arsenija Lalatovića.
KREDITI ZA TEHNOLOŠKI VIŠAK- PRETHODNO rukovodstvo lokalne vlasti u Nikšiću, tokom 2010. i 2011. godine se kreditno zaduživalo da bi rešilo višak zaposlenih, da bi potom usledila nova zaposlenja - kaže Lalatović. - Prema nezvaničnim podacima, u opštini i njenim ustanovama i preduzećima ima oko 800 zaposlenih što je daleko više od onog broja koji bi trebalo da bude u skladu sa brojem stanovnika u opštini. Prema toj računici, u organima lokalne uprave ne bi trebalo da bude više od oko 300 radnika.
Bez namere da presuđujemo i vršimo pritisak na nadležne organe, očekujemo, navode dva odbornika, da se u najskorije vreme VDT odredi prema navodima u prijavi ili da se prijava procesuira dalje ili da se "proces" završi.
Odbornici su još ranije uz prijavu VDT-u dostavili i svu raspoloživu dokumentaciju i odgovore na njihova odbornička pitanja koja su postavljali predsedniku opštine Grboviću nakon što je posle izbora konstituisana vlast u Nikšiću.
- On je u odgovorima potvrdio ono što smo opravdano i sumnjali, odnosno da su u toku 2012. godine njihovi partijski prethodnici zapošljavali. Na dan 31. decembar 2011. godine, navedeno je u jednom Grbovićevom odgovoru, u organima lokalne uprave bilo je zaposleno 415 lica, a na kraju 2012. godine, u godini izbora, samo u organima lokalne uprave čak 516. Dakle, 101 lice više samo u organima lokalne uprave, a slična je situacija i kad su u pitanju javne ustanove i preduzeća. Onima koje su zaposlili u izbornoj godini na određeno nakon nekoliko meseci izdavali su rešenja o stalnom radnom odnosu, kao i onima koji su godinama radili na određeno vreme - kaže Arsenije Lalatović.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:549849-Do-posla-preko-partije
 

Нема коментара: