субота, 23. април 2016.

Uzimaj, Vođa sve oprašta

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić
zbog lične koristi žrtvuju izgled i funkcionisanje centra Novog Sada, uzimanjem milionske provizije radi izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa od 13. spratova u centru grada.
Arpad Nađ
Objekat u Novom Sadu, u Ulici Narodnih heroja 1, gde je predviđena izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa od 13 spratova, kod glavne novosadske Pošte, više nije u vlasništvu Erste grupe. Jer 7. jula 2015. godine Erste grupa prodala je navedeni objekat preduzeću Galens invest, koje je u polovičnom vlasništvu Aleksandra Galića. Tada je Galiću prodato i preduzeće Alpha Immorent, koje je bilo deo Erste grupe. Galić je 24. jula u Agenciji za privredne registre promenio naziv i od tada se Alpha Immorent zove GCR.
Erste Group, u čijem vlasništvu je bilo preduzeće Alpha Immorent, prodao je 100 odsto udela u ovom preduzeću. Promena imena, vlasništva, sedišta i direktora firme registovana je u APR-u počev od 24.7. 2015. godine, navodi se u odgovoru Erste grupe dostavljenom Vojvođanskom istraživačko-analitičkom centru (VOICE). To znači da će preduzeće GCR biti zaduženo za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa od 13 spratova.
Prema mišljenju grupe novosadskih arhitekata, lokacija preko puta centralne pošte trenutno je verovatno najatraktivniji neizgrađen prostor sa prilazima iz Ulice Narodnih heroja i Trga galerija, u posebno zaštićenoj zoni. Po urbanističkom planu koji je nedavno stavljen na rani javni uvid u JP Urbanizam, na tom mestu se predviđa izgradnja objekata od četiri do 13 etaža, što će po njihovoj oceni pogubno uticati na život stanara i korisnika koji će se ovde u budućnosti odvijati.
U otvorenom pismu koje su uputili u avgustu 2015. godine, oni su podsetili da po tada važećem Generalnom urbanističkom planu grada Novog Sada do 2021. godine (Službeni list grada Novog Sada br.39/2006), u gradu nije dozvoljena gradnja viša od sedam etaža, pa se čak i tada traži razrada lokacije posebnim urbanističkim projektom. Plan se koriguje samo u izuzetnim uslovima, kada za tako ozbiljan posao postoje uporišta u opštem i celokupnom javnom interesu. ,,U tim uslovima, predlog za objekat od 13 etaža se čini kao neslana urbanistička šala uz sadejstvo sa, za sada nevidljivim, privatnim kapitalom i njegovim (političkim) uticajem na (demokratski) izabranu lokalnu vlast", navodi se u pismu.
Arhitekte su podsetili da je takvih pokušaja bilo i pre, krajem osamdesetih i posebno početkom devedesetih godina proteklog veka. ,,I tada su planeri ispoljavali svoje vizije u dosluhu sa politikom koje su zanemarivale osnovna načela kvaliteta života u gradu: uređenje okoline, održivost, parking prostori, zelene površine, kontrola gustine stanovništva itd, kao da su novosadski prostori resursi neograničeni. Oni ne samo da nisu neograničeni već su i izrazito skučeni, skoro siromašni, pa se o njima mora voditi posebna, urbanistička i graditeljska, briga i pažnja", navodi se u otvorenom pismu.
Na žalost i pored stava novosadskih arhitekata Skupština Grada Novog Sada na XLIX sednici od 29. decembra 2015. godine, donosi Odluku o izmenama i dopunama plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između Bulevara Evrope, Bulevara Cara Lazara, ulica Stražilovske i Žarka Zrenjanina, Bulevara Mihajla Pupina, ulica Jevrejske i Futoške u Novom Sadu koja je povećala spratnost budućih objekata na 13 spratova.
Postavlja se pitanje kome je potreban stambeno-poslovni kompleks od 13. spratova u najužem centru grada, bez dovoljno parking mesta i potrebne infrastrukture!
Neimenovani izvor iz Erste grupe je otkrio mrežu zakulisnih radnji koje su dovele do donošenja sporne odluke i zidanja solitera od 13 spratova na uskoj parceli u srcu centra grada.
Investitor je iskazao interes za kupovinom objekta u Novom Sadu, u Ulici Narodnih heroja 1, u vlasništvu Erste grupe, ali je pre nego što je potpisao kupoprodajni ugovor je zatražio garancije da će na tako uskoj parceli moći da izgradi soliter od 13 spratova. Po tadašnjem važećem Generalnom urbanističkom planu grada Novog Sada do 2021. godine (Službeni list grada Novog Sada br.39/2006), u gradu nije bila dozvoljena gradnja viša od sedam etaža što je predstavljalo prepreku za realizaciju kupoprodajni ugovora.
Da bi uspeli da finalizuju prodaju predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Caric, kao rođeni Novosađanin i dobar prijatelj sa novosadskom elitom je potencijalnom investitoru obećao da će dobiti zeleno svetlo od Skupštine grada Novog Sada uz primerenu proviziju. Na sastanku sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, on se saglasio da uz veliki udeo u proviziji izdejstvuje izmenu plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu na kome se nalazi predmetna lokacija. To je rezultiralo time da je Skupština grada 15. juna 2015. godine usvojila odluku o izmeni plana detaljne regulacije sporne lokacije kod glavne pošte i uputila ga JP Urbanizam. U Službenom glasniku ova odluka je objavljena sutradan. Investitor izmene urbanističkog plana je Grad Novi Sad, iako je uobičajeno da se to radi samo kada je od javne koristi, a ne pojedinačne.
Nakon odluke Skupštine grada usledio je rani javni uvid u JP Urbanizam, a grupa novosadskih arhitekata zvanično je uputila više zamerki na postojeće rešenje. Nakon ranog javnog uvida Komisija za planove Skupštine grada odbila je sve primedbe, potom je usledio javni uvid koji je trajao 30 dana i javna rasprava u Skupštini grada, nakon čega je o predlogu Skupštinu grada donela pomenutu odluku.
Kolika je provizija gospodin Vučevića?

http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=361&cl=24

Нема коментара: