среда, 6. април 2016.

Umešan kum Putinove ćerke Sergej Roldugin

AKO se zna koliko je iz Rusije izneseno para preko ofšor kompanija, onda se može reći da i nije
veliki broj političara koji su se našli na "Panamskim papirima".
Bombastični naslovi u mnogim novinama o tome kako je predsednik Vladimir Putin upetljan u najnoviju aferu pranja para napravili su veliku medijsku buku koja nema konkretne osnove.
- U našoj bazi podataka nema ničega o Putinu - izjavio je moskovskom listu RBK Dru Saliven, suosnivač Centra za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala od kojih je Međunarodni konzorcijum novinarskih istraživanja naručio deo istraživanja za Istočnu Evropu i Evroaziju.
Saliven se ne slaže sa Putinovim portparolom Dmitrijem Peskovim koji je izjavio da je cela akcija zapravo usmerene protiv ruskog predsednika.
- Mi imamo podatke o Putinovim prijateljima, jer oni kradu novac i grade sebi dvorce i pritom koriste ofšor - rekao je Saliven.
Ime Sergeja Pavloviča Roldugina (66), poznatog ruskog violončeliste i dirigenta Marinskog teatra u Sankt Peterburgu, nekadašnjeg rektora konzervatorijuma u Sankt Peterburgu, dobitnika brojnih sovjetskih, ruskih i međunarodnih priznanja, nalazi se u centru pažnje. Roldugin je poznat i po prijateljstvu sa Putinom, krstio je i Putinovu stariju ćerku Mariju. Roldugin nikada nije govorio o svom biznisu. Sada se zna da on ima akcije u "Kamazu" i "Avtoivazu", kao i u kompaniji koja se bavi prodajom reklamnog vremena "Video interenešenel". Tu kompaniju je 2010. godine kupila Banka Rosija u kojoj Roldugin ima akcije. Inače vlasnici banke su Putinovi stari prijatelji Jurij Kovaljčuk, Genadij Timčenko, Nikolaj Šamalov...

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:599174-PANAMALIKS-Umesan-kum-Putinove-cerke-Sergej-Roldugin

Šta će biti zadaci Putinove Nacionalne garde?

Moskva -- Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je parlamentu na razmatranje nacrt zakona o Nacionalnoj gardi i izmene u nizu zakonodavnih akata. 
Ranije je predsednik Rusije obavestio javnost o formiranju Nacionalne garde u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova. Novi federalni organ izvršne vlasti boriće se protiv terorizma i organizovanog kriminala.
U nacrtu zakona se predlaže da će pripadnici Nacionalne garde po rešenju predsednika moći da koriste oružje pri ispunjavanju svojih zadataka.

Pritom, gardisti neće smeti da pucaju u trudnice, invalide i decu, osim u slučajevima kada ovi pružaju oružani otpor, navodi se u nacrtu.

Oni će, takođe, moći da proveravaju dokumente, privode osumnjičene i sprovode kontrolu lica, stvari i prevoznih sredstava, da zadržavaju begunce iz zatvora, iz psihijatrijskih bolnica, potencijalne samoubice i one koji izbegavaju krivičnu odgovornost, a moći će i da ulaze u stanove u slučaju spasavanja života stanovnika i obezbeđivanja bezbednosti i režima vanrednih situacija.

Nacrt zakona predviđa da će Nacionalna garda moći da primenjuje naoružanje i specijalnu tehniku, uglavnom vodene topove i oklopna vozila, za oslobađanje talaca i sprečavanje masovnih nereda.

Osim toga, Nacionalna garda će imati pravo da ne upozorava o nameri primene fizičke sile ili oružja, ukoliko odugovlačenje predstavlja pretnju za živote ljudi.

Između ostalog, garda će se baviti obezbeđivanjem nuklearnih objekata.

Nacrt zakona predviđa da će u Nacionalnoj gardi moći da se služi po pozivu. U gardi će moći da služe i kozaci.

Vojnici Nacionalne garde imaće sva punomoćja i socijalna prava koja su predviđena za radnike Ministarstva unutrašnjih poslova. Oni će dobijati službene stanove i mogućnost besplatnog prevoza.

Stvaranje Nacionalne garde ne zahteva dodatna sredstva iz federalnog budžeta, stoji u nacrtu zakona.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=04&dd=06&nav_category=78&nav_id=1116594

NAJAVLJUJE NOVI ŠTRAJK GLAĐU Nađa Savčenko počela da izdržava zatvorsku kaznu 

Ukrajinski vojni pilot Nađa Savčenko danas je zvanično počela da izdržava zatvorsku kaznu od 22 godine zbog saučesništva u ubistvu, dok je Kremlj saopštio da za sada ne predviđa razmenu zatvorenika sa Ukrajinom ili njeno izručenje.
Savčenko je najavila da će sutra započeti novi štrajk glađu i žeđu zahtevajući da odmah bude vraćena u Ukrajinu.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da nikakvi pregovori nisu u toku sa ukrajinskim vlastima o sudbini Nađe Savčenko i dodao da ruski predsednik Vladimir Putin za sada nije doneo nikakvu odluku o eventualnoj razmeni zatvorenika.
Savčenkova (34) bila je dobrovoljac u ukrajinskom bataljonu, a optužena je da je odala koordinate za granatiranje u kojem su stradala dva novinara i nekoliko civila u julu 2014. godine, kao i da je bila vođena "političkom mržnjom". Ona je odbila sve navode optužnice kao i samu presudu.
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko predložio je Rusiji posle izricanja kazne da joj u zamenu za Savčenkovu preda dva ruska vojnika.

http://www.blic.rs/vesti/svet/najavljuje-novi-strajk-gladju-nada-savcenko-pocela-da-izdrzava-zatvorsku-kaznu/v378nw1

Erdogan optužio Rusiju za mešanje u sukob u Nagorno Karabahu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Rusiju za mešanje u sukob između Azerbejdžana
i jermenskih separatističkih snaga u oblasti Nagorno-Karabah.
"Azerbejdžan preduzima konkretne korake u cilju okončanja sukoba i nadam se da će Jermenija ubuduće slediti njegov primer", rekao je Erdogan.
Reagujući na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da se Turska direktno meša u sukob u Nagorno-Karabahu, Erdogan je kazao da je Rusija ta koja se umešala u sukob, jer je stala na stranu Jermenije. On je ocenio da je Rusija direktno učestvovala u sukobima u Ukrajini i Gruziji, a isto čini i u Siriji.
U žestokim sukobima između azerbejdžanske vojske i jermenskih separatističkih snaga u Nagorno-Karabahu tokom prethodna četiri dana poginulo je najmanje 75 osoba, a sporazum o prekidu vatre zaključen je u utorak.
Posle rata u kojem je poginulo 30.000 ljudi, a više stotina izbeglica, uglavnom Azerbejdžanaca, napustilo svoje domove, separatističke snage bliske vladi u Jerevanu preuzele su kontrolu nad Nagorno-Karabahom, u kojem žive većinom Jermeni. Otkako je došlo do ponovnog rasplasavanja sukoba, iz Ankare su u više navrata stizale izjave podrške Azerbejdžanu, sa kojim Turska ima bliske kulturne, jezičke i verske veze.
Turski premijer Ahmet Davutoglu upozorio je u utorak da će njegova zemlja do kraja biti na strani Azerbejdžana, što je u isto vreme ponovio i Erdogan. Turska nema diplomatske odnose sa Jermenijom zbog različitog tumačenja masovnog pokolja Jermena u Otomanskom carstvu 1915. godine, koji Jermenija smatra genocidom, što Turska ne priznaje.
Odnosi između Ankare i Moskve zahladneli su od novembra prošle godine, kada je Turska oborila ruski avion iznad tursko-sirijske granice.

http://rs.n1info.com/a149483/Svet/Svet/Erdogan-ponovo-optuzuje-Rusiju.html


 Krajem godine isporuka S-400 Kini 

Rusija može da počne isporuku raketnih kompleksa S-400 krajem ove godine, saopštio je izvor iz vojske.
Vojno-diplomatski izvor iz Moskve saopštio je da će 17. marta Rusija završiti isporuku dva kopleksa protivavionskog raketnog sistema S-400 „Trijumf“ u Kinu do kraja juna 2019. godine.
Prvi kompleks će biti isporučen u decembru 2017. ili januaru 2018. godine, a drugi u maju ili u junu 2019.
U prvi kompleks ući će i raketni sistemi S-300PMU-2, a drugi će dobiti rakete sa poboljšanim karakteristikam“.
Vojno-diplomatski izvor je, takođe, saopštio da će obuka kineskih vojnika i tehničara u Rusiji početi u poslednjem kvartalu 2017. Vrednost njihove obuke uključena je u ukupnu sumu ugovora koja iznosti oko tri milijarde dolara.
Direktor korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov saopštio je 11. marta da je Kina već uplatila avans po ugovoru za isporuku protivavionskih raketnih sistema S-400 „Trijumf“, koji je zaključen prošle godine.
Generalni direktor „Rosoboroneksporta“ Anatolij Isajkin je 13. aprila 2015. izjavio da je Kina prva država koja je od Rusije kupila raketni sistem S-400.
Sistem S-400 „Trijumf“ je raketni sistem velikog i srednjeg dometa nove generacije. Dizajniran je za uništavanje svih savremenih i perspektivnih sredstava vazdušnih napada: aviona-izviđača, aviona strateške i taktičke avijacije, balističkih raketa srednjeg dometa itd.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:599102-Rusija-Krajem-godine-isporuka-S-400-Kini 


                                     Jacenuk neće rusku naftu

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je danas da namerava da uvede zabranu na uvoz nafte iz Rusije, u sklopu trgovinskog rata između Kijeva i Moskve.
- Uveli smo niz sankcija protiv Rusije. Ali iz nekog razloga, jedan od ključnih elemenata, kao što je kupovina ruskih naftnih proizvoda, nije se našao na toj listi - rekao je Jacenjuk na sednici ukrajinske vlade, a prenosi agencija Rojters.
On je zatražio od ukrajinskog ministra ekonomije da razvije mehanizam kojim će se zabraniti kupovina naftnih proizvoda od, kako je rekao, "agresora, kog predstavlja Rusija".
Ukrajinski premijer je dodao i da Rusiju treba isključiti iz predloženog zakona kojim se eliminišu uvozne carine na polovne automobile.
Prema procenama američke administracije za energetske informacije (EIA), Ukrajina troši oko 260.000 barela nafte dnevno, a 2014. godine je proizvela tek 66.000.
- Ostatak se uvozi uglavnom iz Rusije, a manja količina iz Kazahstana i Azerbejdžana - navodi se u izveštaju EIA.

http://www.alo.rs/jacenuk-nece-rusku-naftu/43959


ПУТИНОВИ СПЕЦИЈАЛЦИ СТИЖУ У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

БАЊАЛУКА - Московска полиција ће полицији Републике Српске помоћи у обуци
специјалаца, договор је шефова Министарства унутрашњих послова РС и Управе полиције Москве са састанка у Бањалуци.
Наставак сарадње руске и полиције РС не искључује могућност да би Русија и у РС могла успоставити Центар за ванредне ситуације и брзе интервенције попут оног у Србији, оцењује аналитичар из Бањалуке Срђан Шушница.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач након састанка са руским колегама изјавио је да је ово само наставак прошлогодишњих разговора, када је потписан протокол о сарадњи у Москви.

"Разговарали смо о темама које смо договарали у Москви, а то су сарадња у областима борбе против тероризма, трговине оружјем, дрогом, али и сарадња по питању сајбер криминала и обуке наших људи по разним сегментима, од специјалне полиције до форензике. Све су то ствари којима се бавимо и ми, а и московска полиција", казао је Лукач.

Лукач је рекао и како је договарана "обука специјалаца РС у некој од специјалних јединица Русије".

"Разговарали смо и о могућностима доласка њихових инструктора у нашу специјалну јединицу ради обуке. Ту се ради о обуци коју до сада нисмо имали прилика да прођемо. Наше специјалне јединице до сада су имале прилике да се обучавају и са Американцима, Енглезима, Французима и још неким другим европским земљама, али до сада нисмо видели на који начин то раде Руси, а имају велики рејтинг у свету", објаснио је министар Лукач.

У фебруару ове године министар Лукач најавио је могућност и набавке оружја из Русије, али каже о овоме се у уторак није разговарало.

"Ми тренутно имамо пројекте које смо започели прошле године за специјалну јединицу и јединицу за подршку. Они су у фази провођења и до краја године ће бити завршени. То оружје није из Руске Федерације већ из европских земаља, Швајцарске, Белгије и Енглеске. Видећемо када комплетирамо ово за што смо већ обзебедили средстава да ли нам је нешто потребно, што се тиче руског наоружања", изјавио је Лукач.

Заменик начелника Управе полиције Москве Олег Анатољевич Баранов нагласио је да је размена мишљења са колегама увек позитивно искуство.

"Надамо се да ће се наша сарадња развијати и бити корисна за наше земље", истакао је Баранов.

Након неких других веза попут привредних и финансијских које је власт Милорада Додика имала са Русијом, сада се ова сарадња сели и у институционални оквир.

"Овај потез оживљавања споразума РС и Русије долази само неколико недеља након што је Србија потписала споразум са НАТО, која је тим чини врло блиском сарадницом овог војног савеза. Ово се такође поклапа и са захтевом Владимира Путина и Владе Русије да се исти такав споразум обезбеди центру у Нишу. Мислим да Путин овим добија једну партију на том политичком дипломатском плану. Његова порука је јасна – ако ви нама нећете дати споразум за центар у Нишу ми ћемо нећемо правити гужву, сачекаћемо да прођу избори у Србији, али ћемо правити једну бољу сарадњу са Републиком Српском и њиховом полицијом. Тако да не треба искључити и могућност да се направи центар за ванредне ситуације и брзе интервенције негде овде у Бањалуци или на простору општине Лакташи", сматра Шушница.
Извор: Слободна Европа

http://www.pravda.rs/2016/04/06/putinovi-specijalci-stizu-u-republiku-srpsku-ruski-policajci-dolaze-da-pomognu-svojim-kolegama/

 Kurc: EU će imati zajednički stav o sankcijama Moskvi

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc izjavio je u Moskvi da su obe strane uključene u
sukobe u Ukrajini odgovorne za primenu mirovnog sporazuma iz Minska, prenosi "Tas".
Austrijski diplomata, koji je došao u Moskvu kako bi razgovarao sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom istakao je da očekuje da će članice EU imati jedinstveni stav o sankcijama prema Rusiji.
Na samitu EU u Briselu, zakaznom za jun, biće doneta odluka o ukidanju ili produženju ekonomskih sankcija protiv Rusije.
"EU insistira na primeni sporazuma u celosti, sve zemlje moraju da doprinesu implementaciji", naglasio je Kurc u intervjuu za Tas, odgovarajući na pitanje da li su sankcije fer s obzirom na to da Kijev blokira sprovođenje sporazuma.
Kurc je istakao da su ekonomski odnosi Rusije i Austrije ugroženi ukrajinskom krizom.
"Od 2014. godine zabeležen je vidan pad u razmeni, ali Rusija je i 2015. godine ostala jedan od najvećih austrijskih trgovinskih partnera", rekao je ministar i dodao da "žali što je Rusija uvela zabranu uvoza austrijskih proizvoda" prenosi Tas.
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je ranije da "sankcije neće biti produžene po automatizmu već će odluka o tome biti doneta nakon obimne političke diskusije".

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/2270387/Kurc%3A+EU+%C4%87e+imati+zajedni%C4%8Dki+stav+o+sankcijama+Moskvi.html


Обама: НАТО ће заштитити своје савезнике на граници са Русијом

САД – Барак Обама, одлазећи председник САД-а, срео се са Јенс Столтенбергом, генералним
секретаром НАТО алијансе, а поводом 67. годишњице оснивања овог војног савеза.
Том приликом, Обама је рекао да ће „НАТО заштитити све савезничке земље које се граниче са Русијом“, али истичући да је потребно радити на „смиривању тензија које постоје у односима са Русијом“.
„Ми ћемо остати уједињени и пружаћемо подршку Украјини. Помоћи ћемо Украјини да изгради што јачу одбрамбену војну инфраструктуру.“ – каже Обама.
„Осигураћемо Украјину тако да линије фронта буду заштићене, а ту смо уложили много и имамо ресурсе да то постигнемо. Као председник имам буџет који у фазама бива улаган у Украјину.“ – објашњава Обама и додаје да „то не значи да САД неће остати посвећена дијалогу са Русијом“.
„За нас је очување тог дијалога веома важно.“ – каже амерички председник.
Обама је истакао да је веома важно радити на „смиривању тензија са Русијом“ и изразио је наду да ће односи са Русијом ићи у добром правцу.

http://www.pravda.rs/2016/04/05/obama-nato-ce-zastititi-svoje-saveznike-na-granici-sa-rusijom/

 

Нема коментара: