среда, 13. април 2016.

U Visokoj poslovnoj Tomići ponovo biraju sebe nelegalnim procedurama

Konkurs za izbor direktora u Visokoj poslovnoj školi je završen i ponovo se prijavila sadašnja direktorka Dragica Tomić, iako je Agencija za borbu protiv korupcije donela Rešenje za njeno razrešenje jer je procedura za izbor direktora okarakterisana kao "sukob interesa".
Takođe je ponovo izabran isti saziv Saveta škole koji treba da izabere direktora, a na čelu je ponovo suprug direktorke Radovan Tomić, za koga je Agencija takođe uputila preporuku o razrešenju. O oba ova rešenja Visoka poslovna škola se oglušila i sada se čeka odluka Pokrajinske vlade, koja u sredu treba da zaseda i odluči da li će i kako sprovesti rešenje Agencije o razrešenju bračnog para Tomić.
Predsednik sindikata škole Novica Pavlović ispričao je za 021 da je u ponedeljak u Pokrajinsku vladu odneo zahtev za poništenje nezakonitog konkursa za izbor direktora škole, jer je, kako kaže, "na ovakav način izvesno da će sadašnji direktor biti reizabran".
"Prema Statutu škole, koji je dokazano nelegalan, Savet škole bira direktora, a direktor posredno preko Komisije predlaže članove Saveta. Drugim rečima, u našoj školi direktor posredno bira sam sebe, odnosno bračni par Tomić jedno drugo", navodi Pavlović za 021.
On je objasnio da je Statut protivzakonit, jer onemogućava neposredno biranje i predlaganje članova Saveta, čime je prekršeno pravo na učešće u upravljanju javnim poslovima i ostvarenje izbornih prava. Povodom ovih nedostataka, juna 2015. podnet je i zahtev za ocenu zakonitosti Statuta Ustavnom sudu od strane reprezentativnog sindikata škole.
Navodi i da je konkursom po ovim odredbama Statuta prekršen i Zakon o visokom obrazovanju koji se odnosi na princip poštovanja ljudskih prava i građanskih sloboda, uključujući zabranu svih vidova diskriminacije, jer je opšti uslov za direktora da je doktor ekonomije. "Kako veliki broj profesora ima zvanje doktora nauka, ali ne ekonomije, već informatike, turizma, sociologije, prava i drugih nauka, ovakav konkurs je diskriminatorski", smatra Pavlović.
Povodom iznetih nedostataka konkursa, sada je na Pokrajinskoj vladi da se izjasni, jer je, kao osnivač, zadužena za zakonitost u radu institucija u visokom obrazovanju, prvenstveno kroz ocenu saglasnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju.
Visoka poslovna škola je već jednom od Pokrajine dobila "žuti karton" tako što im je uskraćen budžet za proteklu školsku godinu, te niko od studenata nije mogao da bude finansiran iz budžeta. Zaposleni u ovoj školi se boje da će ponovnim izborom Dragice Tomić za direktorku opet biti uskraćeni za novac iz budžeta.
Cela ova situacija već je uslovila pad zainteresovanosti za upis budućih studenata, te se za pripremnu nastavu za prijemni prijavilo svega 30 mogućih budućih studenata, a nekada se prijavljivalo više od 200. Kako 021 nezvanično saznaje, direktorka Dragica Tomić je za sredu ujutru po hitnom postupku zakazala Nastavno veće, kako bi ubrzala proces svog reizbora i pokušala da preduhitri odluke koje bi o ovoj školi na sednici u sredu trebalo da donese Vlada Vojvodine.
Autorka: Gordana Ćosić (gocacosic@021.rs)

http://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/132918/U-Visokoj-poslovnoj-Tomici-ponovo-biraju-sebe-nelegalnim-procedurama.html
Постави коментар