уторак, 5. април 2016.

Tanjug radi jer je to u interesu Vučića

BEOGRAD - Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović optužio je danas Ministarstvo kulture i informisanja da odbija da sprovede Zakon o medijima u slučaju ugašene novinske agencije Tanjug jer je to "u suprotnostima sa interesima premijera Aleksandra Vučića".
"Korist od rada Tanjuga nemaju građani, nego prevashodno stranke i političari na vlasti koji u izbornoj kampanji zloupotrebljavaju Tanjug kao partijski medijski servis za ličnu promociju i batinu za obračun sa političkim neistomišljenicima... Štetu trpe građani kojima je ugroženo pravo na pravnu zaštitu od objavljivanja netačnih informacija, medija koji formalno pravno više ne postoji", naveo je Radulović u saopštenju. Radulovića je to saopštio pošto je Tanjug u video prilogu prošlog meseca objavio dokument s jasno vidljivom adresom na kojem on stanuje s porodicom čime je, kako smatra, prekršen Zakon o javnom informisanju koji zabranjuje objavljivanje privatnih podataka.
"Iako zakon predviđa podnošenje tužbe protiv izdavača medija, u slučaju agencije Tanjug ne postoji pravna zaštita jer Tanjug zapravo radi u pravnom vakumu", naveo je Radulović i podsetio da je ta agencija trebalo da prestane da postoji po odluci Vlade Srbije koja je stupila na snagu 5. novembra 2015. godine.
On je uputio inicijativu Zaštitniku građana da obavi nazor u Ministarstvu kulture i informisanja zbog propusta da primeni Zakon o javnom informisanju i medijima i sprovede odluku Vlade Srbije u vezi s pravnim statusom novinske agencije Tanjug, a sličan zahtev je upućen i resornom ministarstvu.
"Pokret Dosta je bilo oštro protestuje protiv ovako brutalnog urušavanja medijskih reformi i gaženja pravnog sistema Srbije. Zalažemo se za pravnu državu, zaštitu ličnih podataka i slobodne medije koji su osnova demokratije i čiju zloupotrebu u političke svrhe treba onemogućiti", naveo je Radulović u saopštenju.

http://www.rtv.rs/sr_lat/izbori-2016/republicki/dosta-je-bilo-tanjug-radi-jer-je-to-u-interesu-vucica_705837.html

Нема коментара: