уторак, 12. април 2016.

Svi smo odgovorni za bezbednost regiona

Premijer Srbije stigao je u Mostar na Međunarodni sajam privrede. Prvo se sastao sa Mladenom Ivanićem, a tokom dana video se i sa hrvatskom predsednicom.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas, razgovorom sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, posetu Mostaru povodom povodom otvaranja 19. Međunarodnog sajma privrede "Mostar 2016".
Vučić je poručio da Srbija, i Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju obavezu da obezbede stabilnost i sigurnost za sve svoje građane.
Vučić je nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem rekao novinarima da svaki put kada iznosi zabrinutost, to čini za ceo region.
Sa Ivanićem je, preneo je, razgovarao o saradnju Srbije i BiH, regionalnim odnosima, položaju srpskog naroda.
„Za Srbiju je BiH jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera, četrtvi trgovinski partner, treća izvozna destinacija, posle Italije i Nemačke. Želimo da te odnose dalje unapređujemo", rekao je premijer Srbije.
On je podvukao da je regionalna stabilnost od ključnog zančaja:
"Uložićemo mnogo truda i energije da očuvamo mir i stabilnost na zapadnom Balkanu“, rekao je Vučić.
Ivanić: Dosta sa držanjem lekcija Srbiji
Ivanić je istakao da je krajnje vreme da se spuste tenzije na liniji Sarajevo - Beograd. Bošnjačka strana treba da prestane sa nepotrebnom retorikom i držanjem lekcija Srbiji, rekao je Ivanić posle susreta sa Vučićem. - Krajnje je vreme da se spuste tenzije. Bilo je previše negativnog prema Srbiji iz BiH u prošloj, pa i ovoj godini, bez ikakvog razloga. Podsetio bih na incident u Srebrenici, otkazivanje posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića zbog Nasera Orića, te na nepotrebnu retoriku i držanje lekcija posle poslednjih presuda Haškog tribunala. On je istakao da odnosi Srbije i BIH nisu nikada bili u problemima, jer u ime BiH mogu da govore samo tri člana Predsedništva zajedno.
Sa Izretbegovićem iskren ali težak razgovor
Vučić je, na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, rekao da su njih dvojica imali otvoren, iskren, ne lak razgovor, kao i da su razmatrali odnose Srba i Bošnjaka u celini – u regionu, u BiH i u Srbiji.
Zaključak je, rekao bih, obojice, to da u narednom periodu intenziviramo kontakte, razgovore i dijalog. Smatramo da su srpsko-bošnjački odnosi kičma za opstanak Zapadnog Balkana, za mir, bezbednost i sigurnost ljudi u celom regionu", rekao je Vučić.
Zaključak je, dodaje, i da se prošlost mora sagledati iz svakog ugla, da Bošnjaci uđu u srpske, a Srbi u bošnjačke cipele, ne bi li se bolje razumeli.
Zahvalivši Izetbegoviću na gostoprimstvu, Vučić je istakao da Srbija i BiH moraju da gledaju u budućnost i da unapređuju privrednu saradnju.
Za narod je, ističe, važno da će svi pokušavati da "spuste ton" i nesuglasice rešavati u miru. Nada se da će dobre političke poruke doneti veću ekonomsku i trgovinsku razmenu između zemalja i više privrednika iz Srbije u BiH i iz BiH u Srbiji.
"Odnose ćemo pokušati da unapređujemo, da budu najbolji mogući, i Srbi i Bošnjaci, sasvim izvesno, imaju zajedničku budućnost tamo gde su vekovima živeli", poručio je Vučić.
Dodao je da Srbi sa mnogim narodima dele granice, ali da sa Bošnjacima žive zajedno, kako u Srbiji, tako i u BiH, te da će tako morati da bude i u budućnosti.
Ponašaćemo se ozbiljno i odgovorno, i čuvaćemo mir i pravo na budućnost svakog deteta, naglasio je predsednik Vlade Srbije.
Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je na konferenciji da je razgovor sa srpskim premijerom bio dobar i iskren, kao i da se govorilo o svim temama važnim za dve zemlje i nacije.
Istakao je da je prošlost "bila kakva je bila", da se na nju ne može uticati, ali da se može uticati na budućnost.
"Spremni smo da probamo da intenziviramo dijalog Srbije i BiH, Srba i Bošnjaka. Treba da razumemo jedni druge, uvažavamo jedni druge, uvažavati istinu i presude međunarodnih sudova", poručio je Izetbegović.
Dodao je da se ovih dana Srbija s pravom seća zločina tokom Drugog svetskog rata – onoga što je počelo pre 75 godina, sa osnivanjem NDH.
I treba da se seća i ne sme da zaboravi, kao što ćemo se i mi zauvek sećati nekih stvari. Ali to nije razlog da kvarimo odnos, već put ka istini i pravdi, da gradimo bolje odnose", rekao je Izetbegović.
Upitan da li će odustati od tužbe protiv Srbije, predsednik Predsedništva BiH je odgovorio da on nije taj koji pokreće tužbu ili odustaje od nje.
"Još nemamo neki novi dokaz koji bi vodio stvari ka tom smeru. Ako bude, tada ćemo o tome razgovarati", kaže Izetbegović i ističe da do tada niko nema prava da odustaje od tužbe.
To je, dodaj, uloga sudova – da donesu presudu ukoliko neko ne može da postigne dogovor.
"Ne treba da bude ljutnje, jer su neki pojedinci i režim uradili nešto pre 25 godina. To je način da se skine odgovornost i hipoteka sa celog naroda", poručio je Izetbegović.
Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da je iznenađen tvrdnjama hrvatske zajednice u Srbiji da se, posle blokade poglavlja 23, na nju vrše pritisci i da je primetno antihrvatsko raspoloženje.

Sa episkopom Grigorijem i mostarskim Srbima
Vučić je razgovarao i sa episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem o izgradnji Saborne crkve u‎ Mostaru, saopštila je danas Vlada Srbije. Premijer je sa episkopom razgovarao o pomoći koju Vlada Srbije može da izdvoji za izgradnju crkve. Vučić se sastao i sa predstavnicima Srba koji žive u Mostaru, sa kojima je razgovarao o položaju srpske zajednice u Hercegovini i rešavanju aktuelnih problema u regionu. On je kazao da će Vlada Srbije dati podršku predstavnicima Srba u oblasti poljoprivrede, navodi se u saopštenju.

"Iznenađen sam tom informacijom, jer u Srbiji niko ne lupa table na latiničnom pismu i ne cepa udžbenike na drugim jezicima i pismu. Nijedan incident nije bio, u Srbiji se to prosto ne dešava", kaže Vučić.
Za razliku od Hrvatske, incidenti prema manjinama se, dodao je, u Srbiji ne dešavaju. Ističe da ne zna šta piše u saopštenju Hrvatskog nacionalnog veća i ponosan je što takvih situacija u Srbiji nema.
"A ako bi ih bilo i bude ih, državni organi će reagovati istog sekunda i svakog počinioca kazniti", naglasio je Vučić.
Premijer je prethodno učestvovao na Međunarodnom mostarskom sajmu privrede, gde je pozvao državnike i privrednike u Mostaru na uklanjanje nepotrebnih prepreka među državama u regionu.
Pre toga sastao se sa srpskim i hrvatskim članovima Predsedništva BiH, Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem, nakon čega je poručio da su svi u regionu dužni da obezbede stabilnost i sigurnost za sve građane.
Kitarović: Osnosi sa Srbijom nisu napeti kako se čini
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je, posle kratkog susreta s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, da odnosi dve zemlje nisu tako napeti kao što se čine.
"Ne bih rekla da su napeti. Postoji retoričko sučeljavanje. Bitno je razumevanje i kako urediti zemlju da ona bude za većinski narod, ali i za manjine da se osećaju sigurno", rekla je hrvatska predsednica.
Ona je rekla da s premijerom Srbije nije razgovarala o Poglavlju 23 niti o bilo kom aspektu pregovora Srbije s EU.
"Uopšteno, bio je to prijateljski, državnički razgovor o međusobnoj odgovornosti za stabilnost naših država i za razvoj medjudržavnih prijateljskih odnosa, kao i za stabilnost i sigurnost na širem području jugoistoka Evrope", rekla je hrvatska predsednica.
Ona je dodala da je u poslednjih godinu dana bilo poteškoća koje treba premostiti.
"Imali smo izbore pa je retorika bila malo jača. Nadam se smirenju napetosti i da ćemo se zajedno suočiti sa bezbednosnim problemima", rekla je Grabar Kitarović.
Prema njenim rečima, u odnosima u ovom delu jugoistočne Evrope u poslednjih 20 godina postignut je veliki napredak, ali je bilo i perioda kad se vraćalo unazad.
"Iznenadjena sam i u Hrvatskoj podelom i ideologizacijom svakog aspekta života. Svi naši građani žele posao i platu. Moramo zadržati mlade ljude. Moguće je i videćete iskorake uskoro", rekla je ona.
Hrvatska predsednica je najavila da će u maju u Sarajevu biti održan sastanak Brdo-Brioni.
Premijer Srbije i predsednica Hrvatske sastali su na marginama Medjunarodnog sajma privrede u Mostaru.

http://www.alo.rs/planiran-susret-vucic-kitarovic/45008

Нема коментара: