недеља, 24. април 2016.

Status manjine je pre uslov za otvaranje poglavlja 23

ZAGREB - Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović tvrdi da Srbija nije ispunila obaveze iz sporazuma o pravima hrvatske nacionalne manjine, ali ističe da to nikako ne bi trebalo biti razlog za uslovljavanje Srbije u otvaranju poglavlja 23, već naprotiv za njegovo zatvaranje.
Srbija, kaže Josipović, za overenje tog poglavlja mora da ispuni uslove koje je ispunila i Hrvatska.
"Ali, način na koji mi to artikulišemo nije dobar. Kada je reč o univerzalnoj jurisdikciji, nju imamo i mi i još mnoge EU zemlje. Istina, u Srbiji su je nespretno artikulisali, fokusirali na regiju. Ne bi ništa izgubili da prepišu naš zakon. Kada je reč o saradnji s Haškim sudom, Hag je taj koji će dati meritornu ocenu, ne pojedine države, pa ni Hrvatska. Tako je bilo i u našim pregovorima. Naša vlada je potpuno u pravu kad kaže da Srbija nije ispunila potpisano u pogledu prava hrvatske manjine u Srbiji", rekao je Josipović.
Upitan da li misli na Sporazum iz decembra 2004, Josipović je odgovorio potvrdno i istakao da je ostvarenje tih svih prava pre uslov za zatvaranje, ne za otvaranje poglavlja.
"Tim pre što ni mi nismo čisti kad je reč o položaju srpske manjine u Hrvatskoj", zaključio je Josipović.
Josipović je ocenio da odnosi Hrvatske sa susedima nikada nisu bili gori, ako se izuzme rat, a pre svega sa Srbijom su na niskom nivou.
"Strah prema otvaranju (Hrvatske), posebno kada je reč o Srbiji, je konstantan u radu naših vlada. I s druge strane takođe postoji nacionalistička retorika, istorijski revizionizam, rehabilitovan je Draža Mihailović, zaboravlja se što je bilo devedesetih", rekao je Josipoviću za riječki Novi list.
On smatra da je neizmerno važno da vlade poprave odnose, da reše nagomilane probleme, još iz bivše države.
"Odnosi su iz meseca u mesec sve gori. Evropska unija nas optužuje da pomalo teramo inat Srbiji kad je reč o otvaranju poglavlja 23. I to nam šteti", rekao je.

http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/status-manjine-je-pre-uslov-za-otvaranje-poglavlja-23_712509.html

Нема коментара: