четвртак, 21. април 2016.

Srbija se popela na rang-listi, ali sloboda medija u zemlji pogoršana

Srbija se na rang-listi zemalja po slobodi medija međunarodne organizacije Reporteri bez granica za 2015. popela sa 67. na 59. mesto, i od zemalja SFRJ jedina je zabeležila napredak. RSF istovremeno ocenjuje da je stanje u toj oblasti i u Srbiji i u celom svetu u prošloj godini pogoršano. 
Srbija je poboljšala mesto na rang-listi zemalja po slobodi medija međunarodne organizacije Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres - RSF) za 2015, sa 67. se popela se na 59, i u regionu je ispred Hrvatske, za četiri mesta, i iza Slovenije, koja je 40.
Srbija je ove godine skočila za osam mesta i dobila 0,06 bodova više u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocenom 27,6, mada je opšti stav da se sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.
"Od dolaska Aleksandra Vučića, bivšeg ministra za informisanje Slobodana Miloševića, na vlast u maju 2014, nivo slobode medija opada. Pritisci na medije su finansijske i uređivačke prirode", navodi se u danas objavljenom izveštaju u odeljku o Srbiji.
RSF navodi da su oni koji "najviše kritikuju vlast mete javnih napada", kao i da je često na udaru u tom smislu istraživačka mreža BIRN. U izveštaju se navodi i da su u Srbiji "usvojena tri zakona o slobodi informisanja u skladu s evropskim standardima, ali nikada nisu stupili na snagu".
Ta organizacija od 2002. objavljuje spisak 180 zemalja kao rang-listu.

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je najslabije bila pozicionirana 2010, kada je bila na 85. mestu.

U regionu, Slovenija je ove godine ispred Srbije, na 40 mestu, Hrvatska je 63, BiH 68, Crna Gora je 106, a Makedonija je na 118. mestu. Od drugih zemalja u regionu, Albanija je 82, Grčka 89. i Bugarska 113.

Od zemalja SFRJ, Srbija je jedina zabeležila napredak, dok su ostale pale na rang listi.

Hrvatska je pala za pet mesta u odnosu na prošlu godinu, sa 58. na 63. mesto, kao i Slovenija, koja je bila 35, a sada je na 40. mestu. BiH je pala sa 66. na 68. mesto, a Makedonija za jedno mesto, sa 117. na 118.
Najbolje rangirana je Finska, na prvom mestu šest godina zaredom, dok poslednja mesta zauzimaju Severna Koreja i Eritreja.
RSF u svom godišnjem izveštaju ocenjuje da je sloboda medija znatno pogoršana u celom svetu 2015.
"Mnoge vlade pokušavaju da preuzmu kontrolu nad medijima strahujući od velikih javnih debata na tu temu",  izjavio je generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar.
RSF je ocenio da je situacija s nezavisnim medijama takođe zabrinjavajuća jer su ti mediji suočeni s raznim ideologijama, kao što su "verske, koje su neprijateljske raspoložene prema slobodi informisanja", ili zbog velikih propagandnih organa koji ugrožavaju nezavisno novinarstvo.
Ta organizacija pri izradi spiska uzima u obzir nekoliko faktora - nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

https://insajder.net/sr/sajt/vazno/764/RSF-Srbija-se-popela-na-rang-listi-ali-sloboda-medija-u-zemlji-pogor%C5%A1ana.htm

Нема коментара: