уторак, 5. април 2016.

Srbi da prestanu da negiraju presuđeni genocid i istinski pruže ruku pomirenja

Politički lideri na Balkanu moraju biti hrabriji u pružanju ruke, praštanju i pomirenju, čak ako bi to značilo i gubitak podrške u delu svog biračkog tela, poručio je Bakir Izetbegović, predsedavajući Predsedništva BiH i lider SDA.
- Ovo je teži i duži put, ali jedini ispravan. Alternativa je mržnja, strah od drugih i drugačijih, želja za osvetom, nastavak nepoverenja, podmetanja i prepucavanja - rekao je Izetbegović, u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama".
Na pitanje šta Bošnjaci očekuju od Srba, Izetbegović kaže: "Da istinski pruže ruku pomirenja, da prihvate da su užasni zločini počinjeni nad komšijama Bošnjacima, da prestanu negirati presuđeni genocid, da prestanu braniti i slaviti zločince i da na taj način hipoteku zločina skinu sa vrata celokupnog naroda", rekao je Izetbegović.
Dodao je da očekuju zaustavljanje sve češćih provokacija i napada na povratnike, na njihovu imovinu i bogomolje, da pomognu Bošnjacima i Hrvatima u entitetu RS da ostvare zakonska prava na sigurnost, zapošljavanje, školovanje...
Jednom rečju, da 20 godina nakon rata konačno uspostave normalne odnose u delu Bosne i Hercegovine u kom oni čine izrazitu većinu.
Bakir Izetbegović
A na pitanje da li je istovremeno puno tražiti od bošnjačkog naroda da prihvati i razume da velika većina Srba u BiH želi da očuva RS kao nekakav izraz svoje autonomije, Izetbegović rekao:
"Bošnjaci bi voleli da žive u zemlji bez podela, ali jedno su želje, a drugo realnosti. Bošnjački političari ne traže ukidanje entiteta RS, koji je prihvaćen Dejtonskim mirovnim sporazumom. U tom entitetu Srbi čine dominantu većinu, ali su u njemu i Bošnjaci i Hrvati konstitutivni i ravnopravni narodi, i stoga treba ukloniti sve instrumente diskriminacije i dominacije koji su očigledno još uvek prisutni u tom entitetu".
Bilo je zločina na svim stranama, ali su ih Srbi najviše činili
Izetbegović priznaje da je tokom rata zločina bilo na svim stranama, ali brojke i odnosi počinjenih zločina su, tvrdi, naprosto neuporedivi.
- Svi treba da se suoče s vlastitim zločinom, ali srpska strana se mora suočiti i s ovom činjenicom. Armija Republike BiH, sa svim što joj se stavlja na teret, u četiri godine ratovanja nije počinila zločina koliko je to počinila vojska koju su predvodili Karadžić i Mladić za četiri sata srebreničkog pokolja - naveo je predsedavajući Predsedništva BiH.
Povodom ranije najave da će BiH, nakon presude Radovanu Karadžiću, preispitati mogućnosti pokretanja revizije tužbe protiv Srbije za genocid, Izetbegović danas kaže da sudovima treba prepustiti da rade svoj posao, da sude krivcima i tako skinu hipoteku sa nevinih.
- I u isto vreme treba se posvetiti sadašnjosti i budućnosti. Ceo naš region se tiho osipa nakon talasa zla i destrukcije koji ga je pohodio pre četvrt veka. Pada natalitet, mladi se iseljavaju, u Bosni i Hercegovini imamo stotine hiljada praznih kuća i stanova. Osnovne škole se zatvaraju, a mi se prepiremo u vezi s nazivom jezika koji će se upisati u đačku knjižicu - rekao je.
Izetbegović veruje da običan narod pozdravlja korake ka pomirenju, ali je dodao da je narod zbunjen svađama političara i naravno uvek i ponovo staje na stranu "svojih".
- Lideri treba hrabrije da vode narode u pravom smeru, a pravi smer nisu konflikti i beskrajna prepucavanja i nadmudrivanja - naveo je.

http://www.blic.rs/vesti/politika/izetbegovic-srbi-da-prestanu-da-negiraju-presudeni-genocid-i-istinski-pruze-ruku/7pc1j0g

Нема коментара: