петак, 22. април 2016.

Realno je da Srbija uđe u EU do 2020. godine

Beograd - - U Evropskoj uniji 27 zemalja članica smatra da smo ispunili uslove za otvaranje poglavlja. Mi se ne mešamo u načine komunikacije i dogovora unutar EU, već radimo svoj deo posla iz procesa pregovora, ističe za Danas Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, odgovarajući na pitanje Danasa očekuje li da evropske zemlje, poput Nemačke, utiču na Hrvatsku da ne blokira Srbiji otvaranje poglavlja.
                       
To je, između ostalog, bila i tema razgovora predstavnika vlasti Srbije sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, koji je posetio Beograd. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da veruje u dobre odnose sa Hrvatskom i izrazio nadu da će članice Evropske unije pomoći da se odnosi na Balkanu brže unapređuju.
"Ceo Balkan može biti motor razvoja EU, a ne mesto sukoba", rekao je Vučić, posle razgovora sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, dodavši da će ovogodišnji privredni rast Srbije, koji će biti iznad dva odsto, biti veći od prosečnog rasta Unije.
Vučić je istakao da Srbija i Hrvatska treba da ostave iza sebe svađe i da dijalogom poboljšaju međusobne odnose. "Nisu laki odnosi, ali mogu biti bolji", ocenio je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o odnosima sa Hrvatskom.
Šreder je, u obraćanju domaćim i stranim privrednicima i mladim preduzetnicima, u Beogradu, naglasio da je Srbija za EU ključna zemlja na Balkanu i zato nije samo za Nemačku, već za celu Evropu, važno kako se Srbija narednih meseci i godina razvija. On je ocenio da je cilj Srbije da do 2020. postane članica EU je realan cilj, a uveren je da je Srbija sidro stabilnosti na Balkanu i da tako treba da ostane i posle izbora.
"Moj zadatak je da podržim one snage u Srbiji koje su se odlučile za put u EU, posebno premijera Aleksandra Vučića. Politički stabilna, socijalno pravedna i ekonomski uspešna Srbija, koja nastavlja put u EU je u interesu svih nas u Evropi, a ne samo Srbije", rekao je Šreder.
On je naglasio da je potrebna evropska Srbija da bi se politička situacija i suživot naroda na Balkanu razvijao bez tenzija i u izbegličkoj krizi pronašlo rešenje. "Aktuelna vlada pod premijerom Vučićem značajno je doprinela poboljšanju odnosa sa susedima, posebno sa Hrvatskom i BiH. Sporazum Beograda i Prištine o normalzaciji odnosa je bio važan korak koji je doneo više stabilnosti Balkanu. To su bile hrabre odluke, koje je posebno srpska strana donela", istakao je bivši nemački kancelar.
Hrvatska poslala dokument
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske poslalo je državama članicama EU dokument sa detaljnim obrazloženjem tri zahteva koje zvanični Zagreb želi da pretvori u mere Unije prema Srbiji u okviru otvaranja poglavlja 23, piše zagrebački Večernji list, a prenose beogradski elektronski mediji. Pozivajući se na svoj izvor iz EU, list piše da ti argumenti nisu uverili još nijednu od 27 zemalja da stane na stranu Hrvatske. Nezvanično, list navodi da je i predsednica Kolinda Grabar Kitarović tokom boravka u Bratislavi od petka do nedelje, u neformalnim razgovorima s predsednicima i drugim učesnicima foruma GLOBSEC, pokušala da kolegama objasni hrvatske argumente u sporu sa Srbijom oko poglavlja 23, ali da takođe nije dobila željenu podršku.


http://www.danas.rs/danasrs/politika/_sreder_realno_je_da_srbija_udje_u_eu_do_2020_godine.56.html?news_id=319434

Нема коментара: