четвртак, 21. април 2016.

Rasulo nauke i morala

IZ "Novosti" (2. april 2016) saznajemo neprijatne istine koje se odnose na stanje u školstvu i nauci. Tekst je naslovljen - "Fakulteti - škole prevare", a napisan je povodom okruglog stola u SANU sa temom "Kodeks profesionalne etike na univerzitetima Srbije: kakav je i da li ga poštujemo?"
Zbunjuje činjenica da ljudska pamet, znanje, nauka i umetnost doživljavaju svoj bankrot. Znamo da se u školama i fakultetima kupuju diplome... Znamo da je stid "sa obraza ljudi gotovo nestao"... Osećamo "dah Makijavelijeve devize" da cilj (ne) opravdava sredstvo - a znamo i da se član Srpske akadamije nauka postaje sa "jednom knjigom - monografijom"; da se zvanja dobijaju na osnovu samo jednog objavljenog rada u nekom uglednijem časopisu i da pojedini fakulteti i univerziteti otvaraju isturena odeljenja u manjim provincijskim mestima (Boru, Majdanpeku, Knjaževcu, Sokobanji, Šapcu) i ko zna gde, gde se liferuju ispiti i diplome po sistemu "plati pa nosi" ili "daj - dam". Ali se zgražavamo da se sve to čini na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, da se pojavljuju plagijati na Šumarskom fakultetu u Beogradu - ili negde u Makedoniji.
U ovom galimatijasu "rasula nauke i morala", neki profesori se "čudom čude" kako su njihovi nekadašnji đaci od loših u srednjoj školi, danas na fakultetima postali čak docenti, vanredni ili redovni profesori. I dalje, bez akreditacije i zvaničnih dozvola za rad, nastava se odvija "gde ko hoće", a inspekcije ili ne stižu da to spreče - ili zatvaraju oči pred pošastima prosvete, nauke i znanja.
Opšta pometnja i sunovrat kao da počinju da naplaćuju svoj danak, a naše društvo kao da doživljava svoje dno, kome nisu uzrok samo reforme, "Bolonja" ili opšta globalizacija u svim segmentima života i rada - već uglavnom, naš čovek i njegov neodgovorni stav prema "sistemu reda i rada, vrednosti i dostojanstva"!
Ko treba da zauzda "ova kola bez vuče", u našem društvu koje "hoće uređenu, demokratsku, miroljubivu, moralnu i odgovornu evropsku državu!?" Država?! Ustav?! Zakoni?! Ministarstvo prosvete... Ili, svaki čovek svojom savešću i osvešćenjem da ne srljamo u provaliju postojeće civilizacije iza koje će doći neka nova, nadamo se, bolja i pravednija od ove!

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:601741-Dr-Voja-Marjanovic-Rasulo-nauke-i-morala

Нема коментара: