четвртак, 21. април 2016.

Rak se ne leči sirupom za kašalj...

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija biti uspešna zemlja ako uspe da sprovede bar deo onoga što je urađeno u Nemačkoj, za vreme vlade Geharda Šredera.
Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je Šreder sproveo najteže reforme i da je zaslužan za mnogo toga na čemu sada počiva uspeh savremene Nemačke.
"Nadam se da ćemo imati snage da bar deseti deo toga što je on sproveo sprovedemo u Srbiji, jer imamo talentovane i vredne ljude", rekao je Vučić.
On je naveo i da je Srbija bila u veoma teškoj ekonomskoj situaciji i da su zato bile potrebne najteže reforme, koje će, ukoliko bude u mogućnosti, nastaviti.
"Ne možete rak da lečite sirupom za kašalj, već teškim lekovima, i ja sam to naučio od Šredera, i ukoliko za to bude mogućnosti u narednom periodu, mi ćemo takvim putem, jedinim putem uspeha, da nastavimo. Ako ne, umećemo da češtitamo onima koji budu zagovarali neki drugi program", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija mala zemlja, ali da može da gleda i da uči od moćnijih.
"Ako jedan deo primenimo od onog što su oni primenjivali, možemo da se nadamo uspehu", rekao je Vučić.
On je rekao da je najveći problem Srbije nedostatak preduzetničkog duha i podržao reči Gerharda Šredera da je Srbiji potrebna stabilnost u budućnosti.
Vučić je rekao da se nada da će Srbija i Hrvatska prevazići sve probleme i da želi da veruje u bolje odnose, premda bi mu danas odgovaralo da kaže neku težu reč i da se posvađa sa Hrvatskom, jer bi to naišlo na simpatije u Srbiji.
"Ponašamo se odgovorno, uvek želimo da razgovaramo, sa predsednicom Hrvatske sam nedavno imao korektan, ozbiljan i odgovoran razgovor i nadam se da će i druge zemlje EU to razumeti i pomoći da se odnosi na Balkanu brže unapređuju", rekao je Vučić na pitanje novinara o odnosima sa Hrvatskom.
UGOVOR O PRODAJI ŽELEZARE DO SUBOTE
Premijer je najavio je da će ugovor o prodaji Železare kineskom Hestilu biti objavljen, svakako do subote, mada u njemu, istakao je nema ničeg tajnog. On je takođe istakao da je uveren da će Brisel pružiti podršku ulasku Hestila u srpsku čeličanu. U ugovoru, kako kaže, nema ničeg tajnog, ničega što već nije viđeno, a biznis plan, koji je mnogo važniji, biće potpisan oko 20. maja.
Kaže da je uvek spreman da razgovara sa hrvatskim predstavnicima, jer je u interesu obe zemlje da ti odnosi budu što bolji.
"Ljudi koji misle da je rešenje u lošim odnosima, uvredama i psovkama i u njihovoj i u našoj zemlji, mislim da je to nešto što moramo da ostavimo iza sebe i da je to nešto što je loše i što šalje loš signal o svima nama na Balkanu, a mislim da možemo mnogo bolje i više, ceo Balkan može da bude motor razvoja EU", istakao je Vučić.
Dodaje da će rast Srbije ove godine biti veći od prosečnog rasta EU, da ćemo u narednim godinama ubrzano da dostižemo standard EU, tako da misli da su balkanse zemlje šansa za Evropu, a ne mesto sukoba i potencijalnih pretnji za stabinlost.
"Ti odnosi (sa Hrvatskom) nisu laki, neće biti laki, ali verujem da mogu da budu bolji", istakao je Vučić.
KOJI POSAO BI POKRENUO U SRBIJI...

Za razvoj preduzetništva Srbija će izdvajati više novca, a u narednom periodu pokušaćemo da formiramo kompletan digitalni eko sistem u našoj zemlji, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara koji bi startap posao pokrenuo, rekao da bi voleo da to bude "hardver šop, ili neki ugostiteljski posao".

"Nisam stručan za IT sektor, ali po ovom pitanju mislim da ćemo naći i druge vrste olakšica koje do sada nisu imali. I danas smo razgovarali o tome da dajemo šest miliona evra za 30 odsto bespovratnih sredstava za startapove", rekao je Vučić.
On je dodao da će Srbija odvajati više novca i da je već bilo razgovora o formiranju kompletnog digitalnog eko sistema u Srbiji.
"O tome ništa ne znam, ali ćemo uzeti najbolje ljude sveta. I danas smo razgovarali sa ljudima koji su za to najstručniji, ne u Evropi, već u svetu, i pokušaćemo to da obezbedimo u mesecima pred nama", rekao je Vučić.
Premijer je istakao da veruje da naša zemlja za to ima dovoljno osnova i dovoljno mladih ljudi, ali da je potrebno poboljšati kapacitete tehničkih fakulteta i škola, s obzirom na činjenicu da sve više kompanija iz auto-industrije dolazi u Srbiju.
"To su stvari koje su pred nama i o kojima treba da razmišljamo i da radim", zaključio je Vučić.
Upitan kako će se u Srbiji živeti 2020, ako reforme budu nastavljene, Vučić je rekao da Srbija ulazi u period dinamičnog rasta, te da period od 2016. do 2020. godine može biti najbolji za Srbiju.
"Zato moramo da radimo, da se menjamo, jer ništa neće s neba da pada. Ako budemo imali snage, bićemo uspešni, ako ne budemo, nećemo", rekao je Vučić.
On je dodao da veruje da je Srbija na dobrom putu i da će biti primer mnogim zemljama.
Šreder je izjavio da je realno i sprovodivo da Srbija 2020. godine uđe u Evropsku uniju, ako nastavi reformski proces.
On je rekao da je Srbija na dobrom putu što se tiče reformskog pocesa, ali i da je na tom putu čeka još dosta posla.
"Mislim da je realno i sprovodivo da Srbija 2020. godine postane članica EU, ako se produži putem koji je premijer (Aleksandar Vučić) krenuo", rekao je Šreder i dodao da je Evropi potreban Srbija, kao što je i Srbiji potrebna Evropa.

On je istakao da je važno da se nastavi kurs evropskih integracije, kako za stabilnost na Balkanu tako i za EU i Srbiju.

Šreder je naveo i da Srbija ima podršku iz Evrope i Nemačke.

http://mondo.rs/a895908/Info/Srbija/Vucic-i-Sreder-konferencija-za-novinare-reforme-u-Srbiji.html
Постави коментар