петак, 22. април 2016.

Racija u Micubišiju - Japanci zgroženi prevarom

Tokio -- Japanske vlasti izvršile su raciju u Micubiši motorsu posle šokantnog priznanja firme da je falsifikovala rezultate testova za potrošnju goriva.


Zvaničnici su "upali" u Micubišijev centar za istraživanje i razvoj u japanskom gradu Nagoja, a tamošnji mediji prenose da bi vlada u Tokiju mogla da kazni Micubiši zbog skandala, prenosi agencija Frans pres.
"Ovo je ozbiljno ugrozilo poverenje potrošača i neće biti tolerisano", izjavio je portparol japanske vlade Jošihide Suga, dodajući da je reč o izuzetno ozbiljnom pitanju. 

Očekivano je da će akcije Micubišija, kotirane na Tokijskoj berzi, pasti za oko 20 odsto, ali se njima danas nije trgovalo zbog ogromnog broja naloga za prodaju.

Akcije Micubišija su se juče sunovratile za 15 odsto, pre nego je ta kompanija potvrdila pisanje medija o nameštanju rezultata laboratorijskih testova kako bi se prikazala veću efikasnost potrošnje goriva od realne.

Iz Micubišija su saopštili da će obustaviti proizvodnju i prodaju mini automobila u Japanu i da će pokrenuti istragu u vezi sa vozilima prodatim u inostranstvu.

"Utvrdili smo da je testiranje potrošnje goriva sprovedeno na neodgovarajući način kako bi se predstavila bolja stopa potrošnje goriva od aktuelne", izjavio je predsednik Micubišija Tecuro Akjava, dodajući i da je metoda testiranja bili drugačija od one koja je propisana japanskim zakonom.

"Izražavamo duboko izvinjenje svim našim klijentima i akcionarima zbog ovog problema", kazao je Ajkava.

Ovim problemom je pogođeno oko 625.000 vozila, međju kojima su modeli "ek vagon", "ek spejs", "dajz" i "dajz roks", koje Micubiši proizvodi za rivalski Nisan.

Manipulacije su otkrivene nakon što su u Nisanu utvrdili nedoslednosti u podacima o efikasnosti potrošnje goriva i izvestili o očiglednim nepravilnostima.

Ovo otkriće dolazi u svetlu globalnog skandala koji je pogodio nemačku kompaniju Folksvagen (VW), a koja je u septembru prošle godine priznala da je u 11 miliona svojih automobila ugradila softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.


http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2016&mm=04&dd=21&nav_id=1122537

Нема коментара: