четвртак, 21. април 2016.

Počela izgradnja Novog Niša

Polaganjem "vremenske kapsule" unutar nekadašnje kasarne "Bubanjski heroji" označen je početak gradnje kompleksa "Novi Niš" sa 106.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora.
Kapsulu - staklenu loptu - simbolično su peskom zatrapali direktor američke kompanije "Klin ert kepital Srbija" Filip Bej i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.
Prisutni su bili ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nenadić i gradonačelnik Niša Zorana Perišić.
Danas je najavljeno je da će prvi stanovi u "Novom Nišu" biti završeni 2018 godine.
Američki investitor je obećao da će ispuniti svoju obavezu prema Vojsci Srbije i da će do 2021. godine useljenjem njenih pripadnika u stanove ukupne površine 21.000 kvadratnih metara.
Ambasador Skat je istakao da je "Novi Niš" primer kako Vlada Srbije i privani investitori mogu da zajedno rade na projektu od značaja za Niš i celu Srbiju.
"Tokom izgradnje u narednih 10 godina biće otvoreno 1.200 radnih mesta, a po završetku radova 100 radnika će raditi na održavanju kompleksa, 500 u prodajnim objektima, 200 u dečjoj bolnici, a na Univerzitetu koji će ovde biti izgrađen biće otvoreno 100 radnih mesta", kazao je Skot.
On je naglasio da "Novi Niš" može da posluži u Srbiji kao primer konverzije vojne imovine u civilnu.
Ministarka Zorana Mihajlović kazala je ovom prilikom da je projekat "Novi Niš" od značaja za Niš, ceo jug Srbije i za celu Srbiju.
"Mnogi nisu verovali da ćemo uspeti da prevaziđemo prepreke. Uradili smo to zajedno sa Vladom Srbije, gradom i američkom ambasadom", kazala je Mihajlović.
Prema rečima Nenada Nenadića izgradnjom stanova na prostoru nekadašnje kasarne biće rešeno stambeno pitanje oko 300 pripadnika Vojske Srbije.
Nenadić je rekao i da u Nišu stanove traži 750 vojnika.
Američka kompanija "Klin ert kepital Srbija" kupila je decembra 2011. godine 15 hektara zemljišta bivše kasarne za milion i po evra. Prvobitni rok za predaju stanova bio je april ove godine, a aneksom ugovora potpisanim ovih dana, rok je produžen do 2021. godine.

http://rs.n1info.com/a153273/Biznis/Novi-Nis-poceo-da-se-gradi.html

Нема коментара: