субота, 23. април 2016.

Odnosi Srbije i Hrvatske ne dolikuju 21. veku

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom i da odnosi dve zemlje ne treba da budu talac unutarpolitičkih odnosa.

Dačić je posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Etiopije Tedorosom Adhanom Gebrejesusom u Beogradu rekao da su Srbija i Hrvatska osnovale dve radne grupe koje će raspravljati o otvorenim pitanjima iz prošlosti, ali da je njihova aktivnost skoro potpuno zamrla u poslednje dve godine zbog raznih izbornih kampanja u Hrvatskoj.

"Posle izbora očekujem da razgovaramo sa hrvatskom stranom o otvorenim pitanjima iz prošlosti. Ovo stanje ne dolikuje 21. veku", rekao je šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, Srbija je poslala nebrojeno protestnih nota Hrvatskoj, ali one zbog brojnosti gube na značaju i trebalo bi da budu izuzetak.

"Izrazili smo naše stavove. Kad prodju izbori očekujem da se posvetimo traženju odgovora na pitanje da li Hrvatska želi normalizaciju odnosa sa Srbijom ili želi dalju konfrontaciju", rekao je Dačić.

Dačić se danas u Beogradu sastao s ministrom spoljnih poslova Etiopije Teodorosom Adhanom Gebrejesusom.

Dačić je zahvalio etiopijskom šefu diplomatije na principijelnom stavu oko nepriznavanja nezavisnosti Kosova, glasanju protiv članstva Kosova u Unesku i tradicionalno prijateljskim odnosima prema Srbiji.

Na konferenciji za štampu u Ministarstvu spoljnih poslova, Dačić je rekao da Etiopija ostaje principijelna po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova i poštovanju medjunarodnog prava.

Dvojica ministara saglasili su se da osnivanje Mešovitog komiteta za saradnju može doprineti jačanju tradicionalno dobrih odnosa Srbije i Etiopije.

Etiopski šef diplomatije rekao je da nije iznenadjen toplom dobrodošlicom u Beogradu i dodao da nije očekivao ništa manje.

Gebrejesus je rekao da Srbiju i Etiopiju spajaju tradicionalno dobre veze koje treba negovati.

On je naglasio da je Mešoviti komitet za saradnju dve zemlje dobar korak i da Etiopija neće promeniti stav oko Kosova.

"Etiopija se drži principijelnog stava oko nezavisnosti Kosova. Nastavićemo da štitimo medjunarodno pravo", rekao je etiopski šef diplomatije.

http://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/30655-odnosi-srbije-i-hrvatske-ne-dolikuju-21-veku
Постави коментар