четвртак, 21. април 2016.

Oпштина Брус купује прозоре трипут скупље него на тржишту

У највећој јавној набавци у историји Бруса, како општински челници називају тендер за замену прозора и врата у општинској згради, изабрана је најскупља од три фирме јер је понудила да посао заврши пет, односно десет дана брже од друге две, сазнаје Пиштаљка. По Одлуци о додели уговора коју је крајем марта потписао начелник општинске управе Горан Деспотовић, грађани једне од најсиромашнијих општина у Србији требало би да за постављање 135 нових прозора и једних дворишних врата плате 10,9 милиона динара фирми „Ал стакло плус” из Блаца власнице Слађане Савић.
Победничка цена, осим што је била највиша на тендеру, чак је три пута виша од тржишних цена истакнутих на сајту те исте фирме. У њиховом ценовнику не постоји прозор скупљи од 200 евра, ни врата скупља од 400 евра. Тако, грубом рачуницом демонтажа старих и монтажа нових 135 прозора и једних врата, колико ће бити мењано по планираном предрачуну у конкурсној документацији, не може коштати више од 30.000 евра. Грађани Бруса ће ту услугу платити 90.000 евра.
На тендер су се пријавили још и београдски „Модулор” који је нудио да посао заврши за 15 дана и 2,3 милиона динара мање и „Центум” из Лесковца која је понудио да замени прозоре за 20 дана и 2,9 милиона динара мање. Дакле, такође много скупље од тржишних цена.
На питање због чега је изабрано да фирма из Блаца за десет дана замени прозоре по три пута вишој цени од тржишне, Деспотовић је навео да су комисију „уплашили јефтинији кандидати јер су њихове цене биле доста мање од планиране вредности јавне набавке“. За ову јавну набавку је предвиђено 10.883.000 динара, а износ је утврђен „на основу актуелних цена”, пише у Плану јавних набавки за 2016. годину објављеном на сајту општине Брус.
Док потписник документа, начелник Деспотовић, петнаест дана од доношења одлуке „пере руке” и криви трочлану Комисију за јавне набавке и њеног стручног члана, грађевинског инжeњера Новицу Нешића, дотле Нешић више брине да заштити странку чији је члан, него да објасни зашто је најскупљу понуду предложио за најекономичнију.
„Због чега вас занима у којој сам странци? То нема везе ни са чим. На тендеру смо применили бодовање и тако је испало”, рекао је Нешић. Објаснио је и да је рок извођења радова био битан критеријум јер општина нема додатне просторије где би могла бити размештена док трају радови.
Када је, међутим, упитан да ли би био спреман да краће извођење радова плаћа 2.400 евра по дану, признао је да би требало поништити јавну набавку.
Деспотовић тврди да се не осећа одговорним што је изабрао најскупљу понуду. У телефонском разговору рекао је: „Одлуке о понудама не могу да доносим као домаћин куће, где имам слободно право својине. У овом случају имамо обавезан поступак који морамо да испоштујемо, а то је да Комисија за јавне набавке предложи једну фирму, а да ја тај предлог усвојим. Шта мислите како би тек изгледало да сам донео одлуку супротну предлогу Комисије, и да нисам био у праву? Ко би онда био одговоран?!”
Он је такође навео да не може бити одговорних када до штетне последице још није дошло, јер уговор тек треба да буде потписан. За додатни аргумент у корист тога да је поступак јавне набавке био у складу са законима наводи и што за ту набавку није било ниједног приговора Комисији за заштиту права понуђача у јавним набавкама.
Деспотовић је више пута поменуо да би свако ко има било какву сумњу у корупцију или злоупотребе требало то да пријави надлежнима, тужилаштву и полицији. Деспотовић је Пиштаљкином новинару такође рекао да треба да пријави надлежнима цео случај, а не да излази у јавност: „Увек сам дежурни кривац. Ако имате било какво сазнање о намери намештања тендера, ваша је обавеза као и сваког грађанина да пријавите то надлежним институцијама”.
Наредног радног дана Деспотовић је за Пиштаљку рекао да је упутио допис Општинском већу да да своје мишљење о јавној набавци, којим ће ако буде било потребно поништити тендер.
Деспотовић и Нешић и раније су јавно помињани у вези са сумњивим пословима у којима су учествовали заједно са садашњим председником општине Милутином Јеличићем (Нова Србија): око изградње мини хидроелектрана преко кипарске фирме „МХЕ Пауер Брус”, недозвољеној продаји дела земљишта у Националном парку Копаоник и спорним урбанистичким решењима. Деспотовић тврди да сада није ни у једној странци, а осим функције начелника изабран је и за за координатора радног тела Републичке изборне комисије у општини Брус. За Нешића каже да не зна у којој је партији јер дуго нису причали о политици.
У Брусу је на власти коалиција Нове Србије, УРС-а, Демократске странке, Јединствене Србије и Групе грађана „Преображење“.
ПРИЛОЗИ:
Одлука о додели уговора
Конкурсна документација
План јавних набавки за 2016. годину 

https://pistaljka.rs/home/read/543

Нема коментара: