среда, 13. април 2016.

Novinarka RTV-a novčano kažnjena jer je Vučiću postavila pitanje o Šešelju!

Direktora RTV-a Srđana Mihajlovića kaznio je urednicu beogradskog dopisništva Svetlanu Božić Krainčanić umanjenjem plate, zbog tog što je na konferenciji za štampu u Vladi Srbije Vučiću postavila pitanje o Šešelju. 
Svetlana Božić Krainčanić, urednica dopisništva Radio-televizije Vojvodine u Beogradu, kažnjena je juče smanjenjem plate za 20 odsto zbog novinarskog pitanja postavljenog Aleksandru Vučiću, na konferenciji za novinare 1. aprila.
Ona je postavila pitanje sa spiska koji je novinarima delila nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, čiji su aktivisti u vreme održavanja pres konferencije protestovali ispred zgrade Vlade.
Oni su tražili da se premijer “jasno odredi prema politici Velike Srbije”, koju je zastupao tokom devedesetih godina prošlog veka.
Pitanje je glasilo: “Pošto ste rekli da je za vas jedina sporna stvar kada je Šešelj u pitanju njegova politika, koja je nazadna, da li to znači da se vi na neki način ne odričete te politike devedesetih, kada ste i sami bili uz Šešelja?“
Vučić je primetio da je reč o pitanju Inicijative mladih, što je potvrdila i novinarka. Premijer je potom odgovorio na pitanje.
Istoga dana, direktor RTV Srđan Mihajlović potpisao je rešenje o privremenom udaljenju sa posla Svetlane Božić Krainčanić, sa jednom trećinom plate, jer je “nesavesno izvršavala radne dužnosti i obaveze” i “zloupotrebila položaj i ovlašćenja”.
U obrazloženju odluke piše da je urednica RTV postavljanjem pitanja počinila povedu radne obaveze suprotno Kodeksu ponašanja zaposlenih u RTV i to takvu da nije moguće da nastavi rad kod poslodavca do okončanja disciplinskog postupka, jer “poslodavac smatra da postoji mogućnost da se ponovi istovetno ponašanje”, čime bi došlo do “daljeg narušavanja ugleda RTV”.
Potom je Svetlana Božić Krainčanić 5. aprila dobila upozorenje da zbog povrede radne obaveze postoje opravdani razlozi zbog kojih joj poslodavac može otkazati ugovor o radu.
Konačna odluka direktora, u formi rešenja kojim je novinarka kažnjena umanjenjem aprilske plate za 20 odsto, usledila je već u utorak. U rešenju se ponavlja argumentacija iz prethodnih akata, ali i dodaje:
“Poslodavac ne osporava slobodu novinara da postavlja pitanja, zbog čega je zaposlena i prisustvovala konferenciji. Međutim, postavljanjem pitanja koje je suštinski u vezi sa jednim od pitanja Inicijative, a naročito nuđenjem da se pročita lista pitanja i čitanjem izvornog spiska pitanja druge organizacije, zaposlena je omogućila i dozvolila da treće lice utiče na programski proizvod.”
Dalje se objašnjava da je ovaj “prekršaj” osnov za otkaz, ali je zakon ostavio slobodu poslodavcu da umesto otkaza primeni neku blažu meru, ali poslodavac smatra “da će izrečena mera uticati na zaposlenu da ne učini istu povredu radne obaveze, kao i da će preventivno uticati na ostale zaposlene”.
Novinarka Svetlana Božić Krainčanić kaže da su joj iz redakcije RTV rekli da ne pravi prilog o konferenciji u Vladi Srbije, već zatražili službeno izjašenje o njenim postupcima.
– U informativnoj redakciji RTV su mi po povratku sa pres konferencije rekli da ne pravim prilog i umesto toga su zatražili službeno izjašnjenje o mom postupku. Prilog je napravljen od uvodnog dela Vučićevog izlaganja, bez novinarskih pitanja. Direktor je, navodno, slušao direktan prenos pres konferencije, pa je tako saznao šta sam pitala, rekla je Krainčanićeva za Cenzolovku.

http://www.teleprompter.rs/skandal-novinarka-rtv-novcano-kaznjena-jer-je-vucicu-postavila-pitanje-o-seselju.html

Нема коментара: