четвртак, 21. април 2016.

Novinari da nesmetano prate izbore

NOVI SAD - Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas državne organe i političke stranke da omoguće novinarima da nesmetano prate celokupan izborni proces.
NDNV je u saopštenju pozvao i novinare koji budu nailazili na smetnje i probleme tokom praćenja izbora, da o tome odmah izveste udruženja novinara, kako bi na vreme mogli da reaguju i pruže im pomoć i podršku.
"Takođe, ako novinari uoče bilo kakve nepravilnosti u izbornom procesu, važno je ne samo da izveštavaju o tome, već i da informaciju prosleđuju i novinarskim udruženjima i nevladinim i međunarodnim organizacijama, kao i nadležnim državnim organima", poručio je NDNV.
Udruženje je pozdravilo i prisustvo međunarodnih posmatrača na izborima 24. aprila, s obzirom na činjenicu da su već i sada uočeni "mnogobrojni dokazi koji ozbiljno dovode u pitanje regularnost izbornog procesa".
Udruženje je kritikovalo i pojedine medije jer su u predizbornoj kampanji već prekršili mnogobrojna pravila novinarstva.
"Što se tiče samih medija, oni su u velikoj meri odigrali negativnu ulogu u kampanji, favorizujući najveću vladajuću stranku i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, koji je maksimalno zloupotrebljavao svoju državnu funkciju u predizbornom procesu", poručio je NDNV.

http://www.rtv.rs/sr_lat/izbori-2016/pokrajinski/ndnv-novinari-da-nesmetano-prate-izbore_711576.html

Нема коментара: