уторак, 5. април 2016.

Ne stoji Stefanovićeva izjava

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da ne stoji izjava ministra Nebojše Stefanovića da nijedan državni organ nije utvrdio nezakonitost u radu tog MUP-a.
"Stručna služba Zaštitnika građana ističe da je nadležni državni organ - zaštitnik građana, u zakonom propisanom postupku kontrole, utvrdio nezakonitosti i nepravilnosti u radu Ministarstva u tom slučaju, zbog čega izjava ministra Nebojše Stefanovića ne stoji", naveo je Janković u saopštenju.
U postupku kontrole MUP-a, zaštitnik je utvrdio da su informacije koje je Stefanović izneo na Radio-televiziji Srbije (RTS) pribavljene na nepravilan način i van nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Stefanović je na RTS-u rekao da će se povesti priča o praćenju jedne novinarke koja je, kako je naveo, radila još u vreme Slobodana Miloševića, a takođe je najavio da će se "predsednik jednog novinarskog udruženja pojaviti u javnosti i to reći "kao jednu skandaloznu stvar".

Nakon toga predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio da će NUNS podneti prijavu protiv ministra Stefanovića kako bi se utvrdilo kako je došao do saznanja da će biti objavljene informacije da je policija pratila jednu novinarku.

"Radnici MUP ne smeju službeno, na poslu, biti zaduženi da prikupljaju podatke o čemu novinari razgovaraju i šta nameravaju da rade, sem ako postoje saznanja da planiraju izvršenje krivičnog dela, a tada to na poseban, zakonom uređen način, rade specijalno osposobljeni i ovlašćeni pripadnici policije", objasnio je Janković.

On je kazao da ministar, ako dođe do neformalnih saznanja, ne sme da ih saopštava građanima kao da su službena.

"Svaki zaposleni u organu uprave mora da zna na kom radnom mestu radi, koji su mu poslovi i zadaci. Ministar ne sme zahtevati od zaposlenih da mu podatke saopštavaju isključivo usmeno. Sve navedeno su nezakonitosti kojima se krši Ustavom garantovano pravo građana na zakonit rad uprave", rekao je on.

Zaštitnik građana je dodao i činjenica da nije počinjeno krivično delo neovlašćenog prisluškivanja i snimanja ne znači da je ono što je urađeno zakonito, jer nije svaka nezakonitost krivično delo.

"Posebno zabrinjava činjenica da je MUP pisano i uz dokaze, kako zakon i nalaže, obavestilo zaštitnika građana o sprovođenju preporuka datih da bi se smanjile posledice učinjenih propusta i mogućnost da se ponove, dok ministar unutrašnjih poslova javno izjavljuje da nikakvih nezakonitosti nije bilo, a da zakonom propisane preporuke zaštitnika građana kojima ovaj organ ostvaruje Ustavom utvrđenu korektivnu funkciju nemaju nikakvu posebnu snagu", ocenio je Janković.

Ministar Stefanović je u nedelju kazao da on ništa nezakonito nije uradio.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=04&dd=05&nav_category=12&nav_id=1116295

Нема коментара: