уторак, 5. април 2016.

NATO proverava sposobnost inžinjerije Vojske Srbije

Tim Komande združenih snaga NATO-a iz Napulja, koji predvodi potpukovnik Antonio Maritato, boravi u Srbiji zbog priprema za izvođenje vežbe i samoevaluacije nivoa jedan inžinjerijske čete Vojske Srbije. Tokom trodnevne posete biće usaglašena dokumenta za taktičku vežbu i samoevaluaciju inžinjerijske čete i izvršena provera funkcionisanja baze podataka evaluatorskog softvera Koncepta operativnih sposobnosti, saopštila je Vojska Srbije.
Aktivnostima rukovodi vođa Nacionalnog evaluatorskog tima Vojske Srbije pukovnik Mario Arbutina iz Uprave za operativne poslove (J-3), a u radu učestvuju i oficiri na ključnim pozicijama u rukovodstvu vežbe. Taktička vežba „Stena 01“ i samoevaluacija nivoa jedan inžinjerijske čete opšte podrške Vojske Srbije održaće se od 26. septembra do 1. oktobra ove godine u bazi „Jug”, uz učešće evaluatora iz partnerskih zemalja i posmatrača iz Evropske komande vojske SAD.
Inžinjerijsku četu iz sastava 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade Kopnene vojske Srbija je odredila za učešće u multinacionalnim operacijama prema Konceptu operativnih sposobnosti. „Koncept operativnih sposobnosti je program kojim se izgrađuje, dostiže i verifikuje interoperabilnost i operativna sposobnost deklarisanih jedinica za učešće u operacijama odgovora na krizu i drugim operacijama”, objašnjava se u saopštenju Vojske Srbije.

http://www.politika.rs/sr/clanak/352507/NATO-proverava-sposobnost-inzinjerije-Vojske-Srbije

Нема коментара: