субота, 23. април 2016.

Mislim da nema promene kursa države posle izbora

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da i posle parlamentarnih izbora u Srbiji neće doći do promene kursa države - ona će nastaviti put ka EU, ali će i dalje insistirati na neutralnosti.
U intervjuu za Glas Amerike Nikolić je na pitanje da li će se nastaviti kurs približavanja EU i neutralnog odnosa prema NATO, rekao:
"Da, potpuno. Iskreno mislim da neće biti nikakve promene ali čak i kada se u Srbiji jednom bude dogodila neka promena, ona ne bi donela drugu filozofiju i drugo razmišljanje. Srbija treba da bude članica EU i ona to želi. Srbiji nije potebno članstvo u NATO, kao i što NATO-u Srbija uopšte nije potrebna", rekao je Nikolić.
Prema njegovim rečima, Srbija to vrlo ako može da izvede - da bude u EU a da ne bude članica NATO.
Kako je dodao, Srbiji treba saradnja i sa drugim državama i zbog toga veoma uporno ističe svoju neutralnost vojnu, blokovsku...
Na pitanje koji bi od kandidata koj se trenutno u SAD bore za predsedničku nominaciju svoje stranke, koji bi kandidat bio najbolji za dalji razvoj odnosa sa Srbijom, Nikolić kaže da se tu radi o strateškoj politici države u kojoj personalnih istupanja nema i da to ko će pobediti, republikanac ili demokrata, personalno ne utiče na odnos sa Srbijom.
"Naravno posmatram šta se dešava i da se prenosi preko okeana prenosi situacija u kojoj se bude sebične snage u državama, neću da ih nazovem ni nacionalistima ni ovakvim ili onakvim, ali snage koje misle da su sve te države toliko velike da mogu mimo sveta. To vidim i u kampanji za predsedničke izbore u SAD", dodao je Nikolić.
Nikolć je boravio u NJujorku gde je potpisao Pariski sporazum o klimi,  a tim povodom je rekao da je i on kao i drugi predsednici svojoj zemlji doneo teške uslove, ali da se Srbija iskreno obavezala.
"Ali stuacija je neprijatna zato što kad veliki prihvate pravila igre onda i mi svi sledimo pravila. Ovo je igra u kojoj su veliki prihvatili da obezbedimo sebi zdraviju zemljinu kuglu za život, ali nakon što su se oni razvili. Mi postavljamo sebi izuzetno teške uslove za privređivanje... Kasnimo sa razvojem", rekao je Nikolić.

http://www.novimagazin.rs/vesti/nikolic-mislim-da-nema-promene-kursa-drzave-posle-izbora

Нема коментара: