субота, 23. април 2016.

Imovina Bogićevića, Lazarevića, Stupara i Nicovića na dobošu

Sudovi i banke prodaju nekretnine vredne više od 620 miliona dinara poznatih srpskih biznismena čije su firme otišle u stečaj
BEOGRAD - Imovina poznatih srpskih privrednika - Miroslava Bogićevića, nekada člana Forbsove liste bogatih, Đorđija Nicovića, bivšeg zemljoposednika i tekstilnog magnata, kao i Dušana Stupara, čuvenog spoljnotrgovinskog direktora, vredna više od 620 miliona dinara, biće prodata na dobošu u maju i junu, saznaje Kurir.

Kad se na ova tri imena doda i sudbina Vojina Lazarevića, nekada glavnog trgovca strujom na Balkanu, kojem banke u Albaniji prodaju imovinu, a glavna kompanija „Rudnap grupa“ je u stečaju, jasno je da deo tajkuna, koji su nekada drmali srpskom ekonomijom, teško proživljava poslednjih nekoliko godina.

Zakazane licitacije

Đorđije Nicović, nekadašnji vlasnik PIK „Bečeja“ i tri tekstilne fabrike „Prvi maj“, „Niteks“ i „Rudnik“, uskoro će ostati i bez firme „Irva investicije“. To je bila glavna kompanija njegove imperije, koja je počela da se urušava 2008. godine, kad je počela kriza. „Irva investicije“ su u stečaju, a ponude za prodaju imovine - zemlje u Crnoj Gori, akcija Komercijalne i AIK banke i „Paraćinke“, vredne 220 miliona dinara, biće otvorene početkom juna.

Dušan Stupar, nekada šef Državne bezbednosti u Beogradu, velikih problema imao je zbog privatizacije pančevačke „Azotare“, pa je čak bio i u pritvoru. Prodaja „Univerzal holdinga“, spoljnotrgovinske kompanije u kojoj je bio direktor od 1997, a čiji je i akcionar, zakazana je na licitaciji 10. maja. Kupci mogu da pazare zgradu od šest spratova u strogom centru Beograda, u Ulici majke Jevrosime, a početna cena je 200 miliona dinara.

Bogićević, vlasnik koncerna „Farmakom MB“, već je navikao da mu imovinu krčme poverioci. Ali Rudnik i topionicu „Zajača“ kod Loznice stečajni upravnik ne uspeva da proda više od pola godine. Nova, treća, licitacija će se održati sredinom maja, a zanimljivo je da cena, uprkos neuspešnim prodajama, nije promenjena, i dalje je 200 miliona dinara.

Veze bitnije od znanja

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže za Kurir da je neuspeh nekad vodećih privrednika odraz srpskog kapitalizma u kojem se bogatstvo stvara više političkim vezama, a manje znanjem. On ističe da smo svi svedoci da svaka vlast ima svoje tajkune i kako se koja garnitura menja, neki privrednici odlaze, a drugi dolaze.
- Velikim privrednicima fali znanje kako se vode krupne kompanije. Politička podrška je važna u njihovom poslovanju, ali da su imali više umeća, održali bi svoje male imperije. Naglo krenu, naglo i završe - navodi on.
VOJIN LAZAREVIĆ
balkanski kralj struje

- Rudnap agrar - prodat
- 15 hektara zemlje u Albaniji - prodaje se
- Minel kotlogradnja ril estejt - u stečaju
-  Rudnap grupa - stečaj


MIROSLAV BOGIĆEVIĆ
bivši član Forbsove liste bogatih

- Sportska hala Zorka - prodata
- Livnica Požega - prodata
- Mlekara Šabac - prodata
- Fabrika akumulatora Sombor - stečaj
- Poljoprivredni kombinat 7. juli - stečaj
- Industrijski kombinat „Guča“ - stečaj
-  Rudnik i topionica „Zajača“ - stečaj

DUŠAN STUPAR 
spoljnotrgovinski maher

- Azotara - država mu oduzela
- Univerzal holding - prodaje se


ĐORĐIJE NICOVIĆ
zemljoposednik i tekstilni magnat

- PIK Bečej - država mu oduzela*
- Prvi maj - država mu oduzela
- Niteks - država mu oduzela
- Rudnik - država mu oduzela
- Irva investicije - prodaje se

*zbog neispunjavanja uslova iz privatizacije
Biznismeni
BEZ KOMENTARA

Đorđije Nicović i Dušan Stupar odgovorili su na poziv Kurira, ali nisu imali komentar povodom najavljene prodaje njihovih kompanija. Miroslav Bogićević nije se javljao niti je odgovarao na SMS poruke.

http://www.kurir.rs/vesti/biznis/prsli-imovina-bogicevica-lazarevica-stupara-i-nicovica-na-dobosu-clanak-2234801

Нема коментара: