уторак, 5. април 2016.

I u relativizaciji ustaštva postoji granica trpljenja

Predsednik Saveza jevrejskih opština dr Ruben Fuks rekao je da podržava odluku predstavnika Jevreja u Hrvatskoj da "zbog relativizacije ustaštva" bojkotuju centralnu komemoraciju u Jasenovcu.
Ruben Fuks je istakao i da predstavnici jevrejske zajednice u Srbiji ove godine neće ići u Jasenovac, iako su ranijih godina išli. Navodi da bi bojkot mogao da skrene pažnju i pokaže da postoji "granica trpljenja" predstavnika jevrejske zajednice.
"Mi zvanično nećemo ići u Jasenovac, moramo da podržimo naše prijatelje iz Hrtvatske", rekao je Fuks Tanjugu, komentarišući bojkot zvanične komemoracije žrtvama u Jasenovcu.
Bojkot, prema njegovom mišljenju, može da skrene pažnju i da upozori na to da postoji određena granica trpljenja i strpljenja.
"Hrvatske vlasti su reagovale, kao i i upravnica Spomen-područja Jasenovac, ali za sada smatram da je to neadekvatno", istakao je Fuks.
Predstavnici Jevreja u Hrvatskoj odlučili su da "zbog relativizacije ustaštva" bojkotuju centralnu komemoraciju u Jasenovcu, te će komemoraciju u skladu sa jevrejskom tradicijom organizovati sami.
Fuks smatra da na takvu odluku ne utiče samo relativizacija ustaštva, već odgovor i reakcija hrvatskih vlasti, koji su uvek iznuđeni i uvek dolaze sa zakašnjenjem.
"Nije reč samo o relativizaciji ustaštva, već o nizu pojava, u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama, koje su razlog za brigu. Reč je o potpunom skretanju osnovnog političkog toka udesno, sa pojavom ekstremno desnih političih struja, koje su u nizu zemalja vrlo glasne", rekao je Fuks.
Kako dodaje, ekstremno desne političke struje jačaju i u zemljama u okruženju, što brine i predstavnike jevrejske zajednice u Srbiji, iako ocenjuje da je u našoj zemlji desnica trenutno marginalna i marginalizovana.
Predstavnici Jevreja u Hrvatskoj saopštili su juče da su odlučili da bojkotuju centralnu komemoraciju u Jasenovcu, u znak nezadovoljstva lošom saradnjom sa Spomen područjem Jasenovac te kao znak protesta protiv "relativizacije i revitalizacije ustaštva" u Hrvatskoj, preneli su hrvatski mediji.
U obrazloženju Koordinacije koja okuplja deset jevrejskih opština koje deluju u Hrvatskoj, navodi se da je odluka o neučestvovanju na komemoraciji, koju svake godine organizuje Javna ustanova Spomen područje Jasenovac, doneta zbog neslaganja s politikom nečinjenja u odnosu na izmene postavke muzeja, odlaganje imenovanja Saveta JUSP Jasenovac, te dnevno-politička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva.
Koordinacija je najavila da će "komemoraciju organizovati sami, u skladu sa jevrejskom tradicijom".

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/2270953/Fuks%3A+I+u+relativizaciji+usta%C5%A1tva+postoji+granica+trpljenja.html

Нема коментара: