петак, 22. април 2016.

Hrvatska može i treba da pomogne Srbiji

FRANKFURT - Poslanik i član spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga Josip Juratović (SPD) istakao je danas da se od Hrvatske očekuje da pomogne Srbiji na putu u EU i dodao da iskustvo Hrvatske pokazuje da je neophodno poglavlja 23 i 24 staviti na početak pregovora sa Unijom.
"Mislim da Hrvatska može svojim iskustvom mnogo pomoći Srbiji. Uostalom, to EU i očekuje od nje. Razmena iskustava već postoji, Hrvatska je poklonila Srbiji značajne prevode dokumenata iz pretpristupnih pregovora", kazao je Juratović.
On je konstatovao da narodi čitavog regiona trpe teret populističke politike, korupcije i kriminala, lošeg pravosuđa i nepotizma, zbog čega Evropa pokušava različitim inicijativama da doprinese miru i stabilnosti, a to je moguće samo ako funkcionišu pravni sistemi država u regionu.
"Iskustvo Hrvatske pokazuje da je neophodno poglavlja 23. i 24. staviti na početak pregovora sa EU, kao i poglavlje 35 oko dobrosusedskih odnosa. Međusobno poverenje postiže se samokritičnošću", smatra Juratović.
On je kazao da ima osećaj da hrvatska politika, kao i sve ostale u regionu, pate od predizbornog populizma i neznanja kako nakon izbora, u traženju racionalnih rešenja svakodnevne politike, da izađu iz tog začaranog kruga.
Na konstataciju da su mnogi mišljenja da je otvaranje poglavlja 23. i 24. u senci izbegličke krize, Juratović je podsetio da je za otvaranje poglavlja potrebna određena procedura koja je povezana sa pregovaračkom platformom i stručnjacima.
"To iziskuje detaljnu pripremu, a time i vreme. Sigurno je da izbeglička kriza skreće pažnju na rešavanje tog izazova. Srbija i ostale zemlje u regiji su na dobrom putu za ulazak u EU, što doprinosi boljitku građana tih zemalja, ali miru i stabilnosti celokupne EU", zaključio je Juratović.
(Tanjug/Vesti)

http://www.kurir.rs/vesti/politika/juratovic-hrvatska-moze-i-treba-da-pomogne-srbiji-clanak-2232421

Нема коментара: