четвртак, 21. април 2016.

EU neće dozvoliti da Hrvatska blokira Srbiju

Bivši potpredsednik Evropske komisije i šef italijanske diplomatije Franko Fratini uveren je da Evropska unija neće dozvoliti nijednoj zemlji, pa ni Hrvatskoj, da blokira Srbiji otvaranje poglavlja zbog bilateralnog neslaganja.
Fratini takođe procenjuje da je cilj da Srbija postane deo EU u 2020. realan.
"Iskustvo mi govori da je to otprilike realno. Za četiri godine je moguć cilj da se zaključe pregovori", izjavio je Fratini za Tanjug.
Italijanski političar, koji u Beogradu boravi kao gost SNS, na završnom mitingu stranke u Beoigradu, takođe ističe da bi sve zemlje, a, "uz dužno poštovanje" najpre Hrvatska, treba da imaju na umu da nikome nije i ne bi trebalo da bude dozvoljeno da blokira integracije i postavlja prepreke zbog bilateralnog neslaganja.
"To nema nikakve veze sa evropskim kriterijuma. I Evropska komisija i Evropski savet podržavaju Srbiju protiv Hrvatske, ako ta zemlja nastoji da blokira otvaranje poglavlja", rekao je Fratini.
Prema njegovim rečima, za Srbiju je važno da na početku otvori poglavlja 23 i 24, jer su, kako se izrazio, "horizontalna".
"Vladavina prava zavisi od sudstva i to je ključ, ne samo zbog Brisela, nego zbog interesa vašeg naroda. Vaš premijer Aleksandar Vučić je potpuno posvećen da reformiše ovu oblast", rekao je on.
Fratini je rekao da je pratio razvoj Srbije tokom godina, kao ministar spoljnih poslova Italije, zatim kao potpredsednik Evropske komisije, uvek kao prijatelj Srbije, a sada i kao prijatelj i savetnik premijera Vučića:
"Video sam veliki razvoj u kombinaciji sa socijalnom, ekonomskom i moralnom revolucijom".
"Pre Vučića, u Srbiji nikada nisam video moralnu stranu, i to da lider održi obećanja, da ne pravi iluzije, da govori istinu narodu i bori se protiv korupcije. Zato sam veoma zadovoljan napretkom Srbije", rekao je Fratini.
Ovaj evropski diplomata je rekao da je premijer pokazao kapacitet da prati evropski put, dok je istovremeno sačuvao identitet Srbije.
"Na primer, Vučić održava istorijske veze sa Ruskom Federacijom, ali i privlači strane investitore kao što su oni iz Kine i UAE".
"U isto vreme, buduća Srbija može da doprinese da se izgradi Evropa sutrašnjice, koja neće biti zasnovana na žrtvama i štednji, već na prosperitetu rastu i solidarnosti", rekao je Fratini i primetio da se Srbija, kada je reč o izbegličkoj krizi ponaša bolje nego članice EU, što, kaže, mora da bude uzeto u obzir.

http://www.novimagazin.rs/vesti/fratini-eu-nece-dozvoliti-da-hrvatska-blokira-srbiju

Нема коментара: