петак, 22. април 2016.

Direktor iz Komercijalne pao zbog mita od 500.000 evra

SEKTOR za bezbednost Komercijalne banke, otkrio je da je M. P. (41) iz sektora marketinga zloupotrebio službeni položaj i uzeo mito od gotovo pola miliona evra!
Ovaj službenik je u sredu dobio otkaz, a zatim je priveden u policiju gde je i zadržan. U petak će biti prebačen u Više javno tužilaštvo na saslušanje. Prema navodima policije, sumnja se da je M. P. počinio krivično delo primanja mita i ostvario protivpravnu imovinsku korist veću od 468.000 evra. Sumnja se da je neposredno, u više navrata, primao novac od jednog, kako je policija sopštila, dobavljača.
Kako smo nezvanično saznali, službenici Sektora za bezbednost su nakon utvrđene zloupotrebe sa sprovođenjem pojedinih ugovora o marketinškoj saradnji, pre dva dana ušli u kancelariju ovog službenika, blokirali je i zaplenili dokumentaciju. Ova banka, inače, posluje sa više markentiških agencija, kao i firmi, zavisno od tipa oglašavanja, sponzorisanja ili nabavke. Sa svakom agencijom se prave ugovori koji mogu da budu godišnji ili kampanjski. Takođe, banka u dogovoru sa agencijama, novčano podržava razne akcije.
Kako nezvanično saznajemo, M. P. nije mogao sam da zaključi posao, za koji je dobio mito, već je najverovatnije imao saradnika ili nekoga iz viših struktura banke koji mu je dao "zeleno svetlo" da sklopi sporni posao i uzme mito. Policija će najverovatnije "pročešljati" i agenciju ili firmu za koju se utvrdi da je dala mito. To praktično za nju znači da će morati da stavi katanac na vrata, jer sa njom, kako kažu u krugovima oglašivača, više niko neće poslovati.
- Interna kontrola ove banke je u skladu sa internim propisima otkrila problem i obavestila nadležne organe sa kojima banka u potpunosti sarađuje - navode u Komercijalnoj banci. - U skladu sa značajem Komercijalne banke kao najveće domaće banke, država Srbija je kao najveći akcionar, pre nekoliko meseci imenovala novi menadžment banke, koji u potpunosti poštuje međunarodne standarde i domaće propise koji regulišu rad bankarskog sektora u pogledu bezbednosti poslovanja.
Novi menadžment, kako navode u Komercijalnoj banci je odlučan da striktnom primenom zakona i internih propisa onemogući bilo kakav vid nepravilnosti u poslovanju. U tom kontekstu, podneta je prijava nadležnim organima u skladu sa opredeljenjem o nultoj toleranciji za bilo kakve zloupotrebe i kršenja internih propisa od strane zaposlenih u banci
- Odgovornim i profesionalnim ponašanjem, u potpunosti u skladu sa zakonom, kao i sveukupnim poslovanjem, Komercijalna banka nastoji da osnaži poverenje sadašnjih i zadobije poverenje budućih klijenata. Do okončanja istrage, banka se o detaljima ovog slučaja neće oglašavati - ističu u Komercijalnoj banci.

VELIKI SPONZOR
KOMERCIJALNA banka je veliki sponzor mnogobrojnih manifestacija. Ova banka je naslovni sponzor "Arene" od juna 2012. godine. Od tada ova sportska dvorana nosi naziv "Kombank arena". Ta "titula" važi do sledeće godine. Komercijalna banka je jedan od najvećih oglašivača na našem tržištu.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:601767-Direktor-iz-Komercijalne-pao-zbog-mita-od-500000-evra

Нема коментара: