среда, 13. април 2016.

Danas presuda bivšem premijeru Hrvatske

Bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu danas bi Županijski sud trebalo da saopšti nepravosnažnu presudu za slučaj "Planinska" koja ga tereti da je uzeo proviziju veću od dva miliona evra prilikom kupoprodaje poslovne zgrade u Zagrebu.
Suđenje nekadašnjem predsedniku HDZ-a u ovom slučaju traje tri godine.
Odbrana smatra da tužilaštvo nije dokazalo nijedan navod iz optužnice i da bi Sanadera trebalo osloboditi, dok su predstavnici Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) zatražili zatvorsku kaznu uvereni da su dokazali da je bivši premijer oštetio državu svojim koruptivnim ponašanjem.
Uskok je 24. marta predao sudu manje izmjene optužnice koja bivšeg premijera tereti i za primanje "provizije" nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. godine kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ovog poslanika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.
Izmijenjenu optužnicu Sanader je nazvao još besmislenijom od prve jer se u njoj navodi i da je znao za kupovnu cijenu za koju je Fiolić ranije kupio spornu nekretninu.
"Ne samo da nisam znao cenu nego nisam imao nikakve veze s tim projektom", rekao je Sanader i ponovio da do sednice Vlade na kojoj je odobrena kupovina, a kojoj nije prisustvovao, nije znao za transakciju.
Ukoliko Sanader bude osuđen na više od pet godina, pravosnažnost presude čekaće u zatvoru, prenose hrvatski mediji.
Zagrebački Županijski sud trebalo bi da saopšti presudu u 13.00 časova.

http://www.blic.rs/vesti/svet/slucaj-planinska-danas-presuda-bivsem-premijeru-hrvatske/k1kwzps

Нема коментара: