субота, 23. април 2016.

BRAĆA RUSI ZABILI NAM NOŽ U LEĐA

Rusi udvostručili namet za kamione

Dažbine su, kako prenosi portal Sputnik, povećane sa 60.000 na 120.000 rubalja (1.600 evra)
godišnje
BEOGRAD - Ruske vlasti udvostručile su dažbine za prolazak inostranih kamiona, uključujući i srpske, preko teritorije zemlje, objavljeno je na sajtu Vlade Rusije.

Dažbine su, kako prenosi portal Sputnik, povećane sa 60.000 na 120.000 rubalja (1.600 evra) godišnje.

Cena jednodnevnog prolaza preko ruske teritorije porastao je i više nego duplo, sa 250 na 850 rubalja (11,3 evra), a to poskupljenje odnosi se na kamione ukupne težine od 3,5 do 12 tona. Ta mera je uvedena jer je pređašnja cena bazirana na kursu rublje od 2007, a sada rublja vredi upola manje.

http://www.kurir.rs/vesti/biznis/paprena-taksa-rusi-udvostrucili-namet-za-kamione-clanak-2234795


Ruski avioni više puta otvorili vatru na izraelske snage


Izraelski mediji naveli su da je Netanijahu kontaktirao Putina povodom incidenta, kako bi se
unapredila saradnja i izbegle dalje greške
Ruske snage u Siriji otvorile su vatru najmanje dva puta na izraelske avione, što je navelo izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da zatraži bolju operativnu saradnju sa Moskvom, javlja danas najtiražniji izraelski list Jediot ahronot.

U članku se ne pominju ni izvori, ni datumi, a ni lokacije tih incidenata, prenose svetske agencije i podsećaju da je Rusija započela vojnu intervenciju u Siriji u septembru na strani sirijskog predsednika Bašara al Asada.
Izraelski TV Kanal 10 je odvojeno javio da je ruski avion prišao izraelskom ratnom avionu iznad Mediterana prošle nedelje ali da nije bilo kontakta među njima. Portparol izraelske vojske odbio je da komentariše ove izveštaje.

Ni Netanijahuov kabinet, a ni ruska ambasada u Izraelu nisu odmah reagovali na molbu da odgovore, prenose izraelski mediji.
Ruske snage u Siriji otvorile su vatru najmanje dva puta na izraelske avione, što je navelo izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da zatraži bolju operativnu saradnju sa Moskvom, javlja danas najtiražniji izraelski list Jediot ahronot.

U članku se ne pominju ni izvori, ni datumi, a ni lokacije tih incidenata, prenose svetske agencije i podsećaju da je Rusija započela vojnu intervenciju u Siriji u septembru na strani sirijskog predsednika Bašara al Asada.
Izraelski TV Kanal 10 je odvojeno javio da je ruski avion prišao izraelskom ratnom avionu iznad Mediterana prošle nedelje ali da nije bilo kontakta među njima. Portparol izraelske vojske odbio je da komentariše ove izveštaje.

Ni Netanijahuov kabinet, a ni ruska ambasada u Izraelu nisu odmah reagovali na molbu da odgovore, prenose izraelski mediji.
Izrael je više puta bombardovao konvoje oružja iz Sirije, za koje veruje da je bilo namenjeno libanskom Hezbolahu, o čemu su najpre izveštavali strani mediji, a Netanijahu nedavno sam potvrdio. Zato je njegova zemlja htela da uspostavi operativnu saradnju sa Moskvom kako bi se izbegla slučajna razmena vatre sa ruskim snagama.

Jediot ahronot navodi da je otvaranje vatre na izraelske avione prvi pomenuo izraelski predsednik Ruven Rivlin koji je posetio Moskvu 15. marta. Putin je tada rekao da prvi put čuje za te incidente.List navodi i da se drugi incident desio pre nekoliko dana, odnosno da je ruski avion hteo da presretne izraelski iz nepoznatog razloga i da je posle izraelska letelica nastavila svojim putem.

(Beta)

http://www.newsweek.rs/svet/72499-neophodna-bolja-komunikacija-ruski-avioni-vise-puta-otvorili-vatru-na-izraelske-snage.html


Lut: Neće biti skorog šširenja NATO
 
Američki ambasador pri NATO Daglas Lut smatra da nema prostora za širenje NATO u skoroj budućnosti zbog straha da bi to destabilizovalo Rusiju, prenosi Rojters.
Ova agencija navodi da bi tako nešto moglo da razočara Gruziju i veliki deo balkanskih država, podsećajući da je u decembru prošle godine pozvao Crnu Goru u članstvo, u prvom procesu širenja od 2009.
"Praktično govoreći, mislim da nema mnogo prostora u skorije vreme, u narednih nekoliko godina možda, za dodatno širenje NATO", naveo je Lut na Aspenovom bezbednosnom forumu u Londonu.
Ocenio je da "Rusija igra važnu ulogu u strateškom okruženju" i da će "strateško okruženje zakočiti širenje NATO".
"Ako uzmemo u obzir ono što je prethodno rečeno... o unutrašnjoj slabosti Rusije i mogućem stalnom propadanju, ne bi imalo smisla sada gurati još dalje i možda ubrzati ili destabilizovati to propadanje", rekao je Lut.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/svet/2293205/lut-nece-biti-skorog-sirenja-nato.html


Rusija, srpska ljubav neuzvraćena

Kad igraju reprezantacije BiH i Rusije, Milorad Dodik navija za Rusiju. Ništa čudno, on tvrdi da za BiH navija samo kad igra protiv Turske.
 Da sad zaigraju fudbaleri Srbije i Rusije ja ne bih mogao da navijam ni za jedne. Ne mogu da navijam protiv Srbije, ni zbog pet Rusija, ali ni za pustahije koje poziv selektora da dođu u Beograd ne koriste da se pripreme da svojoj zemlji donesu pobedu, već da obiđu sve beogradske splavove i ogrebu se za seks sa starletama i ostalim šampionkama najstarijeg zanata.Kad Rusi igraju protiv nekog drugog, navijam za njih. Volim rusku muziku, rusku istoriju, rusku književnost, ruski jezik i, među nama, Ruskinje. Kao i velika većina Srba. Srpske ankete tvrde sedamdeset odsto. Velika ljubav. I neuzvraćena. Kao i sve velike ljubavi. Pojedine ruske ankete kažu da su kad je ljubav prema drugim narodima u pitanju Rusi Srbima tek na desetom mestu. Daleko od srca. Simpatični, daleki i siromašni rođaci.
Ni ruska država se ne ponaša bolje. Hvala Moskvi za neusvojenu deklaraciju o Srebrenici, ali šta je jedan veto moćne Rusije u poređenju sa prkosnim odbijanjem male Srbije da, uprkos pritiscima SAD i EU, Rusiji uvede sankcije? Ne mogu im oprostiti ćutanje dok su NATO zlikovci bombardovali Srpsku i Srbiju. Ni odbranu "postkumanovskog“ Kosova. Došli prvi, "osvojili“ prazan aerodrom Slatina kod Prištine, ali kad je trebalo zaštititi srpsko stanovništvo od šiptarskog terora i prava Srbije, koja joj garantuje Rezolucija SB UN 1244 pokupili stvari i otišli.
Kažu, ali Rusi nas bar nisu bombardovali, kao ovi varvari iz EU i Amerike. Tačno. Ali zar braći treba da budem zahvalan što nas nisu ubijali?
Mi smo Rusima budzašto dali NIS i još ponešto. Oni nama 800 miliona dolara. Ali na kredit. Sa kamatom, naravno. Kubi su oprostili dug od 29 milijardi dolara. Nas dave ko zmija žabu zbog 200 miliona dolara duga.
Da ne nabrajam dalje, očekivao sam da velika Rusija malo odreši kesu za svoju braću. I da bar delić svoje vojne "starudije" prebaci u Srbiju. Ona to ne bi ni osetila. Umesto miliona i aviona, dobili smo maketu S 400 i "promoskovske" stranke. Koje niču kao pečurke posle kiše. Mislim da ni Rogozin nema pojma koliko ih je formirao.
Radeći novinarski posao, razgovarao sam sa većinom srpskih političkih lidera koji nam nude savez sa Rusima i tvrde da iz njih stoji Putin lično. Dok je mikrofon uključen obećavaju brda i doline, vojne saveze i ujedinjenje, otkup svake srpske šljive koja preživi mraz i štetočine. Kad se mikrofon isključi, svi jadikuju da Rusi ne daju pare. Kažu, daće nam kad osvojimo vlast.
Moskva se prema Srbima ponaša kao onaj seljak iz Gacka koji se 1991. "obećao“ Vuku Draškoviću:
"Vuče, čim dođeš na vlast glasaću za tebe“.
Od ljubavi se ne živi. Posebno od neuzvraćene.

http://www.srbijadanas.com/clanak/rusija-srpska-ljubav-neuzvracena-22-04-2016

RUSIJA: Uspešno testirana balistička raketa RS-18

U Rusiji je uspešno testiran prototip hiperzvučne letelice, predviđena za jačanje postojećih i perspektivnih interkontinentalnih balističkih raketa, saopštio je „Interfaks“, koji je upoznat sa situacijom.- U utorak je sa poligona u Orenburgskoj oblasti izvedeno lansiranje interkontinentalne balističke rakete RS–18 radi testiranja perspektivne bojeve glave — hiperzvučne letelice. Testiranje je bilo uspešno - saopštio je sagovornik agencije.
Juče je list „Moskovski komsomolac“ objavio vest o lansiranju novog bojevog bloka MBR RS–18 sa poligona Dombarovski (Orenburgska oblast).
U Ministarstvu odbrane Rusija nije želela da komentariše tu vest. U raketno–kosmičkoj industriji, sa svoje strane, informacije o lansiranju nisu ni potvrdili ni demantovali.
Ranije su eksperti u sferi raketne tehnike izjavili „Interfaksu“ da će postojanje oružja hiperzvučne brzine koje može da manevriše horizontalno i vertikalno omogućiti da se izbegnu napadi svakog perspektivnog sistema PVO i na taj način ga obesmisliti.

http://www.srbijadanas.com/clanak/rusija-uspesno-testirana-balisticka-raketa-rs-18-21-04-2016


Norvežani šalju vojsku na granicu sa Rusijom

Oslo -- Norveška namerava da u narednih 20 godina umanji vojni budžet za 2,7 milijardi evra, iako će pojačati vojno prisustvo na granici sa Rusijom
Shodno planu koji je predstavila ministarka odbrane Ine Eriksen, ukupan iznos sredstava koji je opredeljen za vojni budžet će biti još manji nego što je to bilo planirano prošle godine, piše "Dagens neringsliv“.
Pored toga, ukupan broj vojnika će u skorijoj budućnosti biti umanjen za 1.500 ljudi, a planira se i zatvaranje devet krupnih vojnih baza.

List navodi i to da će prema planu norveških vlasti najverovatnije biti ukinuta i Druga severna brigada, jedna od najvećih brigada norveške armije, a umesto nje biće formirana nova obaveštajna jedinica koja će biti pozicionirana na ruskoj granici.

Uprkos smanjenju vojnog budžeta, Norveška planira da kupi 52 novih lovaca F–35, nove podmornice i patrolne avione.



BRAĆA RUSI ZABILI NAM NOŽ U LEĐA: 

Vojnici salutirali zastavi Tačijevog Kosova
Džudistkinja Majlinda Kelmendi, predstavnica Tačijevog Kosova, osvojila je titulu prvaka Evrope na takmičenju u ruskom gradu Kazanu u kategoriji do 52 kilograma.
Na ceremoniji dodele medalja prilikom intoniranja himne Tačijevog Kosova ruski vojnici su salutirali.
Jutro uoči takmičenja Rusija, koja nije priznala nezavisnost Kosova, dozvolila je Kelmendijevoj, kao i Nori Gjakovoj, koja je osvojila bronzu u kategoriji do 57 kilograma, da se takmiče pod zastavom i himnom tzv Kosova.
Rusi su do početka takmičenja tražili da ove dve takmičarke nastupe pod zastavom Međunarodne džudo federacije, ali su na kraju popustili.

http://www.kurir.rs/sport/ostali-sportovi/video-braca-rusi-zabili-nam-noz-u-leda-vojnici-salutirali-zastavi-tacijevog-kosova-clanak-2234101





Нема коментара: