среда, 13. април 2016.

Aboliranje krivaca bez suda štiti korumpirane

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Skoplju Džes Bejli ocenio je da blanko pomilovanje, što je učinio makedonski predsednik Đorđe Ivanov prema akterima "afere prisluškivanje", bez sudskog procesa, štiti korumpirane političare i njihove saradnike.
Bejli je na svom Tviter nalogu jutros napisao da treba prepustiti Specijalnom javnom tužilaštvu i sudovima da obave svoj posao.
Jučerašnja odluka predsednika Ivanova dodatno je zaoštrila ionako veoma tenzičnu situaciju u Makedoniji s obzirom na to da je najuticajnija SDSM Zorana Zaeva ranije već najavila da će bojkotovati najavljene vanredne izbore koji bi trebalo da budu održani 6. juna.
SDSM i Zaev su, inače, još prošle godine pokrenuli celu priču o prisluškivanju političara, novinara, sveštenika i akademika, dok je tokom proteklih osam godina na čelu vlade bio lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, a onda se uz posredovanje Brisela došlo do saglasnosti da je jedini način da Makedonija izađe iz političke krize raspisivanje parlamentarnih izbora.
Poznavaoci prilika u Makedoniji smatraju da je ujedinjena opozicja jedini način da se do kraja razobliči samovolja tandema Gruevski - Ali Ahmeti, lider DUI, koja je, iz ličnih i partijskih interesa, napravila partijsku državu i privatizovala vlast te pokušava da je sada na izborima bez opozicije zadrži vlast.
Konačan stav stranih posrednika pokazaće odluka OEBS-a da li će nadgledati izbore na kojima neće učestvovati opozicija.
Makedonija se, kako sada stvari stoje, nalazi na raskršću između građanskih/uličnih protesta i nametnutih izbora bez opozicije.
"Ni jedna od ovih opcija nije zdrava, a još manje ružičasta, kako nastoji da je prikaže vladajuća koalicija. Obe opcije, umesto ka izlasku, vode ka produbljivanju krize. Posledice će se, kao i uvek, lomiti preko leđa građana", smatra novinar Risto Popovski.
On kaže da je jednostranom i nametnutom odlukom o parlamentarnim izborima, koje će opozicija bojkotovati, otvoren je novi krug u spirali permanentne krize u Makedoniji, kojoj se, posebno sada, ni izdaleka ne vidi kraj.
Šarena laža je da se kriza može prevazići nekredibilnim izborima, bez učešća opozicije, naveo je on u autorskom tekstu objavljen na portalu Aldžazira Balkan.

Nemačka vlada zabrinuta zbog odluke Ivanova
Nemačka vlada duboko je zabrinuta zbog odluke makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da abolira odgovorne za "aferu prisluškivanje" i poziva sve političke aktere da pojačaju napore za stvaranje minimalnih uslova za održavanje izbora u skladu sa evropskim standardima.
Vanredni parlamentarni izbori trebalo bi u Makedoniji da budu održani 6. juna.
U saopštenju nemačke vlade, koje su objavili makedonski mediji, stoji da Nemačka očekuje očuvanje stabilnosti i javne bezbednosti.
Savezna vlada se nada brzom razjašnjenju pravnih i političkih posledica odluke predsednika Ivanova i ukazuje da je od posebnog znacaja rad Specijalnog tužilaštva, kako je to, kako se navodi, predviđeno sporazumom iz Pržina.
Neophodno je, dodaje se, da Specijalno tužilaštvo nastavi nesmetani rad kako je to predviđeno tim sporazumom na veoma važan posao za institucionalnu stabilizaciju državnog sistema.

http://www.novimagazin.rs/svet/bejli-aboliranje-krivaca-bez-suda-stiti-korumpirane

Нема коментара: