среда, 23. март 2016.

Uhapsite batinaše za 24 sata ili povlačimo listu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak najavio je mogućnost da LSV povuče svoju listu kandidata za pokrajinske izbore, zbog incidenta koji se dogodio prilikom njene predaje.
Čanak je, rekao da se incident dogodio rano jutros između 3 i 3.15, kad su članovi njegove stranke nameravali da predaju potpise pokrajinskoj izbornoj komisiji i kad ih je, kako je rekao, privatno obezbeđenje koje je angažovala SPS, a čiji su predstavnici u tom trenutku bili u skupštini kako bi predali svoju listu, na najgrublji način sprečilo da uđu u zgradu pokrajinske skupštine.
 
"Predložiću Predsedništvu stranke da donese odluku da se povuče lista LSV za pokrajinske izbore, jer oni posle ovoga nemaju smisla, nemaju legitimitet, zato što su prepušteni u ruke batinaša", rekao je Čanak. On je kazao da očekuje hitnu reakciju policije i pravosudnih organa, te dodao da će njegova stranka povući listu ukoliko se u roku od 24 sata ne objave imena "batinaša".
 
"Ako su mogli hitro da reaguju u slučaju hapšenja paora, ne vidim nijedan razlog da isto tako hitro ne reaguju i u ovom slučaju", naveo je Čanak.
 
Potpredsednik LSV Branislav Bogaroški rekao je da je pitanje šta se može očekivati na dan izbora kad se takvi incidenti dešavaju prilikom predaje izbornih lista. "Možda se nekome neće svideti izborni rezultat, pa će poučen iskustvom učiniti sve da spreči izlazak građana na izbore", rekao je Bogaroški.
 
Čanak je, inače, zatražio da lista SPS-a bude oborena, jer, kako je naveo, ona je predata u neregularnim uslovima i u prisustvu većeg broja neovlašćenih lica. Zbog toga treba da bude oborena, rekao je Čanak, koji je zatražio da socijalisti naknadno, uz ispunjavanje svih potrebnih uslova, predaju regularnu listu za pokrajinske izbore.
 
Stefanović: Ispitaćemo sve okolnosti 
 
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je policija obaveštena o ovom incidentu.
 
"Ispitaćemo sve okolnosti i navode iz prijave i utvrditi da li je bilo kršenja zakona. Niko neće biti pošteđen ukoliko je bilo kršenja zakona i preduzećemo sve iz naše nadležnosti da što hitnije rasvetlimo ovaj slučaj",  istakao je Stefanović.
 
Pastor: Političke borbe voditi argumentima
 
Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor apelovao je na sve učesnike izbora da se u ovom procesu ponašaju fer i korektno, a političke borbe vode argumentima i programima. On je istakao da je sa velikom zabrinutošću primio informaciju da je došlo do narušavanja reda prilikom predaje pojedinih lista za pokrajinske poslanike i to ispred same zgrade Skupštine Vojvodine gde se nalazi i sedište Pokrajinske izborne komisije.
 
"I dalje insistiram na tome da se predstavnici političkih partija, koalicija i grupa građana koji učestvuju u izbornom procesu ponašaju tolerantno i sa međusobnim uvažavanjem. To je ono što, ne samo zakon nalaže, nego i osnovna kultura i vaspitanje. To je jedini način da se očuva integritet Skupštine Vojvodine, ali i sama regularnost izbornog procesa", rekao je Pastor.
 
On je apelovao i na nadležne organe da ispitaju okolnosti pod kojima su se dogodili problemi u vezi sa predajom izbornih lista, utvrdi da li je došlo do neregularnosti i, ukoliko se ustanovi da jeste, počinioci budu sankcionisani.
 
http://www.021.rs/story/131569/Canak-Uhapsite-batinase-za-24-sata-ili-povlacimo-listu.html

Нема коментара: