четвртак, 24. март 2016.

Ugovor o upravljanju Železarom - najstrože čuvana tajna

Navršilo se godinu dana od potpisivnja ugovora sa firmom HPK o upravljanju Železarom Smederevo. Ugovor je nedostupan javnosti, nije poznato ni na koji se način pokrivaju ili odlažu tekući gubici, ne zna se koliki je akumulirani gubitak Železare i ko će ga pokriti ukoliko menadžement napusti  Železaru. Ugovor nije objavljen i zato nije poznato ni da li menadžment snosi odgovornost za rezultate poslovanja i kakve su obaveze po pitanju očuvanja obrtnih sredstava. A deluje da su se obrtna sredstva značajno smanjila.
Kada je pre više od godinu dana propala prodaja Železare, jedan od razloga je verovatno bilo favorizovanje jednog kupca i najave pre tendera da će sa njim biti zaključen ugovor. To se ipak nije dogodilo, jer potencijalni kupac nije mogao da garantuje da će očuvati postojeći nivo kapitala Železare (to jest, oko 100 miliona evra, koje je Vlada, kao što se kasnije ispostavilo prenela iz budžetske rezerve).
Sada više nije premijer taj koji daje najave, već resorni ministar, ali se u suštini nije mnogo promenilo – prvo se saopštava ime kupca (ovaj put je reč o firmi iz Kine), a zatim raspisuje javni poziv za prodaju, na koji se, gle čuda, niko ne javlja osim pomenute firme.
Dok se 2014. tražilo od kupca da garatuje očuvanje  makar dve trećine sadašnjeg obrtnog kapitala Železare u sirovinama na lageru vrednom 170 miliona evra, sada se može pročitati da je vrednost Železare 91,5 milion evra (početna cena je 45,7 miliona evra što je 50 odsto procenjene vrednosti Železare).
Da li to znači da se vrednost kapitala Železare smanjila? To nje poznato, kao što nije ni mnogo toga drugog. Naime, ugovor o upravljanju Železarom je već godinu dana najstrožije čuvana tajna u državi, dokument čije ni jedno slovo ne sme da procuri u javnost. U međuvremenu, ministar obećava da će se konsultovati sa EU oko ovog prodajnog aranžmana. To je u redu, jer na osnovu sporazuma koje je Srbija zaključila sa EU, postoji pravo da se kontroliše da li je bilo državne pomoći i kakvi su bili njeni efekti. Lepo je što postoji spremnost da se polože računi i EU, u ime saradnje i budućeg pridruživanja, čak i ako ovde nije reč o njihovoj imovini i ulaganjima. Međutim, takve najave predstavljaju dodatnu iritaciju u situaciji kada isto ministarstvo svesno krše i zakone i odluke nadležnih domaćih državnih organa, a građanima ne polažu račune o upravljanju značajnim javnim sredstvima.

http://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/aktivnosti-2/pod-lupom/8293-ugovor-o-upravljanju-zelezarom-najstroze-cuvana-tajna

Нема коментара: