четвртак, 24. март 2016.

Ubrzati proces evrointegracija Srbije

Predsednik SDS-a Boris Tadić zabrinut je zbogčinjenice da proces evrointegracija Srbije još nije nepovratan i da, kako tvrdi, aktuelna vlast nije osigurala strateški pravac ka EU, saopšteno je danas iz te stranke.
Svoju zabrinutost Tadić je, kako se navodi, izrazio u razgovoru sa predsednikom Odbora za evropske poslove Bundestaga Gunterom Krihbaumom, tokom njegove posete Beogradu.
”Strateška orijentacija Srbije ka članstvu u EU mora preći tačku bez povratka, jer najveća opasnost po evropsku budućnost Srbije je što su okolnosti takve da je zaokret od evropske politike još uvek moguć, što se jasno vidi iz izjava predsednika Nikolića i strukture Vučićeve koalicije za ove izbore, u kojoj ima otvoreno antievropskih stranaka”, naglasio je Tadić u razgovoru sa Krihbaumom o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i o neophodnosti ubrzanja procesa evrointegracija.
Tadić je, dodaje se, posebno istakao zabrinutost zbog ugrožavanja demokratskih vrednosti i naglasio da su za demokratski razvoj Srbije i dostizanje evropskih vrednosnih standarda, neophodni slobodni mediji i smanjenje ogromne asimetrije između vlasti i opozicije.
”Bez otvaranja demokratskog javnog dijaloga o svim društvenim pitanjima i bez slobodnih medija, nema ni demokratije, a distanciranje od osnovnih demokratskih principa, Srbiju svakako ne približava članstvu u EU”, nave je Tadić i dodao da je za opstanak demokratije u Srbiji neophodno poštovanje demokratskih institucija i političkih protivnika.

http://www.blic.rs/vesti/politika/tadic-ubrzati-proces-evrointegracija-srbije/xgrkw5r

Нема коментара: