четвртак, 24. март 2016.

Pravedno, logičnije bi bila doživotna

Beograd -- Koordinatorka REKOM-a Nataša Kandić smatra da je presuda Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora pravedna i za žrtve ali i za optuženog.
Ona kaže da je Karadžić kažnjen za dela za koja je znao da su se događala.
"Bilo je najlogičnije da mu se izrekne kazna doživotnog zatvora, jer je to u stvari 40 godina", rekla je Kandićeva gostujući na N1.
Ona je istakla da nijedan domaći sud ne bi utvrdio sve činjenice koje je utvrdio Haški tribunal, te da je ovakva presuda najveća prepreka za svaki pokušaj revizije, nove interpretacije onoga što se dogodilo u Zvorniku, Sanskom Mostu, Prijedoru.

Kandićeva kaže da je definitivno utvrđen genocid i da je u svim delima utvrđena diskriminatorska namera kako bi se stvorila homogena sredina bez Muslimana i Hrvata, kao i da je prvi put tokom izricanja presude čula za postojanje 50 logora i za to koliko je ljudi umrlo.

"To su sudske činjenice i te sudske činjenice će ostati", zaključila je ona.

Kandićeva je istakla da se uvek vodilo računa o tome da se ne optužuju oni na visokim pozicijama kako bi se sačuvale te državne institucije.

"To otkriva da ni nakon 20 godina nema te vlasti koja hoće da kaže ono što je tačno - da su državne institucije zloupotrebljene", rekla je Kandićeva za N1.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=03&dd=24&nav_category=64&nav_id=1111697

Нема коментара: