петак, 25. март 2016.

Novi zakon o funkcionerima

Da li će zaista povećanjem plata funkcionerima u izvršnoj vlasti biti smanjen stepen korupcije u našoj zemlji, ili će ovim potezom oni samo dobiti “preko hleba pogače”? Ovo pitanje je “protreslo” nevladine medije pre nekoliko nedelja kada je prvi put pomenut novi Zakon.
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave prva je ustala u odbranu ovog rešenja, rekavši da “Svetska banka od Srbije očekuje povećanje tih plata”.
“Funkcioneri nisu tako jasno definisani kao zaposleni. Zato smo se i lomili da li i njih da uključujemo u opšti Zakon o platama. Ali, pošto smo hteli da i njih rešavamo sledeće godine, uvrstili smo ih u zakon. Danas funkcioneri zarađuju manje nego ljudi za čiji rad odgovaraju”, izjavila je Udovički za „Blic“ tokom “Kopaonik biznis foruma“.
Ona je napomenula da se, zapravo, još ne zna koje sve kategorije funkcionera postoje i da na to pitanje treba da odgovori radna grupa koja će raditi na nacrtu novog Zakona.

Dan kasnije, reagujući na nezadovoljstvo koje je ova tema izazvala u javnom mnjenju, reterirao je i premijer Vučić, istakavši da je “važnije povećati plate nastavnicima i učiteljima”, te da ministrima i drugim državnim funkcionerima neće biti povećavana plate. Koliko će ova odluka biti kratkotrajna, videćemo posle izbora.Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

http://bif.rs/2016/03/bf-rec-nedelje-novi-zakon-o-funkcionerima/

Нема коментара: