понедељак, 21. март 2016.

Nismo povezani sa političkim strankama

Inicijatori izborne liste "Patkica-Ne Beogradu na vodi", koje predvodi arhitekta Ivan Ratković, negirali su danas da su povezani sa političkim strankama i saopštili da je protivljenje projektu "Beograd na vodi" jedini kriterijum za učešće na toj lokalnoj listi.
"Nikada nisam bio član Srpske napredne stranke, niti sam glasao za ovu stranku, a nekada sam podržavao Demokratsku stranku. Okupio sam različite ljude da budu na ovoj listi i među njima ima bivših članova različitih stranaka, od SNS do DS, a sada su svi u nevladinoj organizaciji 'Vračar slobodno'. Neki od njih su se razočarali u svoje bivše stranke i imaju pravo da promene mišljenje. Jedini kriterijum da se nađu na izbornoj listi bio je da budu protiv Beograda na vodi", izjavio je Ivan Ratković, pokretač inicijative.
On je u pisanoj izjavi naveo da ne spori Inicijativi "Ne da(vi)mo Beograd" da je učinila na početku veoma mnogo da se podigne javnost protiv tog projekta, ali je dodao da ta inicijativa "ne zastupa jedino i ekskluzivno sve ljude u Beogradu koji su protiv projekta Beograd na vodi".
"Ja sam, sa svojim prijateljia, organizovao grupu građana 'Patkica-Ne Beogradu na vodi' i imam pravo da to uradim po zakonu. To pravo sam stekao tako što sam bio na svim protestima koji su se održavali protiv Beograda na vodi, tako što se aktivno borim protiv ovog projekta, tako što ubeđujem svoje prijatelje i poznanke da taj projekat nije dobar za Beograd", izjavio je Ratković.
Dodao je da je zato odlučio da se kandiduje na lokalnim izborima da bi građani koji su protiv projekta "Beograda na vodi" imali za koga da glasaju i da nema ništa protiv da mu se pridruži Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd", "ukoliko sme", kako je rekao.
Ratković je za tu inicijativu rekao da "krije od građana Beograda svoju blisku vezu sa DS-om" i da DS "ne samo da nije protiv Beograda na vodi, nego aktivno sprovodi taj projekat".
"Projekat Beograd na vodi ne bi mogao da se sprovede da u njemu aktivno ne učestvuje opština Savski venac. A na vlasti u Savskom vencu je DS. Dok DS javno napada Beograd na vodi, njihovi opštinski funkcioneri sve rade da ga sprovedu. I zbog toga nisu kažnjeni ili izbačeni iz te stranke. DS nije iskrena i građani treba da znaju da glasati za ovu stranku znači glasati za Beograd na vodi", naveo je Ratković.
Prema njegovim rečima, jedini glas protiv projekta Beograd na vodi je glas za inicijativu "Patkica-Ne Beogradu na vodi".
Predstavnici Inicijative Ne da(vi)mo Beograd izjavili su danas da izborne liste "Patkica - ne Beogradu na vodi" u opštinama Stari grad i Vračar, koje su proglašene prošle nedelje, nemaju nikakve veze sa tom inicijativom, već su povezane sa Srpskom naprednom strankom.
Stanković: Sukob unutar inicijative "Ne da(vi)mo Beograd"
Pojava liste "Patkica - ne Beogradu na vodi" na izborima ne ide u korist Srpskoj naprednoj stranci, već se čini da je po sredi unutrašnje neslaganje unutar Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, izjavio je danas politički analitičar Dejan Vuk Stanković.
Stanković je, povodom tvrdnje članova te inicijative da je reč o "izbornoj manipulaciji" iza koje stoji SNS, u izjavi Tanjugu rekao da ne vidi kako bi to odgovaralo naprednjacima, s obzirom na to da je baš ta Inicijativa vodila žestoku kampanju protiv projekta Beograd na vodi.
"Više mi se čini da je ovde po sredi neko unutrašnje neslaganje u okviru te inicijative, koje je sasvim prirodno i koje smo već imali na našoj političkoj sceni kada se svojevremeno oko pravaca svog delovanja podelila studentska nevladina organizacija Otpor", rekao je Stanković.
Kako je podsetio krajem 2003. članovi Otpora samostalno su izašli na izbore kada je došlo do cepanja te organizacije na dve frakcije, a kasnije i do njenog gašenja.
Stanković smatra da je razmimoilaženje unutar inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" više motivisano pitanjem kako i šta dalje.
"Savim je prirodno da u susret lokalnim izborima, neko od članova te inicijative razmišlja i o kandidovanju na lokalnim izborima, dok s druge strane, drugo krilo želi da nastavi dosadašnji kurs i onda neminovno dolazi do ovakve vrste razdora. SNS tu nije neko je neposredno u to uključen. SNS bi najviše voleo da takve inicijative nema", smatra Stanković.

http://www.blic.rs/vesti/politika/lider-inicijative-patkica-ne-beogradu-na-vodi-nismo-povezani-sa-politickim-strankama/btdzrvt

Нема коментара: