среда, 23. март 2016.

Nevolje sa dokazima pred sudom u Pančevu

Advokati tvrde da predstavnik Naftne industrije pomaže da se održi optužnica za korupciju u pančevačkoj rafineriji

Sva je prilika da nedostatak prevodioca za pandžapski jezik za optuženog Džagdžita Singa nije i jedini problem suđenja za korupciju u pančevačkoj rafineriji, koje se vodi pred Višim sudom u Pančevu. Okrivljeni ni juče nisu uspeli da iznesu svoje odbrane jer se još polemiše o zakonitosti predloženih dolaza.
– Tužilaštvo hoće da poturi kao dokaz sporazum o priznanju krivice koji je, u dogovoru sa NIS-om, zaključilo sa Nenadom Veljkovićem, a on je zauzvrat dobio posao u NIS-u. Njegovo priznanje nema nikakav kredibilitet i on bi trebalo da sedi na prvom mestu na optuženičkoj klupi – rekao je advokat Batan Radosavljević, branilac optuženog Stanislava Kislicina, ruskog državljanina, koji je bio direktor Direkcije za planiranje, ekonomiku i kontrolu bloka „Prerada” u pančevačkoj rafineriji.
Optuženima se na teret stavlja korupcija od više stotina hiljada evra, u vezi sa tenderom na kome je firma „BMR grup” iz Šapca dobila posao izvođenja građevinskih radova u bloku „Prerada” koja posluje u okviru Naftne industrije Srbije a. d. Novi Sad.
Branioci imaju zamerke i na postupanje sudije Svetlane Lazarević. Tvrde da sudija krši ustavna prava optuženih i da nema uslova da se suđenje nastavi.
Advokati zahtevaju da se sa suđenja udalji predstavnik kompanije NIS Saša Todorović, zato što su ga i tužilaštvo i odbrana predložili kao svedoka. Todorović je juče na suđenju rekao da ističe imovinskopravni zahtev jer je NIS oštećen i u materijalnom i u nematerijalnom smislu.
– Kakva je to neimovinska šteta pravnog lica? Da li je to povreda ugleda i časti NIS-a, pitao je advokat Sead Spahović, branilac inženjera Džagdžita Singa, koji je bio direktor Direkcije za investicije bloka „Prerada”.
Advokat Aleksandar Ćurčić je naglasio da Todorović nije obrazložio imovinskopravni zahtev i da nije rekao koji su to vidovi štete po NIS.
– Todorović nije advokat niti zakonski zastupnik NIS-a i biće pozvan kao svedok, a pritom u sudnici sluša koje dokaze predlažemo i zato je potreban tužiocu kako bi se održala optužnica – kazao je advokat Dušan Bratić, branilac optuženog Viktora Slavina, takođe državljanina Rusije, koji je bio direktor bloka „Prerada”.
Advokat je više puta ukazivao da sud i tužilaštvo nepravilno primenjuju zakone i konvencije, a sudija ga je opomenula da prestane sa takvim uvredama.
– Neću prestati jer me iritirate, tako što iritirate pravni poredak. Imam pravo da iznesem prigovore. Da li mislite da mi advokati treba ovde samo da ćutimo i da gledamo kako gazite Zakonik o krivičnom postupku i ljudska prava – odvratio je Bratić.
– Vi kažete da sudije u Srbiji gaze ljudska prava – pitala je sudija Lazarević.
– Ustavni sud Srbije potvrđuje da je tako bilo. Odložio je izvršenje jedne vaše presude – nastavio je advokat Bratić.
To je bio povod za polemiku u sudnici, jer je sudija rekla da i advokati učestvuju u pisanju zakona i da imaju svog predstavnika u Visokom savetu sudstva, koji bira sudije.
Suđenje se nastavlja 22. aprila.

http://www.politika.rs/sr/clanak/351645/Nevolje-sa-dokazima-pred-sudom-u-Pancevu

Нема коментара: