уторак, 22. март 2016.

Nazadovanje u borbi protiv kriminala i korupcije

Migrantska kriza vratila je zapadni Balkan u žižu interesovanja Evropske unije. Srbija se u tom smislu pokazala upravo kao branilac vrednosti na kojima Unija počiva, rekao je u intervjuu za N1 Francisko de Borha Lasares, zamenik direktora nevladine organizacije Evropski savet za spoljne poslove, u Madridu.
Lasares će u utorak predstaviti izveštaj Evropskog saveta za spoljne poslove posvećen zapadnom Balkanu, pod nazivom "Povratak nestabilnosti: kako velike sile i migrantska kriza utiču na region zapadnog Balkana“.
"Evropa nema više onu moć koju je imala kada se proklamovala politika proširenja. Rusija i Turska su ponovo prisutnije u regionu. Okolnosti se menjaju i zato Evropa mora preispita svoje delovanje, da primeni nove mehanizme, jer se region zapadnog Balkana trenutno nalazi u 'ničijoj zoni'. Sada imamo opštu političku nesigurnost, koja je prisutna i u samoj EU. Imamo manje volje za sprovođenje pravosudnih reformi i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. U tom smislu, i o tome govorimo i u izveštaju, primećujemo nazadovanje. U taj nesigurni politički prostor sada ulazi Rusija i ne doprinosi reformama. Sve to može usporiti Srbiju i udaljiti je od evropskog puta", kaže on.

http://rs.n1info.com/a145088/Vesti/Lasaras-Balkan-ponovo-u-sredistu-interesovanja-EU.html

Нема коментара: