четвртак, 24. март 2016.

Karadžićeva kazna je u redu

Biljana Srbljanović smatra i da je Karadžiću suđeno ovde, da je "naš pravosudni sistem bio sposoban da mu sudi", da bi dobio isto toliku kaznu
Dramska spisateljica Biljana Srbljanović ocenila je da je haška presuda nekadašnjem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću u redu.
"Najkraće, mislim da je kazna u redu. To nije maksimalna kazna koju Haški sud ima. Maksimalna je doživotna, kako su neki i očekivali s obzirom na najteže zločine za koje mu se sudilo. Ali je 40 godina po našem zakonu maksimalna kazna", rekla je ona za "Blic".
Biljana Srbljanović smatra i da je Karadžiću suđeno ovde, da je "naš pravosudni sistem bio sposoban da mu sudi", da bi dobio isto toliku kaznu.
"Haški sud mu, dakle, nije izrekao svoju nego našu najveću kaznu i zato mislim da je to simbolički u redu, u redu je poruka koja se time šalje, iako u njegovom slučaju, s obzirom na godine starosti, to suštinski znači smrtnu presudu" kaže ona.
Ujedno se osvrnula i na, kako je ocenila, sramno hapšenje nekadašnje portparolke Haškog suda Florens Artman.
"Ona je novinar, književnica, ima pravo na slobodu govora. Morali bi odmah da je puste i da joj se uputi izvinjenje."
Tužilaštvo Haškog tribunala pozdravilo je presudu Pretresnog veća kojom je Radovan Karadzić optužen za genocid, zlocine protiv čovecnosti i ratne zločine i osuđen na četrdeset godina zatvora, a glavni tužilac Serž Bramerc izjavio da je pravda zadovoljena, navodi se u saopštenju tužilaštva.
"Mi smo zadovoljni da je Pretresno veće prihvatilo veliki broj dokaza koji su nam bez sumnje ukazali na ličnu odgovornost Karadžića za širok spektar zločina. Ovo uključuje zločine počinjene u svim opštinama u Bosni i Hercegovini, kao i tokom opsade Sarajeva i genocid u Srebrenici", navodi se u saopštenju tužilaštva posle izricanja presude.
 Tužilaštvo smatra i da proces ostvarivanja pravde, iako je ova presuda važan korak, još nije završen, navodi se u saopštenju.
 Bramerc je ocenio da je presudom pravda zadovoljena, ali smatra da veliki broj žrtava u bivšoj Jugoslaviji još uvijek čeka pravdu.
"Prevelik broj žrtava u bivšoj Jugoslaviji još uvek čeka pravdu. Prevelik je broj porodica koje još uvijek ne znaju za sudbinu svojih najdražih", rekao je Bramerc i pozvao nacionalne vlasti i međunarodnu zajednicu da i dalje na nacionalnom nivou daju podršku pravdi za ratne zločine i potrazi za nestalima, navodi se ui saopštenju.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozdravio je danas presudu Radovanu Karadžiću kao "istorijski dan za međunarodnu krivičnu pravdu".
"Ova presuda šalje snažan signal onima koji su na položaju da će biti smatrani odgovornim za svoje akcije i pokazuje da begunci ne mogu izmaći kolektivnoj rešenosti međunarodne zajednice da obezbedi njihovo suočavanje sa pravdom u skladu sa zakonom", naveo je Ban u saopštenju.
Među prvima se oglasio i lider Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović koji je u pisanom saopštenju istakao da je presuda Karadžiću "delimična satisfakcija za porodice žrtava i nada da će sa srpskog naroda skinuti teret kolektivne krivice."
"Na današnji dan, kada je cela zemlja ujedinjena u sećanju na žrtve bombardovanja Srbije i kada nas sve veže isti bol prema žrtvama tog bombardovanja i njihovim porodicama, dužni smo da kao civilizovani ljudi i potomci naroda koji je kroz istoriju mnogo patio, isto saosećanje iskažemo i prema svim drugim žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji, na šta nas opominje i presuda Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom."
Jovanović je dodao da se njegova partija borila da svi oni "koji su činili zločine u ime našeg naroda snose pravne posledice za ono što su radili, bez obzira da li su im za to sudili domaći ili međunarodni sudovi."
"Uprkos svim nedostacima u radu Haškog suda i propustima tužilaštva u brojnim slučajevima, mane ovog suda nikad nisu smele da budu razlog za aboliranje politike zločina ili zločinaca koji su je sprovodili. Presudu Karadžiću sam saslušao sa osećajem stida, ali i nade da će sa srpskog naroda, u Srbiji i Bosni i Hercegovini, skinuti teret kolektivne krivice. O skidanju krivice sa celog naroda za zločine Karadžićeve ratne politike odlučićemo sami, spremnošću da se od tih zločina ogradimo i da osudimo politiku koja je do njih dovela."
Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović izjavio je danas da je presuda Radovanu Karadžiću,  koji je u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora, očekivana i da predstavlja samo mali deo zadovoljenja pravde.
Navodeći da je osuđen čovek koji je bio na najodgovornijoj funkciji i koji je bio upućen u sve aktivnosti tokom rata, Omerović je u izjavi dostavljenoj medijima ocenio da je to i "osuda politike zločina i razdvajanja naroda koja je, na žalost, uspela i koja je sprovedena".
"I zato, na žalost, danas u Bosni i Hercegovini za mnoge, sve sto je usmereno protiv drugih je na ceni... Sve što nervira druge se osnažuje, svaki i kriminalac i zločinac koji dolazi iz reda sopstvenog naroda je heroj... Sve što negira postojanje drugih je politika", rekao je Omerović.
On je ocenio da će presuda samo na površinu izbaciti sve razlike koje postoje kada je u pitanju rat, jer i posle 20 godina od završetka rata u BiH mnogi predstavnici naroda te drzave se prvo gledaju i dozivljavaju kao neprijatelji.

http://www.nedeljnik.rs/vesti/portalnews/biljana-srbljanovic-karadziceva-kazna-je-u-redu/

Нема коментара: