четвртак, 24. март 2016.

Da je danas živ, Đinđić bi bio na političkoj poziciji Dveri


Boško Obradović, lider Dveri, u Nedeljniku prvi put govori o tome šta zapravo hoće nova srpska desnica. Ko je kriv za gubitak Kosova? Zašto je protiv EU i NATO, ali i protiv da Srbija postane ruska gubernija? Otkrio je ko je za njega najveći srpski nacionalnista, a koga najviše ceni iz građanske opcije...
"Protivimo se ulasku Srbije u EU, ali smo za saradnju sa EU i sa svim zemljama Evrope pojedinačno. Protivimo se ulasku Srbije u NATO, ali smo za saradnju saNATO-om kroz Partnerstvo za mir u kome je i Rusija. Mi smo za stratešku saradnju s Rusijom u političkom, ekonomskom i vojno-bezbednosnom smislu, ali smo protiv toga da Srbija bude ruska gubernija", poručio je u razgovoru za Nedeljnik Boško Obradović, prvi čovek Dveri, koje u koaliciji sa DSS-om izlaze na predstojeće izbore.
Obradović, međutim, na pitanje da li bi za sebe rekao da je desničar ili nacionalista, odgovara:
"U 21. veku politički termini desnice i levice praktično više ne postoje. Srpski pokret Dveri baštini najbolje tradicije i srpske desnice i srpske levice. Šta to konkretno znači? Mi smo za aktivan povratak države u našem društvu. Mi smo rodoljubivi politički pokret. Mi smo za povratak redovnog služenja vojnog roka, jer smatramo da je vojska jedna od najznačajnijih državnih institucija. I mi držimo do zaštite i očuvanja nacionalnog identiteta kako srpskog naroda, tako i svih manjina koje žive u Srbiji. To su pogledi desnice. Ali mi smo protiv krupnog kapitala koji gazduje Srbijom. Kada govorimo o socijalnoj solidarnosti, pomoći socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva, zadrugarstvu ili o tome da banke moraju da podele teret krize sa građanima ili privredom, onda smo autentična srpska levica".
Obradović je u razgovoru izneo da mu se čini da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, poput Zorana Đinđića, prešao put od političara koji je došao na vlast pod mentorstvom zapadnih centara moći, a onda kao državnik u prvi plan stavio srpske nacionalne interese.
"Đinđić je izgubio glavu zato što je ukazao na duple standarde Zapada, otvorio temu Kosova i Metohije kako ne bi došlo do nezavisnosti, i što se u tim poslednjim mesecima svog života praktično okrenuo poziciji patriotskog političkog diskursa", rekao je Obradović. 
Na pitanje da li to znači da bi Đinđić danas bio desničar, Obradović je odgovorio: "Da je danas živ, Zoran Đinđić bi bio na političkoj poziciji Dveri."

http://www.nedeljnik.rs/vesti/portalnews/bosko-obradovic-da-je-danas-ziv-dindic-bi-bio-na-politickoj-poziciji-dveri/

Нема коментара: