среда, 23. март 2016.

Bufije: Srbija dobro mesto za investicije

Srbija je dobro mesto za investicije i to bi trebalo iskoristiti, kako bi mladi ljudi imali dobru perspektivu, izjavio je danas u Vizbadenu premijer nemačke Savezne pokrajine Hesen Folker Bufije, u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Bufije je rekao da je osnov napretka svake države stabilna politička situacija jer niko neće da investira u zemlji u kojoj nema stabilnosti i prihvatio poziv premijera Vučića da poseti Srbiju.
Vučić, koji danas boravi u Nemačkoj, i premijer Savezne pokrajine Hesen razgovarali su i o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, ekonomskoj saradnji i nemačkim investicijama u Srbiji. Kako se navodi u saopštenju vlade, Vučić je rekao da Srbija čini sve da poboljša poslovnu klimu i da se nada da će ubuduće još više investora iz nemačke dolaziti u našu zemlju, podsetivši da mnoge kompanije iz Hesena, kao što su Štada, Frezenijus, Meser, Norma, već rade u Srbiji. "Nadamo se da će ubuduće biti više investitora iz vaše zemlje, jer činimo sve kako bi poboljšali poslovnu klimu u našoj zemlji", naglasio je Vučić, koji je pozvao premijera Hesena da uskoro poseti našu zemlju, u kojoj je često boravio tokom svog detinjstva.
Vučić je obavestio nemačkgo kolegu i o ekonomskim reformama koje je srpska vlada sprovela, fiskalnoj konsolidaciji i sporazumu sa MMF. Tokom susreta, dvojica zvaničnika razgovarali su i o jučerašnjem terorističkom napadu u Briselu, migrantskoj krizi, kao i odnosima u regionu. Vučić je istakao da je Srbija šokirana poslednjim događajima u Briselu i da čini sve kako bi održala mir i stabilnost kako u zemlji, tako i u regionu. Premijer Bufije je rekao da je situacija u Hesenu veoma teška zbog migrantske krize, budući da se u ovoj saveznoj pokrajini trenutno nalazi oko 80.000 migranata, što je veoma zabrinjavajuće. Premijer Vučić nastavlja boravak u Nemačkoj obilaskom Frankfurtske berze i učešćem na Srpsko-nemačkom poslovnom forumu. 


VISBADEN - Srpski premijer Aleksandar Vučić započeo je danas posetu nemačkoj pokrajini Hesen susretom sa premijerom te pokrajine Folkerom Bufijeom. Ovo je druga poseta Hesenu jednog srpskog premijera u istoriji Srbije.
Početkom decembra 2002. u Hesenu je boravio tadašnji premijer Zoran Đinđić. Inače, Bufije je veoma važna ličnost u političkom životu Nemačke, jer on nije samo šef CDU u Hesenu, već zamenik lidera te stranke Angele Merkel.
Iz te nemačke pokrajine u Srbiju su investirale četiri firme - STADA u Hemofarm, Frezenius, NORMA grup, IGB Bauering. Izvoz Srbije u Hesen prošle godine dostigao je 164 miliona evra, a uvoz iz te pokrajine bio je na nivou od 125 miliona evra. BDP pokrajine Hesen, koja broji 6,1 miliona stanovnika, je na nivou 225 milijardi evra, što je sedam puta više od BPD Srbije.
Pokrajina Hesen je jedna od najbogatijih i GPD po glavi stanovnika iznosi 40.000 evra, što je za 50 odsto više od evropskog proseka. Samo sa Hesenom trgovinska razmena dostigla je 300 miliona evra, uz suficit na srpskoj strani jer firme iz ove pokrajine proizvode u Srbiji i svoje proizvode izvoze u Nemačku.
Ukupna spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom prošle godine je porasla, izvoz u Nemačku za 13 odsto, a uvoz iz Nemačke za 11 procenata. Ukupna trgovinska razmena sa Nemačkom iznosila je 3,533 milijardi evra, što je za 12 odsto više nego prethodne godine. Srbija sa pokrajinama Bavarskom, Baden Virtenbergom, Hesenom i Severnom Rajnom Vestfalijom ostavruje 75 odsto ukupne trgovinske razmene sa Nemačkom.
Poseta berzi u Frankfurtu i Ekonomski forum
Premijer Srbije će danas, posetiti berzu u Frankfurtu, gde će će razgovarati sa ministrom privrede pokrajine Hesen Tarekom Al-Vazirom, i posetiti Industrijsko-trgovinsku komoru Frankfurta (IHK). Tokom popodneva, premijer Vučić prisustvovaće otvaranju Srpsko-nemačkog poslovnog foruma u Frankfurtu i učestovovati na plenarnoj sednici i panel diskusiji „Okvirni uslovi i finansijske mogućnosti". Po završetku foruma, predsednik srpske vlade imaće niz bilateralnih susreta sa rukovodstvom nemačkih kompanija „Rhenus Port Logistics GmbH & Co. KG", „Mešer Industriegase GmbH", „Fresenius" i „Reverse Logistic Group".Na ekonomskom forumu, kako je ranije najavljeno, učestvovaće ministar privrede, energetike, saobraćaja i razvoja pokrajine Hesen Tarek al Vazir, ministar finansija Srbije Dušan Vujović, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik IHK u Frankfturtu Matijas Miler, direktor za centralnu i istočnu Evropu „Dojče bank" Peter Tils. O uspešnom poslovanju u Srbiji govoriće direktor Hemofarma Roland Zeliger, predstavnik nemačke privrede u Srbiji Tomas Masen, kao i direktor „Renus Logistiks" Olaf Holcgrefe.
Republika Srbija je iza sebe ostavila teške godine u ekonomskom pogledu. Zemlja se dugo borila sa posledicama globalne ekonomske krize, a uz to su bila je suočena i sa katastrofalnim poplavama pre dve godine. Odlučna politika štednje, povlačenje države iz privrede i konsolidacija budžeta, u međuvremenu donose vidljive rezultate i pozitivno se odražavaju na razvoj privrede", navodi se u pozivu za ekonomski forum, na kojem se očekuje učešće značajnog broja nemačkih kompanija.
Organizatori ukazuju da rastuća stopa zaposlenosti, bolje pozicioniranje izvozne privrede i veća stabilnost cena doprinose dugoročnim interesantnim perspektivama privrede. Uspesi postoje i u drugim poljima - u procesu pristupanja EU je napravljen odlučujući korak napred, nakon što su u decembru započeti zvanično pregovori. Taj pozitivni razvoj pruža raznolike šanse za dalje produbljenje tradicionalno dobrih nemačko-srpskih ekonomskih odnosa, navodi se u pozivu i dodaje da je politički pokretač reformske agende vlada premijera Aleksandra Vučića, čije reformske uspehe je pozitivno ocenio i Međunarodni monetarni fond.

http://www.kurir.rs/vesti/politika/vucic-u-hesenu-pozvao-sam-premijera-pokrajine-da-poseti-srbiju-u-kojoj-je-cesto-boravio-kao-dete-clanak-2186643

Нема коментара: