уторак, 22. март 2016.

Грађани Србије почињу да верују у виртуелни свет, који им се сервира, а знатно се разликује од стварног

Веома је проширен утицај власти на уређивачку политику медија. Већина медија врло благонаклоно извештава о коалицији на власти и позитивно извештава о Влади Србије и премијеру, док актуелна власт сваку критичку примедбу процењује као покушај рушења премијера и владе и користи при том термине „плаћеници“ и „непријатељи“
ПРОТИЋ: Људи из власти и они блиски њој су схватили приватизацију медија, која је завршена прошле године, као могућност да преко приватних власника утичу на медије, као и да се новац од пројектног суфинансирања искористи у пропагандно-политичке сврхе. На пример, Радојица Милосављевић, некадашњи помоћних градоначелника у Крушевцу, члан СПС, за 300.000 евра је купио осам медија. Купио је и ТВ Крушевац – за 14.000 евра, а од града је на име пројектног суфинасирања тог истог медија инкасирао 17.000 евра или 3.000 евра нето добитка
СЛОБОДА медија једно је од најугроженијих људских права у 2015. години утицај власти на уређивачку политику је велик, а повећан је и број напада на новинаре, речено је данас у Београду, на представљању извештаја Београдског центра о људским правима.
„Степен слободе медија у 2015. години нашао се пред највећим искушењима у 21. веку. Веома је проширен утицај власти на уређивачку политику медија, а широка таблоидизација, изузетно тежак економски положај и широко и свакодневно кршење професионалних стандарда су узроци таквог стања“, рекао је новинар Иван Протић представљајући извештај.
Како је навео, пажња коју медији у тој ситуацији посвећују људским правима је мања него раније и више обојена политичким, него аналитичким и критичким тоновима.
Већина медија врло благонаклоно извештава о коалицији на власти и позитивно извештава о Влади Србије и премијеру, док актуелна власт сваку критичку примедбу процењује као покушај рушења премијера и владе и користи притом термине „плаћеници“ и „непријатељи“, рекао Протић.
„Актуелна власт схвата новинарство као ПР делатност, са искључивим циљем њене промоције. Истовремено, Српска напредна странка напада политичке противнике непримереним, непристојним популистичким речником и у то се укључују и неки други политички лидери“, оценио је Протић.
Према његовим речима, људи из власти и они блиски њој су схватили приватизацију медија која је завршена прошле године као могућност да преко приватних власника утичу на медије, као и да се новац од пројектног суфинансирања искористи у пропагандно-политичке сврхе.
„Као пример даћу да је за 300.000 евра Радојица Милосављевић, некадашњи помоћних градоначелника у Крушевцу, члан СПС, купио осам медија. Купио је ТВ Крушевац за 14.000 евра, а од града је на име пројектног суфинасирања тог истог медија инкасирао 17.000 евра или 3.000 евра нето добитка“, казао је Протић.
Он је рекао да извештај указује и на то да су напади на новинаре у 2015. години били далеко бројнији, него претходне године.
Било је око 60 напада, 32 физичка, а ту се , како је навео, и не помињу кампање, попут последње против уредника КРИК-а Стевана Дојчиновића.
„Оваква ситуација има двоструки ефекат: прво, крше се људска права људи који раде у медијима, а са друге стране – и људска права свих осталих грађана јер немају веродостојне, тачне и правовремене информације због чега почињу да верују у виртуелни свет, који им се сервира, а који се знатно разликује од стварног“, закључио је Протић.
У извештају о људским правима за 2015. годину је наведено да су у примени медијских закона уочени бројни проблеми који су последица непостојања политичке воље, али и зато што су закони недоречени, без адекватних надзорних механизама и без икаквих санкција.
Наведено је и да је јавно оглашавање нетранспарентно и једно од најважнијих начина притиска на уређивачку независност медија.
Бета 

http://www.srbijadanas.net/gradjani-srbije-pocinju-da-veruju-u-virtuelni-svet-koji-im-se-servira-a-znatno-se-razlikuje-od-stvarnog/
Постави коментар